November 26, 2020
De parte de CGT Nissan
220 puntos de vista

1潞 MAYO 2019

Davant la vida podem prendre dues actituds: anar passant o implicar-nos en resoldre els problemes i canviar all貌 que va en contra nostra. Ara fa cent anys, els nostres avantpassats ho van tenir clar. L鈥檃ny 1918, al barri de Sants de Barcelona, van reorganitzar la CNT per adequar el sindicat a la realitat de l鈥櫭╬oca i convertir-lo en una eina de lluita m茅s potent. I acte seguit, van promoure la Vaga de La Canadenca, que va acabar sent general a moltes poblacions, i que els va permetre guanyar la jornada de 8 hores de treball. Era el primer lloc del m贸n on s鈥檃conseguia.

A ning煤 se鈥檔s escapa que la majoria ara encara vivim millor que els que ens precediren, els i les treballadores de fa un segle. Els drets que ara tenim els van anar esgarrapant amb lluita i patiment, per貌 tamb茅 vict貌ries, generacions anteriors a la nostra. Ha sigut gr脿cies a l鈥檕rganitzaci贸 dels i les treballadores, al marge de les institucions i moltes vegades directament en contra, que es van anar guanyant aquestes millores en les nostres condicions de vida:obrint conflictes als centres de treball i prenent els carrers.

Ara, en canvi, tenim una sensaci贸 d鈥檈star a la defensiva. Els darrers anys, amb l鈥檈xcusa de la crisi i de les necessitats de reorganitzaci贸 del capitalisme, hem vist com les nostres condicions de vida es van deteriorant de manera progressiva: els salaris reals baixen, es van reformant i reduint moltes prestacions laborals, els poders pol铆tics legislen incrementant els privilegis dels empresaris i retallant les nostres capacitats de defensa鈥 Les successives reformes laborals, la 鈥渓lei mordassa鈥 i la submissi贸 del sistema judicial als grans bancs en s贸n varis exemples. Sabem de qu猫 parlem: ho estem patint en carn pr貌pia.

Davant d鈥檃ix貌, tenim dues opcions. Una 茅s acotar el cap i limitar-nos a anar passant. Ens deixen votar en unes eleccions que sabem que no serveixen de res, m茅s enll脿 de legitimar el poder pol铆tic. I ens deixen gastar el poc diner que ens sobra del salari (si 茅s que ens en sobra, cosa cada cop menys habitual) en una mica de consum. L鈥檃ltra 茅s plantar-nos, organitzar-nos i respondre col路lectivament no nom茅s per defensar-nos, sin贸 per seguir millorant les nostres condicions de vida. Els i les treballadores som la immensa majoria de la poblaci贸 del nostre pa铆s, del conjunt de l鈥橢stat i de tot el m贸n. Fent nostre l鈥檈sl貌gan del moviment feminista, si ens aturem, el m贸n s鈥檃tura. Simplement cal que prenguem consci猫ncia de la nostra for莽a, que ens organitzem i que ens decidim a exercir-la.

Aquest 1r de maig 茅s una bona ocasi贸 per recordar-ho. Som conscients que l鈥檃ctual sistema econ貌mic i pol铆tic 茅s una m脿quina d鈥檈xplotaci贸 i d鈥檕pressi贸 dels treballadores i treballadores. Tenim clar que no volem el futur de precarietat que aquest sistema ens ha preparat, que ens volem fer respectar i revertir aquesta tend猫ncia a l鈥檈mpitjorament de les nostres vides. Per aix貌 ens cal enfortir la nostra capacitat d鈥檕rganitzaci贸. Des de la CGT ho tenim clar, i volem ser una eina en aquest proc茅s. Adaptant-nos, com ara fa 101 anys, a una realitat canviant ja que el capitalisme va actualitzant r脿pidament les seves formes d鈥檕rganitzaci贸, per貌 mantenint intacta la seva base: l鈥檈xplotaci贸 del nostre treball. Per貌 volem comen莽ar a construir tamb茅 aquesta resposta. Una resposta que implica lluitar fora de les institucions i al marge de les urnes, allunyant-nos dels seus cants de sirena que tant sovint han desactivat les nostres lluites.

Volem ser ingovernables perqu猫 necessitem ser aut貌noms i actius. La lluita 茅s als centres de treball i al carrer. On treballem per viure i on vivim. Nom茅s aix铆 tornarem a la din脿mica de recuperar drets i d鈥檈nfortir-nos per veure com una realitat viable fer el que 茅s realment necessari: destruir el capitalisme i el patriarcat i edificar una societat lliure formada per persones lliures. On ning煤 ens oprimeixi i on ning煤 oprimeixi.

El 1r de maig, com la resta de l鈥檃ny, la lluita 茅s al carrer
Fuente: Cgtnissan.wordpress.com