February 14, 2021
De parte de CGT CEB-IMEB Educacio
278 puntos de vista

GR脌CIES A LA MOBILITZACI脫, L鈥橝DMINISTRACI脫 FA UN PAS ENRERE.

L’AJUNTAMENT ES COMPROMET A INTENTAR QUE ES DESENVOLUPI LA CATEGORIA B FUNCIONARIAL

RESUM DE LA REUNI脫 AMB LA COMISSIONADA D鈥橢DUCACI脫 11/02/21

La Maria Tru帽贸, comissionada d’educaci贸 de l鈥橝juntament, diu que compartim la voluntat d’estabilitzar els llocs de treball. Vol refor莽ar el missatge de l’aposta ferma per part de l’Ajuntament de recon猫ixer les professionals de l’educaci贸 infantil i la voluntat d’enfortir l’aposta per les escoles bressol a la ciutat de Barcelona de gesti贸 directa.

La comissionada apunta que hi ha una situaci贸 complexa pel grau d’interinitat i tamb茅 la complexitat que suposa que la categoria laboral amb qu猫 entren ara les educadores (A2) no correspon a la legalitat i per tant no es poden convocar unes oposicions a A2 per totes les treballadores. La categoria B funcionarial, que seria la m茅s adequada, no est脿 desenvolupada ara com ara.

Alguns sindicats apunten que el que els preocupa m茅s 茅s l’alt grau d’interinitat i creuen que s’ha d’estabilitzar la plantilla com m茅s aviat millor. I tamb茅 parlen del clam de les educadores perqu猫 se’ls reconegui com etapa educativa. Per貌 demanen realisme i saber al m茅s aviat possible si es pot desenvolupar la B en un temps raonable.

S’aclareix la q眉esti贸 de les 70 educadores amb una FPII. Despr茅s que tant la part social com l’administraci贸 s’hagin assessorat, estem tots d’acord que s铆 que es podrien presentar a una categoria B.

La CGT diem que 茅s important estabilitzar les treballadores, per貌 ens preocupa molt de quina manera podem hipotecar el col路lectiu i l’etapa amb una baixada de categoria. Diem que estem a la reuni贸 en representaci贸 d’un gran nombre de treballadores amb qui fa un any que treballem en assemblees, que s’han mobilitzat per fer sentir que la feina d’educadora no 茅s una feina d’auxiliar.
Tamb茅 pensem que el temps juga a favor nostre pel que fa a la sent猫ncia europea sobre l’ab煤s de temporalitat (s’hauria de fer fixa a una persona que encadena tres anys de contractes temporals) i que s’est脿 plantejant una modificaci贸 de l’EBEP quant a l’ingr茅s a la funci贸 p煤blica.
Nosaltres no acceptarem una C1, per貌 preguntem que en el cas que es tiri endavant, quina titulaci贸 es demanaria i que si no 茅s el grau superior d’educaci贸 infantil o similar, s’estaria obrint la porta a acceptar personal amb titulaci贸 inferior i a uns perfils professionals que no s’adeq眉en a la legalitat ni a la concepci贸 de les escoles bressol com espais educatius. (no responen).
La CGT tamb茅 diem que segons la legalitat un ter莽 de la plantilla ha de tenir t铆tol universitari i que per aix貌 no estem d’acord en extingir la categoria A2 (que es proposava al full de ruta), i pensem que s’ha d’assegurar poder mantenir aquesta categoria a trav茅s del proc茅s de funcionaritzaci贸 que sigui.
La CGT es vol sumar a la demanda de transpar猫ncia. Des del principi vam demanar desenvolupament de la categoria B i l’Ajuntament va fer un dictamen que se’ns va facilitar molt tard; aix铆 i tot, els nostres serveis jur铆dics ens diuen que l’Ajuntament s铆 que tindria capacitat per desenvolupar la categoria B. I tamb茅 des de funci贸 p煤blica de la Generalitat ens diuen que l’Ajuntament s铆 que la pot desenvolupar. Demanem poder seure amb els responsables de funci贸 p煤blica i aclarir aquest fet.
Demanem que es contesti al col路lectiu de Substitutes en Lluita i la resta de col路lectius com Bressol Indignades o l’Associaci贸 d’Educadores Bressol Municipals de Barcelona, que han demanat tamb茅 una reuni贸 amb la comissionada i es trobi una data i horari en qu猫 es puguin reunir at猫s que s’han mobilitzat i han fet molta feina, com l’elaboraci贸 entre totes d’un manifest en contra de la categoria C al que de moment s’hi han adherit 81 escoles bressol i espais familiars, AFAs, Rosa Sensat i l’AFFAC.
L’administraci贸 assegura que l’Ajuntament no pot desenvolupar la categoria B funcionarial i que ha d’anar avalat per una llei de la Generalitat. L’Estatut d’Autonomia diu que 茅s exclusiva de la Generalitat de Catalunya tot el r猫gim estatutari dels treballadors tant de la Generalitat com dels organismes locals. Els ens locals no tenen potestat per crear cossos.
L’administraci贸 es compromet a fer els tr脿mits necessaris per saber quin seria el calendari perqu猫 la Generalitat desenvolup茅s la categoria B funcionarial.
Si es vol fer de manera immediata, la proposta del grup de treball de convocar un C1, 茅s l’煤nica que estan en disposici贸 de fer (assegurant amb un acord de l’Ajuntament el manteniment de les retribucions). La tramitaci贸 del grup B pot anar per llarg. Si no volem esperar ens hem de plantejar o B laboral o C1 funcionarial.
Per part de l’administraci贸: buscar la interlocuci贸 a la Generalitat i esperar a poder establir quin seria el calendari per a desenvolupar la B funcionarial.
Per la part social: anar pensant qu猫 fer si el calendari endarrer铆s molt el proc茅s: convocar oposicions a C1 o a B laboral.
Debatre i arribar a acords respecte establir o no dues categories (C1/B i A2 per a les funcions de direcci贸), i com accedir-hi si es decideix fer-ho (oposicions a dues categories, via promoci贸 interna…)
Des de CGT valorem la reuni贸 com un aven莽 fruit de la feina que hem fet conjuntament amb les treballadores i els diferents col路lectius organitzats. Per貌 no podem abaixar la gu脿rdia i cal seguir el debat per abordar les possibilitats que es plantegen. Fuente: Cgtcebimeb.blogspot.com