March 5, 2021
De parte de CGT CEB-IMEB Educacio
2,535 puntos de vista

Dimarts 2 de Mar莽 hem tingut la segona reuni贸 del comit猫 de Salut laboral amb l鈥橧MEB del curs 2020-21. Els punts tractats a la reuni贸 s贸n:

– Aplicaci贸 i desenvolupament del Protocol de gesti贸 dels casos Covid-19 als centres educatius de l’IMEB.

Just abans de la reuni贸 ens han enviat unes dades, a 2 de Mar莽 nom茅s hi ha tancats dos grups. En aquest document es tracten les dades en relaci贸 amb les persones i infants que han donat positiu per Covid dins les escoles bressol. Han arribat a la conclusi贸 que la majoria de contagis han estat dintre l鈥檈ntorn familiar. Dins les escoles hi ha hagut una incid猫ncia molt baixa.

En total s鈥檋an tancat 196 grups, i s鈥檋a desenvolupat l鈥檃ctivitat amb 鈥渘ormalitat鈥 un 98,7% del temps.

Des de CGT volem destacar aquesta normalitat entre cometes perqu猫 est脿 clar que de normalitat actualment no hi ha res i creiem que no ens podem oblidar d鈥檃ix貌 en cap moment. 

L鈥檃dministraci贸 valora molt positivament la feina que est脿 fent tothom, equips, escoles, direccions, i destaca la implicaci贸 de la t猫cnica de prevenci贸 de riscos laborals. Destaquen el baix percentatge en la positivitat dels casos gr脿cies a la feina i al seguiment que s鈥檈st脿 fent.
Com a CGT no acabem d鈥檈ntendre com s鈥檈st脿 fent aquest seguiment, ja que no tenim const脿ncia que s鈥檈stiguin fent les avaluacions de riscos a les escoles bressol tal com s鈥檈stan fent als altres 脿mbits de l鈥檃juntament.
Pel que fa a la nova variant brit脿nica sembla que no estigui tenint m茅s incid猫ncia, nom茅s a finals de Gener hi va haver dos casos amb una incid猫ncia m茅s elevada de l鈥檋abitual. 
Des de CGT estarem a l’aguait si aquesta incid猫ncia va en augment, ja que i si 茅s aix铆 demanarem que es tornin a estudiar i revalorar les r脿tios. Aquest segon trimestre els grups de grans van ampliar dels 18 als 19 infants i no entenem el perqu猫,  ja que  la situaci贸 era pitjor que a l鈥檌nici de curs.
En paral路lel es parla sobre la vacunaci贸. Des de l鈥橧MEB no tenen dades espec铆fiques, ja que ho est脿 gestionant tot el Departament de Salut. El que sabem 茅s que a dia 25 de Febrer ja s鈥檋avien vacunat al 31% dels docents de l’脿rea de Barcelona. Els efectes secundaris que s鈥檈st脿s donant s贸n molt lleus i estan durant unes 24 h, com a molt 48 h. Pel que fa a l鈥檃dministraci贸 de la vacuna a les persones que estan de baixa, les mares lactants o les embarassades es recomana que si tenen dubtes es posin en contacte amb el seu metge. 
Pel que fa a les substitutes tamb茅 s鈥檈st脿 tenint en compte la seva situaci贸 per tal que estiguin dins el pla de vacunaci贸.
Dins d鈥檃quest apartat com a CGT exposem la problem脿tica en la qual es troben algunes educadores amb relaci贸 a la dotaci贸 de mascaretes. No a totes les escoles es disposa dels mateixos EPI i no trobem just que la dotaci贸 d鈥檃quest material es trobi condicionada pel criteri de la direcci贸. Demanem que les educadores tinguin dret a disposar d鈥檜na mascareta FPP2 si aix铆 ho volen. L’administraci贸 no es mostra gaire comprensiva amb aquesta proposta i ens respon que s鈥檈st脿 actuant correctament segons les directrius de Salut P煤blica. D鈥檃questa manera les directrius seguiran sent les mateixes que s鈥檈stableixen en pla d鈥檕bertura del setembre. https://ajuntament.barcelona.cat/escolesbressol/sites/default/files/pla_dobertura_ebm_curs_2020-21.pdf (vegeu p脿gina 7).  
Lligat amb aquest tema ens comenten que saben que es produeixen excepcions en funci贸 a casos personals de persones vulnerables, moments del dia de m茅s aflu猫ncia鈥 per貌 des de CGT continuem veient que aix貌 茅s un problema, ja que la subjectivitat de cada direcci贸 茅s la que segueix valorant qui s铆 i qui no, i quan s铆 i quan no.
– Avaluaci贸 de riscos dels nous centres i llocs de treball.
En un mes aproximadament es comen莽aran a fer les avaluacions de riscos dels centres que han iniciat l鈥檃ctivitat recentment. El curs anterior no es va fer perqu猫 va quedar susp猫s per la Covid.
– Altres temes.
Els treballadors tenen el dret de fer-se la revisi贸 m猫dica un cop l鈥檃ny. Fuente: Cgtcebimeb.blogspot.com