February 7, 2021
De parte de Grup Antimilitarista Tortuga
2,296 puntos de vista

S铆lvia Marimon

Sant CugatArcadi Oliveres (Barcelona, 1945) passa els 煤ltims dies a la casa d鈥檈stiueig que el seu avi va construir a Sant Cugat, on viu des de fa quinze anys. Quan seiem a parlar ens mostra els dibuixos de dos dels seus nets. L鈥檜n ha dibuixat la casa i l鈥檃ltre el seu avi a punt de parlar en p煤blic. I 茅s que Oliveres al llarg dels anys ha fet milers de xerrades sobre democr脿cia, refugiats, capitalisme, cultura de la pau, canvi clim脿tic, desarmament, consum responsable… Dijous de la setmana passada li van diagnosticar un c脿ncer de p脿ncrees que no li donar脿 gaire temps de descompte i, des d鈥檃leshores, per casa seva no hi para de passar gent. Enrere han quedat les nits a l鈥檋ospital, on no podia rebre visites. 鈥淎quests dies s贸n dies feli莽os, em sento molt estimat鈥, diu. A prop sempre hi t茅 la seva dona, la Janine.


Arcadi Oliveras retratat a casa seva. CRISTINA CALDERER

Expresident de Just铆cia i Pau, president de la Fundaci贸 Universit脿ria Internacional de la Pau i membre de la Societat Catalana d鈥橢conomia, Oliveres ha donat veu i ha participat en molts moviments socials. Ha rebut premis com la Medalla d鈥橭r al M猫rit Cultural. Ha deixat escrites les seves idees pol铆tiques en uns quants llibres d鈥橝ngle Editorial. L鈥櫭簂tim, justament s鈥檋a publicat aquesta setmana: Paraules d鈥橝rcadi. Qu猫 hem apr猫s del m贸n i com podem actuar. Quan es va jubilar com a professor d鈥檈conomia aplicada a la UAB, va calcular que per les seves classes hi havien passat 17.000 alumnes. No va ser mai un professor convencional. Entre altres coses, ensenyava als estudiants a fer la declaraci贸 de la renda evitant pagar el 6% que es dedica a Defensa. Aquesta setmana s贸n molts els que li han deixat missatges a la web que ha obert la fam铆lia perqu猫 tothom qui vulgui se鈥檔 pugui acomiadar.

Quan alg煤 li demana mirar enrere, diu que simplement s鈥檋a limitat a llegir molt, digerir-ho b茅 i explicar-ho. Que ha tingut una vida plena de privilegis. Continua defensant que les utopies s贸n necess脿ries, que el m贸n s鈥檋a de canviar i que fer-ho no 茅s nom茅s possible, sin贸 tamb茅 necessari i urgent. Tan sols lamenta que potser l鈥櫭簂tima utopia no ser脿 possible: con猫ixer la seva neta, l鈥橝ila, que naixer脿 al maig.

Continua tenint l鈥檃genda molt plena, aquests dies va rebent gent.

鈥 Rebent no, estimant. Tinc la sort que la gent em coneix i m鈥檈stima. Aquest mat铆 li deia a la Janine: s贸n els meus 煤ltims dies per貌 s贸n feli莽os. A la vida he tingut moments de tot, alguns de feli莽os i d鈥檃ltres no tant, com quan es va morir el meu fill, el Marcel. Per貌 a part d鈥檃questa p猫rdua, em considero un afortunat, no em puc queixar. El metge em va dir que em quedaven entre dos dies i dos mesos. I els he d鈥檃profitar. Estic gaudint de totes les converses.

El seu 煤ltim llibre comen莽a amb una conversa amb els seus nets. Diuen que sempre parla molt i els explica sovint que el m贸n est脿 molt revoltat.

鈥 S铆, aix貌 va ser idea de la Mar [Mar Valldeoriola, l鈥檈ditora amb qui ha fet el llibre]. El Pol i el Marc passen aqu铆 alguns caps de setmana. El Marc, que 茅s el gran, 茅s molt matiner i quan es lleva llegeix el diari de cap a peus. I despr茅s en parlem. Aix貌 de llegir el diari s铆 que deu ser her猫ncia de l鈥檃vi.

En molts dels seus llibres hi ha una frase que repeteix sovint: diu que s鈥檋an de perseguir les utopies.

S铆, s鈥檋an de perseguir les utopies. A mi se m鈥檋an anat presentant al llarg de la vida. Vaig participar en lluites durant el franquisme, despr茅s durant la Transici贸, en democr脿cia amb el 15-M… He pogut viure mil aventures, no pol铆tiques, sin贸 socials. Mai he volgut formar part de la pol铆tica institucional, no he tingut mai cap carnet de partit pol铆tic. He fet vida pol铆tica a la perif猫ria. En part, han estat determinants la fam铆lia i l鈥檈scola. El meu pare era un pacifista i un catalanista radical. I la mare era una militant de les associacions de ve茂ns. Vaig tenir, a m茅s, la sort d鈥檈studiar als Escolapis, que ara pot semblar una escola carca per貌 quan jo vaig anar-hi no ho era. Entre altres professors vaig tenir Llu铆s Maria Xirinacs. El 1959 vaig rebre classes de marxisme i de lluita de classes. He tingut sempre molta sort.

Xirinacs, el precursor de la desobedi猫ncia pac铆fica

Com deia abans, sempre ha treballat des de l鈥檃ltra pol铆tica, mai des d鈥檜n partit pol铆tic.

鈥 S铆, 茅s el cam铆 que he triat. No m鈥檃grada la vida dels partits pol铆tics, de les eleccions, dels pactes de partits…

Parla sovint de la llibertat, un concepte complex. A vegades, ni tan sols som conscients que no som lliures. Vost猫 ha triat el seu propi cam铆.

鈥 Tinc dues germanes i dos germans. I les germanes sempre em diuen que a la vida he fet sempre el que he volgut i que mai ning煤 m鈥檋a obligat a res. Soc el m茅s gran dels cinc germans i el meu pare va morir jove. Em vaig haver de fer c脿rrec de la fam铆lia. I aix貌 em va donar una absoluta llibertat.

Qu猫 li ha aportat aquesta llibertat?

鈥 Lliure, lliure, no ho 茅s ning煤 al 100% i menys en aquest m贸n actual, per貌 he pogut fer el que m鈥檃grada. Com que no he seguit mai cap milit脿ncia ni he tingut vincles amb partits pol铆tics ni amb grups religiosos, mai he estat censurat. Mai ning煤 m鈥檋a dit “aix貌 no ho ha de dir” o “aix貌 no ho has de fer”.

No s鈥檋a mossegat mai la llengua. Defensa que el capitalisme s鈥檋a de destruir, afirma que la monarquia 茅s una poma podrida que no hauria d鈥檋aver existit mai, anima a la desobedi猫ncia civil, diu que vivim una democr脿cia m茅s aparent que real…

鈥 Sempre he dit el que he volgut. Fa m茅s de vint anys vam fer una campanya contra el deute extern. Vam fer un refer猫ndum i la Junta Electoral va dir que era un refer猫ndum il路legal. Em va trucar el secretari de la Confer猫ncia Episcopal Espanyola, monsenyor Juan Jos茅 Asenjo. Em va prohibir que hi particip茅s com a president de Just铆cia i Pau. No li vaig fer cas. He tingut alguns problemes jur铆dics per l鈥檕bjecci贸 fiscal, per貌 han estat multes. Durant el franquisme, esclar, tamb茅 em van detenir en alguna ocasi贸 i el Tribunal de Orden P煤blico em va jutjar l鈥檃ny 1968 per haver organitzat una manifestaci贸 il路legal, per貌 em van absoldre.

Recordo que una vegada va explicar que cada 26 de setembre dormia malament. Va ser la nit que van afusellar Txiki.

鈥 S铆, els que form脿vem part de la campanya contra la pena de mort ens vam reunir a la seu de Just铆cia i Pau. Ens hi vam estar fins a les tres de la nit. Fins i tot vam trucar al Vatic脿, en un 煤ltim intent. L鈥檈ndem脿 al mat铆 ens vam trobar amb els seus advocats, el Marc Palm茅s i la Magda Oranich. Van arribar amb la cara desencaixada i unes quantes bales a la m脿. El dia del funeral la policia va carregar contra tothom. Des d鈥檃quella nit, cada 26 de setembre he dormit malament.

Les bales de l鈥櫭簂tim afusellat a Catalunya pel franquisme

Ha participat en molts moviments socials. Un dels 煤ltims va ser el 15-M. Creu que continua viu?

鈥 No com a moviment per貌 s铆 en els objectius. Despr茅s han vingut all貌 que han anomenat marees. Les marees dels pensionistes, educatives, solid脿ries. Les reivindicacions continuen.

Continua pensant que el capitalisme s鈥檋a de destruir i que aix貌 茅s possible?

鈥 S铆, s鈥檋a de fer i 茅s urgent perqu猫 茅s un sistema pervers que mata vides. Cal anar canviant l鈥檃ctitud cada dia. Com a consumidors podem produir canvis.

Durant molts anys va ser professor universitari. No 茅s gaire habitual que els professors universitaris participin en les lluites socials.

鈥 Sempre hi ha hagut professors que han participat en les lluites socials per貌 茅s una lluita minorit脿ria. Durant la dictadura, qui feia la revoluci贸 o pretenia fer-la era un 10%. I ara crec que 茅s igual. Per exemple, ara fa deu anys es va posar en marxa el pla Bolonya. Si 茅rem cent professors, nom茅s tres ens hi vam manifestar en contra. Suposo que s鈥檋i barregen molts interessos per貌 no em vaig fer professor ni vaig estudiar econ貌miques per fer m茅s rics els que ja ho s贸n, sin贸 per treure de la pobresa els m茅s pobres. La universitat hauria de ser un motor de canvi, una instituci贸 pagada amb diners p煤blics no pot repetir un sistema socioecon貌mic tan injust. La universitat hauria de ser cr铆tica, transformadora.

Font: https://www.ara.cat/cultura/arcadi-…
Fuente: Grupotortuga.com