February 19, 2021
De parte de La Haine
199 puntos de vista
19/02/2021 :: Nacionales PP.Catalans
x David Bou / Directa.cat
El subfusil incorpora un visor de precisi贸n y la munici贸n no tiene capacidad de rebote, por lo que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo

[Catal谩]

Les escopetes de foam dels Mossos, tecnologia militar al servei de la repressi贸

Els subfusells que els antidisturbis utilitzen per dispersar protestes en substituci贸 de les escopetes de bales de goma s贸n llan莽adores de granades fabricades i adaptades per una empresa armamentista su茂ssa i amb gran capacitat lesiva. Es diferencien de les seves predecessores en el fet que el visor de precisi贸 del que disposen, aix铆 com la munici贸 de foam sense capacitat de rebot que disparen, dissipa els dubtes sobre quin 茅s l’objectiu dels agents que premen el gallet

Un agent de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra apunta amb un subfusell de ‘foam’ / MART脥 ALBESA

La intervenci贸 dels Mossos d鈥橢squadra per reprimir les protestes contra l鈥empresonament del raper Pablo Has茅l ha comportat una nova mutilaci贸, en aquest cas, la p猫rdua de l鈥檜ll d鈥檜na manifestant per impacte de projectil de foam. Aix铆 ho ha fet p煤blic Ir铆dia, que est脿 en contacte amb la fam铆lia de la v铆ctima, una noia de 19 anys que ja ha estat operada i a hores d鈥檃ra es troba en proc茅s de recuperaci贸. Des del centre per la defensa dels drets humans demanen col路laboraci贸 a la ciutadania per cercar imatges del moment, que va succeir dimarts entre dos quarts i tres quarts de nou del vespre a la Via Augusta de Barcelona, entre l鈥檃vinguda Diagonal i la Travessera de Gr脿cia.

Els Mossos haurien disparat en dues nits d鈥檃ldarulls 420 bales de foam, quatre de les quals han ferit a persones al cap i a l鈥檃bdomen

Durant els aldarulls de dimarts i dimecres arreu del pa铆s, els Mossos haurien disparat 420 bales de foam, segons el seu propi recompte, que ha transcendit via la Cadena SER. Al seu torn, Ir铆dia ha informat que tres persones 鈥揳 banda de la noia que ha perdut l鈥檜ll鈥 han rebut impactes al cap i a l鈥檃bdomen de projectils de foam, mentre altres persones com un fotoperiodista col路laborador d鈥檃quest mitj脿 han estat ferides a altres parts del cos.

Tots aquests fets han tornat a posar al centre del debat p煤blic l鈥櫭簊 d鈥檃quest armament per les unitats antidisturbis. La seva idone茂tat ja havia estat q眉estionada pr猫viament al Parlament de Catalunya, arran d鈥檜na moci贸 presentada al ple per part de Catalunya en Com煤-Podem on van demanar la seva retirada en un termini de sis mesos i nom茅s van comptar amb el suport de la CUP i un sol diputat d鈥橢RC, grup parlamentari que va votar en contra juntament amb els de Junts per Catalunya, Ciutadans, el PSC i el PP.

 Les bales de foam i les armes que les disparen van reempla莽ar les popularment conegudes com a pilotes de goma, despr茅s que el mateix Parlament de Catalunya acord茅s la prohibici贸 del seu 煤s per la policia auton貌mica, el 8 de novembre de l鈥檃ny 2013. No obstant aix貌, la decisi贸 no 茅s aplicable a altres cossos policials com la Policia Nacional espanyola, que ha continuat fent 煤s d鈥檃quest material a Catalunya durant la repressi贸 contra el refer猫ndum de l鈥1 d鈥檕ctubre i les protestes contra la sent猫ncia als l铆ders socials i pol铆tics catalans.

El canvi de material es va precipitar arran de la pol猫mica aixecada pel cas d鈥橢ster Quintana, qui va perdre un ull per un tret de bala de goma de l鈥櫭rea de Brigada M貌bil (Brimo) durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. Malgrat que aquesta munici贸 ha quedat reempla莽ada pel foam, els agents d鈥檕rdre p煤blic segueixen emprant les antigues escopetes 鈥搇es italianes Franchi PA6 i Fabarm SDASS i la nord-americana Remington 870鈥 per disparar salves intimidat貌ries sense projectil.


Un llan莽ador de granades adaptat

El Departament d鈥橧nterior de la Generalitat de Catalunya va adquirir les primeres armes de precisi贸 preparades per disparar foam pr猫viament a la prohibici贸 de les bales de goma, i va esdevenir el primer cos policial de l鈥橢stat espanyol en fer-ho. El mes de febrer de 2011, la conselleria aleshores liderada pel convergent Felip Puig va anunciar la compra per 1.800 euros la unitat d鈥檈ntre deu i quinze subfusells LL-06 de l鈥檈mpresa armamentista su茂ssa B&T (Br眉gger & Thomet), puntera en tecnologia militar, exportadora d鈥檃rmes i prove茂dora habitual de l鈥橭TAN. Dos mesos despr茅s, el complex Egara de Sabadell va ser l鈥檈scenari triat pel cos per presentar a la premsa les noves armes. Sergi Pla, Cap de la Comissaria General de Recursos Operatius de l鈥櫭╬oca i avui dia cap de la Regi贸 Policial de la Catalunya Central, afirmava davant les periodistes que 鈥渢enen un efecte menys lesiu que les pilotes de goma, on apuntem, impacte鈥.

El subfusell incorpora un visor de precisi贸 i la munici贸 no t茅 capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe

Deu anys despr茅s, els Mossos d鈥橢squadra han fet diverses licitacions de compra i actualment compten amb aproximadament tres-cents d鈥檃quests subfusells a disposici贸 de la Brimo i les unitats de l鈥櫭rea Regional de Recursos Operatius (ARRO). El subfusell incorpora un visor de precisi贸 i la munici贸 no t茅 capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe.

Les armes s贸n fruit de la recerca en I+D militar su铆s i l鈥檕rigen de la munici贸 de foam rau en la petici贸 expressa que la policia francesa va cursar a la su茂ssa B&T perqu猫 desenvolup茅s un estri m茅s prec铆s en la repressi贸 de multituds, despr茅s de l鈥檈norme lesivitat que van provocar els cartutxos emprats durant la revolta de les banlieues la tardor de 2005. Per aquest motiu, l鈥檈mpresa va aplicar tecnologia militar punta i va reconvertir un subfusell militar de granades 鈥搎ue l鈥檈x猫rcit portugu猫s empra a l鈥橝fganistan鈥 en una arma aplicable als conflictes urbans. Aquesta eina repressiva 茅s capa莽 d鈥檌mpactar en un objectiu de quinze cent铆metres a 50 metres, tot i que pot arribar a fer blanc a una dist脿ncia de 80 metres, aix铆 com a disparar vint projectils per minut. El llan莽agranades incorpora la denominaci贸 LL-Less Letal (Lesivitat Menor) i els seus distribu茂dors comercials en destaquen la precisi贸.

Dos projectils de foam de diferents graus de duresa disparats pels Mossos d鈥橢squadra durant una protesta a les portes del Parlament|GUYE SANCHO

El projectil emprat, de 40脳46 mil路l铆metres, 茅s similar a una pilota de golf i est脿 recobert de foam, una escuma viscoel脿stica de poliuret脿 d鈥檃lta densitat coneguda per la seva resist猫ncia i utilitzada entre altres en la ind煤stria de la construcci贸 o com a embalatge de cuina i electr貌nica. Els projectils tenen set graus diferents de duresa i el seu impacte sobre el cos produeix inhibici贸 muscular immediata i paralitza la persona, que no pot caminar fins al cap d鈥檜n minut: la coixesa posterior es perllonga durant dies i les seq眉eles podem durar fins a quaranta-cinc dies.


Sense protocol d鈥櫭簊 p煤blic

鈥淣o est脿 publicat el protocol d鈥櫭簊 i de regulaci贸 de l鈥檃rma i aix貌 suposa un problema de transpar猫ncia, perqu猫 l鈥檋em demanat molt铆ssimes vegades a Interior junt amb Amnistia Internacional i tamb茅 ho ha demanat el parlament de Catalunya en una resoluci贸, per貌 Interior ho rebutja per motius de seguretat, argumentant que si ho publiquen la gent sabr脿 quan poden utilitzar i quan no鈥, assegura Ana茂s Franquesa, advocada penalista i codirectora d鈥橧r铆dia.

Quan es van comen莽ar a instaurar als Mossos d鈥橢squadra els subfusells de precisi贸 i els projectils de foam, la conselleria va destacar dos elements importants que en teoria diferenciaven aquest material de les escopetes de bales de goma: la tra莽abilitat i la geolocalitzaci贸. El primer hauria de servir per enregistrar quants trets es duen a terme i saber exactament quan s鈥檋an disparat; la geolocalitzaci贸 determinaria la ubicaci贸 exacta en temps i espai de l鈥檃gent escopeter. 鈥淎vui dia, desconeixem totalment el tema de la geolocalitzaci贸, sobre la tra莽abilitat el comissari Joan Carles Molinero ha dit que s鈥檈st脿 fent un informe per determinar quan es va disparar i per part de quins agents鈥, explica Franquesa.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, s鈥檋a mostrat contrari a encetar un debat sobre la idone茂tat dels subfusells de foam en dispositius d鈥檕rdre p煤blic

Dijous al mat铆 han comparegut en roda de premsa el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, qui ha assegurat que han obert una investigaci贸 sobre les intervencions d鈥檃quests dies i ha assegurat que el protocol que tenen 茅s l鈥檃dequat. Sobre la p猫rdua de l鈥檜ll de la noia ferida dimarts a Barcelona, Ferrer ha afirmat 鈥渘i desmentim, ni pressuposem res, volem aclarir al m脿xim qu猫 va passar鈥, alhora que s鈥檋a mostrat contrari a encetar un debat sobre la idone茂tat dels subfusells de foam en dispositius d鈥檕rdre p煤blic.

鈥淎quest cas 茅s el primer que podem dir segur que 茅s foam, perqu猫 l鈥檕ctubre de 2019 a les protestes de Barcelona hi havia operatius conjunts amb escopeters de Mossos i Policia Nacional en el mateix cord贸, per aix貌 no podem saber si era bala de goma o foam鈥, aclareix la codirectora d鈥橧r铆dia respecte de les quatre lesions oculars greus que van patir manifestants durant els aldarulls postsent猫ncia. 鈥淭ornem a demanar que es publiquin els protocols de foam, els est脿ndards internacionals de l鈥橭SCE i l鈥橭NU donen directrius que diuen que aquest tipus de projectils d鈥檈nergia cin猫tica de precisi贸 no es poden disparar indiscriminadament a la massa perqu猫 aix貌 茅s perill贸s, augmenta les possibilitats de lesions greus鈥, rebla.

Alguns periodistes han documentat aquesta setmana com alguns agents disparaven indiscriminadament des de les furgonetes policials. 鈥淪贸n armes que no estan pensades per dispersar, s贸n de precisi贸 i s鈥檋an de disparar sempre per sota l鈥檃bdomen nom茅s a persones que estiguin posant en risc la vida o integritat d鈥檃ltres persones, ciutadans o policies鈥, clou Franquesa.

[Castellano]

Las escopetas de foam de los mossos, tecnolog铆a militar al servicio de la represi贸n

Los subfusiles que los antidisturbios utilizan para dispersar protestas en sustituci贸n de las escopetas de balas de goma son lanzaderas de granadas fabricadas y adaptadas por una empresa armamentista suiza y con gran capacidad lesiva. Se diferencian de sus predecesoras en que el visor de precisi贸n del que disponen, as铆 como la munici贸n de foam sin capacidad de rebote que disparan, disipa las dudas sobre cu谩l es el objetivo de los agentes que aprietan el gatillo

Un agente de la BRIMO los Mossos apunta con un subfusil de ‘foam’ / MART脥 ALBESA

La intervenci贸n de los Mossos para reprimir las protestas contra el encarcelamiento del rapero Pablo Has茅l ha supuesto una nueva mutilaci贸n, en este caso, la p茅rdida del ojo de una manifestante por impacto de proyectil de foam. As铆 lo ha hecho p煤blico Iridia , que est谩 en contacto con la familia de la v铆ctima, una joven de 19 a帽os que ya ha sido operada y en estos momentos se encuentra en proceso de recuperaci贸n. Desde el centro para la defensa de los derechos humanos piden colaboraci贸n a la ciudadan铆a para buscar im谩genes del momento, que sucedi贸 martes entre una y media y tres y media de la tarde en la V铆a Augusta de Barcelona, entre la avenida Diagonal y la Travessera de Gracia.

Los Mossos habr铆an disparado en dos noches de disturbios 420 balas de foam, cuatro de las cuales han herido a personas en la cabeza y en el abdomen

Durante los disturbios del martes y mi茅rcoles en todo el pa铆s, los Mossos habr铆an disparado 420 balas de foam, seg煤n su propio recuento, que ha trascendido v铆a la Cadena SER . A su vez, Iridia inform贸 que tres personas -aparte de la chica que ha perdido el ojo- han recibido impactos en la cabeza y en el abdomen de proyectiles de foam, mientras otras personas como un fotoperiodista colaborador de este medio han sido heridas en otras partes del cuerpo.

Todos estos hechos han vuelto a poner en el centro del debate p煤blico el uso de este armamento para las unidades antidisturbios. Su idoneidad ya hab铆a sido cuestionada previamente en el Parlamento de Catalu帽a, a ra铆z de una moci贸n presentada al pleno por parte de Catalu帽a en Com煤n-Podemos donde pidieron su retirada en un plazo de seis meses y s贸lo contaron con el apoyo de la CUP y un solo diputado de ERC, grupo parlamentario que vot贸 en contra junto con los de Junts por Catalu帽a, Ciudadanos, el PSC y el PP.

 Las balas de foam y las armas que las disparan reemplazaron a las popularmente conocidas como pelotas de goma, despu茅s de que el propio Parlamento de Catalu帽a acordara la prohibici贸n de su uso por la polic铆a auton贸mica, el 8 de noviembre del a帽o 2013. Sin embargo, la decisi贸n no es aplicable a otros cuerpos policiales como la Polic铆a Nacional espa帽ola, que ha continuado haciendo uso de este material en Catalu帽a durante la represi贸n contra el refer茅ndum del 1 de octubre y las protestas contra la sentencia a los l铆deres sociales y pol铆ticos catalanes.

El cambio de material se precipit贸 a ra铆z de la pol茅mica levantada por el caso de Ester Quintana, quien perdi贸 un ojo por un disparo de bala de goma del 脕rea de Brigada M贸vil (Brimo) durante la huelga general del 14 de noviembre de 2012. A pesar de que esta munici贸n ha quedado reemplazada por el foam, los agentes de orden p煤blico siguen empleando las antiguas escopetas -las italianas Franchi PA6 y Fabarm SDASS y la estadounidense Remington 870- para disparar salvas intimidatorias sin proyectil.

Un lanzador de granadas adaptado

El Departamento de Interior de la Generalitat de Catalu帽a adquiri贸 las primeras armas de precisi贸n preparadas para disparar foam previamente a la prohibici贸n de las balas de goma, y se convirti贸 en el primer cuerpo policial del Estado espa帽ol en hacerlo. En febrero de 2011, la conselleria entonces liderada por el convergente Felip Puig anunci贸 la compra por 1.800 euros la unidad de entre diez y quince subfusiles LL-06 de la empresa armamentista suiza B & T (Br眉gger & Thomet), puntera en tecnolog铆a militar, exportadora de armas y proveedora habitual de la OTAN. Dos meses despu茅s, el complejo Egara de Sabadell fue el escenario elegido por el cuerpo para presentar a la prensa las nuevas armas. Sergi Pla, Jefe de la Comisar铆a General de Recursos Operativos de la 茅poca y hoy d铆a jefe de la Regi贸n Policial de Asturias, afirmaba ante las periodistas que “tienen un efecto menos lesivo que las pelotas de goma, donde apuntamos, impacto” .

El subfusil incorpora un visor de precisi贸n y la munici贸n no tiene capacidad de rebote, motivos por los que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo

Diez a帽os despu茅s, los Mossos han hecho varias licitaciones de compra y actualmente cuentan con aproximadamente trescientos de estos subfusiles a disposici贸n de la Brimo y las unidades del 脕rea Regional de Recursos Operativos (ARRO). El subfusil incorpora un visor de precisi贸n y la munici贸n no tiene capacidad de rebote, motivos por los que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo.

Las armas son fruto de la investigaci贸n en I + D militar suizo y el origen de la munici贸n de foam radica en la petici贸n expresa que la polic铆a francesa curs贸 a la suiza B & T para que desarrollara un utensilio m谩s preciso en la represi贸n de multitudes, despu茅s de la enorme lesividad que provocaron los cartuchos empleados durante la revuelta de las banlieues en oto帽o de 2005. Por este motivo, la empresa aplic贸 tecnolog铆a militar punta y reconvirti贸 un subfusil militar de granadas -que el ej茅rcito portugu茅s emplea en Afganist谩n- en un arma aplicable a los conflictos urbanos. Esta herramienta represiva es capaz de impactar en un objetivo de quince cent铆metros a 50 metros, aunque puede llegar a hacer blanco a una distancia de 80 metros, as铆 como disparar veinte proyectiles por minuto. El lanzagranadas incorpora la denominaci贸n LL-Less Letal (Lesividad Menor) y sus distribuidores comerciales destacan la precisi贸n.

Dos proyectiles de foam de diferentes grados de dureza disparados por los Mossos durante una protesta a las puertas del Parlamento| GUYE SANCHO

 El proyectil empleado, de 40 脳 46 mil铆metros, es similar a una pelota de golf y est谩 recubierto de foam, una espuma viscoel谩stica de poliuretano de alta densidad conocida por su resistencia y utilizada entre otros en la industria de la construcci贸n o como embalaje de cocina y electr贸nica. Los proyectiles tienen seis grados diferentes de dureza y su impacto sobre el cuerpo produce inhibici贸n muscular inmediata y paraliza la persona, que no puede caminar hasta al cabo de un minuto: la cojera posterior se prolonga durante d铆as y las secuelas pueden durar hasta cuarenta y cinco d铆as.

Sin protocolo de uso p煤blico

“No est谩 publicado el protocolo de uso y de regulaci贸n del arma y esto supone un problema de transparencia, porque la hemos pedido much铆simas veces a Interior junto con Amnist铆a Internacional y tambi茅n lo ha pedido el parlamento de Catalu帽a en una resoluci贸n, pero Interior lo rechaza por motivos de seguridad, argumentando que si lo publican la gente sabr谩 cuando pueden utilizar y cuando no “, asegura Ana茂s Franquesa, abogada penalista y codirectora de Iridia.

Cuando se empezaron a instaurar en los Mossos los subfusiles de precisi贸n y los proyectiles de foam, la conselleria destac贸 dos elementos importantes que en teor铆a diferenciaban este material de las escopetas de balas de goma: la trazabilidad y la geolocalizaci贸n. El primero deber铆a servir para registrar cu谩ntos disparos se realizan y saber exactamente cuando se han disparado; la geolocalizaci贸n determinar铆a la ubicaci贸n exacta en tiempo y espacio del agente escopetero. “Hoy en d铆a, desconocemos totalmente el tema de la geolocalizaci贸n, sobre la trazabilidad el comisario Joan Carles Molinero ha dicho que se est谩 haciendo un informe para determinar cuando se dispar贸 y por parte de qu茅 agentes”, explica Franquesa.

El director general de los Mossos, Pere Ferrer, se ha mostrado contrario a iniciar un debate sobre la idoneidad de los subfusiles de foam en dispositivos de orden p煤blico

El jueves por la ma帽ana han comparecido en rueda de prensa el director general de los Mossos, Pere Ferrer, y el comisario portavoz del cuerpo, Joan Carles Molinero, quien ha asegurado que han abierto una investigaci贸n sobre las intervenciones de estos d铆as y asegur贸 que el protocolo que tienen es el adecuado. Sobre la p茅rdida del ojo de la chica herida martes en Barcelona, Ferrer afirm贸 “ni desmentimos, ni presuponemos nada, queremos aclarar al m谩ximo lo que pas贸”, al tiempo que se ha mostrado contrario a iniciar un debate sobre la idoneidad de los subfusiles de foam en dispositivos de orden p煤blico.

“Este caso es el primero que podemos decir seguro que es foam, porque en octubre de 2019 en las protestas de Barcelona hab铆a operativos conjuntos con escopeteros de Mossos y Polic铆a Nacional en el mismo cord贸n, por eso no podemos saber si era bala de goma o foam “, aclara la codirectora de Iridia respecto de las cuatro lesiones oculares graves que sufrieron manifestantes durante los disturbios postsentencia. “Volvemos a pedir que se publiquen los protocolos de foam, los est谩ndares internacionales de la OSCE y la ONU dan directrices que dicen que este tipo de proyectiles de energ铆a cin茅tica de precisi贸n no se pueden disparar indiscriminadamente a la masa porque esto es peligroso , aumenta las posibilidades de lesiones graves “, remarca.

Algunos periodistas han documentado esta semana como algunos agentes disparaban indiscriminadamente desde las furgonetas policiales. “Son armas que no est谩n pensadas para dispersar, son de precisi贸n y deben disparar siempre por debajo del abdomen s贸lo a personas que est茅n poniendo en riesgo la vida o integridad de otras personas, ciudadanos o polic铆as”, cierra Franquesa.

https://directa.cat/les-escopetes-de-foam-dels-mossos-tecnologia-militar-al-servei-de-la-repressio/
Fuente: Ppcc.lahaine.org