July 8, 2021
De parte de La Haine
133 puntos de vista


08/07/2021 :: Pa铆s Valenci脿
x Ester Fayos
Fran Pardo, activista LGBTI detingut per haver protestat contra el bus d’Hazte O铆r a Val猫ncia

“Com ens pot acusar Hazte Oir d’un delicte d’odi si som nosaltres qui protestem contra l’odi?”

Fran Pardo, activista LGBTI detingut per haver protestat contra el bus d’Hazte O铆r a Val猫ncia / LUCAS GUERRA

Fran Pardo, un jove valenci脿 de 22 anys activista LGBTI, est脿 sent investigat per un presumpte delicte d鈥檕di, danys i coaccions, despr茅s de protestar contra el bus de l鈥檕rganitzaci贸 ultraconservadora i cat貌lica Hazte Oir, que va intentar rec贸rrer els carrers de la capital del T煤ria el passat 5 de mar莽. Al vehicle es podia llegir 鈥淣o es violencia de g茅nero, es violencia dom茅stica. Las leyes de g茅nero discriminan al hombre鈥, un missatge acompanyat amb l鈥檈tiqueta #StopFeminazis i una imatge del dictador nazi Adolf Hitler. Abans que els agents interceptaren el vehicle, ja que incomplia la Llei de Seguretat Vial per no estar autoritzat per a difondre publicitat, un grup d鈥檃ctivistes feministes i LGBTI van protestar contra la seua pres猫ncia, arrencant algunes parts del vinil on estava escrit el missatge. Aquesta acci贸 ha comportat la detenci贸 i imputaci贸 de tres activistes de les m茅s de 10 persones que van ser identificades aquell dia. Se鈥檒s acusa de 鈥渃ausar danys en propietat aliena superant la quantia dels 400 euros鈥 i d鈥檜na 鈥渁gressi贸 a un col路lectiu per motiu ideol貌gic amb la finalitat d鈥檋umiliar-los i impedir la visibilitat del seu missatge鈥. L鈥檃ssociaci贸 integrista religiosa demana 17.000 euros a cadascuna.


Quan i per qu猫 decideixes formar part de la lluita pels drets LGBTI?

Va ser en el moment en qu猫 em vaig adonar que pel fet de ser gai sofria una discriminaci贸. Abans d鈥檈ixir de l鈥檃rmari, i tamb茅 despr茅s, rebia molts comentaris hom貌fobs. Aleshores, vaig adonar-me que hi havia certes ideologies i creences religioses que estaven en contra dels meus drets i dels drets de les meues companyes. Una cosa sumada a l鈥檃ltra em va fer veure que la millor forma de sobreviure a aquesta societat era a trav茅s de l鈥檃ctivisme, com a eina de superviv猫ncia. M鈥檋o vaig prendre aix铆. Vaig comen莽ar quan anava a tercer o quart de l鈥橢SO, ja que al meu institut es produ茂en moltes agressions a persones LGBTI i, clar, sabia que en qualsevol moment podria ser jo tamb茅 v铆ctima d鈥檈ixes agressions, no nom茅s de les verbals, sin贸 de les f铆siques. Vaig utilitzar l鈥檃ctivisme per a aprendre a gestionar aquestes situacions, a superar-les, a passar p脿gina i a fer-les front. Era molt jove, per貌 vaig comen莽ar a formar-me i a adonar-me de les coses.


La primera vegada que et vas manifestar contra Hazte Oir va ser en 2017, quan els ultracat貌lics visitaren Val猫ncia per mostrar el seu rebuig contra la Llei Trans que s鈥檌mpulsava a les Corts Valencianes. La policia espanyola et va denunciar i interposar una multa de 601 euros. De qu猫 et van acusar?

La policia em va acusar del delicte de desordre p煤blic, emparant-se en la Llei Mordassa. Realment, si analitzes el delicte, aquest fa refer猫ncia a tallar la via p煤blica amb mobiliari urb脿, una cosa molt m茅s extrema que el que jo havia fet, que nom茅s havia cridat a un parell de persones. Segons an脿rem ficant els recursos, la policia cada vegada deia una cosa diferent i, al final, el delicte es va quedar en interrompre un acte legal i autoritzat. Els desordres p煤blics eren eixos, interrompre constantment i cridar. 脡s sorprenent que se鈥檓 demanen 600 euros per cridar i interrompre. Protestar contra l鈥檕di no 茅s motiu de delicte. Tinc la consci猫ncia tranquil路la, perqu猫 no crec que haja fet res dolent. No tinc la intenci贸 de soltar ni euro i vaig a lluitar fins al final. La legalitat i la legitimitat estan separades per un abisme. Tal volta el que jo vaig fer no fora legal, per貌 les persones que vam protestar ten铆em legitimitat. Ja sabem com 茅s la legalitat, que est脿 prou lluny de les demandes de la societat.


Aquesta no ha sigut l鈥櫭簄ica vegada. El passat mes de mar莽, junt amb altres activistes, tamb茅 et vas manifestar contra la pres猫ncia del bus d鈥橦azte Oir a la ciutat de Val猫ncia. Com va transc贸rrer la protesta?

Quan vaig veure el missatge de l鈥檃utob煤s, vaig entendre que era un missatge dirigit a les dones. Per貌, com a home, em vaig donar per al路ludit, perqu猫 deia que els homes estem discriminats per les lleis que lluiten contra la viol猫ncia de g猫nere. Vaig sentir que tenia certa responsabilitat i l鈥檕bligaci贸 de dir que aix貌 茅s mentida. Jo s贸c un home i no s贸c discriminat pel fet de ser home. Vaig pensar que havia de protestar com a home aliat i com a home gai, perqu猫 la campanya d鈥橦azte Oir no nom茅s va en contra de les lleis sobre la viol猫ncia de g猫nere, sin贸 tamb茅 contra les lleis a favor dels drets LGBTI. Simplement, vam anar a protestar. No hi havia cap organitzaci贸 darrere, sin贸 que totes les persones est脿vem all铆 a t铆tol individual. Estic segur que cada persona va protestar segons la humiliaci贸 que li suposava el missatge. Cap d鈥檈lles es pot penedir del que vam fer, perqu猫 no vam fer res que ara comporte que estiguem amb detencions i amb un proc茅s judicial que ja veurem com acaba.


Despr茅s de protestar contra Hazte O铆r, aquest 15 d鈥檃bril vas ser detingut. Per qu猫 vas pensar que et detenien en aquell moment?

Tot va comen莽ar el divendres anterior, quan vaig rebre una citaci贸 policial. Com ja tinc diferents procediments oberts, no sabia qu猫 podia ser exactament. Vaig parlar amb algunes de les persones que tamb茅 havien estat protestant i vaig saber que una altra persona tamb茅 havia estat citada. Aleshores, vaig contactar amb l鈥檃dvocat, qui em va avisar de qu猫 era molt possible que em detingueren i m鈥檌mputaren. Eixe dia em van detenir i 茅s una situaci贸 molt fotuda. Em van portar a la comissaria de Sapadors de Val猫ncia. Sabia que jo no tenia motius per estar all铆. Jo havia protestat contra una associaci贸 que no tenia perm铆s per circular per Val猫ncia, que no tenia perm铆s per difondre el seu missatge. All脿 on va anar l鈥檃utob煤s va rebre protestes, a Madrid, a Barcelona, a Val猫ncia, perqu猫 Hazte Oir representa un atac a la dignitat de les persones, una humiliaci贸, i com a tal, si la just铆cia no actua, el poble ha de respondre. Tenim l鈥檈speran莽a que a莽貌 no prosperar脿, per貌 no seria la primera vegada que la just铆cia actua contra la voluntat de la ciutadania. Estem orgulloses d鈥檋aver plantat cara a l鈥檕di d鈥橦azte Oir, d鈥檋aver donat veu a molta gent que no va poder estar en la protesta. Hem de plantar cara a Hazte Oir, perqu猫 no s贸n ning煤 per decidir sobre la vida de ning煤. No s贸n ning煤 per imposar la seua ideologia i les seues creences. Els membres d鈥橦azte Oir, des dels seus privilegis, no patiran el masclisme ni la LGBTIf貌bia, perqu猫 la classe est脿 per damunt d鈥檃ix貌. 脡s la segona vegada que em denuncien, per貌 si torna una altra vegada el bus, tornar茅 a protestar i a denunciar el mateix de sempre amb la consci猫ncia tranquil路la. Ens acusen de coaccions, danys per valor de 17.000 euros i de delicte d鈥檕di. Com ens pot acusar Hazte Oir d鈥檜n delicte d鈥檕di si som nosaltres qui protestem contra l鈥檕di? Hazte Oir va presentar aquesta den煤ncia, perqu猫 viu d鈥檃ix貌, de denunciar a la gent, de generar odi i por perqu猫 la gent no es manifeste i puguen difondre el seu discurs.


Com es va produir la detenci贸?

La policia em va dir, amb molta tranquil路litat, que jo estava detingut. Ho tenia m茅s o menys assumit, per貌 no 茅s gens agradable. Si haguera sigut un pol铆tic corrupte o un agressor, hauria d鈥檈star amb el cap baix, per貌 en la meua situaci贸, no. No entenc per qu猫 la policia es dedica a detenir a activistes, havent-hi tants problemes, tantes agressions, i veient com l鈥檈xtrema dreta agafa cada vegada m茅s for莽a i s鈥檈nvalentona m茅s. Aquests s贸n els veritables problemes per a les persones vulnerables.

Segons l鈥檃testat policial, tu i una altra activista esteu sent investigats per 鈥渃ausar danys en propietat aliena superant la quantia dels 400 euros鈥 i per 鈥渦na agressi贸 a un col路lectiu per motiu ideol貌gic amb la finalitat d鈥檋umiliar-los i impedir la visibilitat del seu missatge鈥. Per la teua experi猫ncia, s鈥檈st脿 vivint un retroc茅s en l鈥檈xercici del dret a la manifestaci贸?

S铆, clar, ja ho vam veure amb la Llei Mordassa. Aquesta llei ha estat feta per a coartar la llibertat d鈥檈xpressi贸, el dret a la manifestaci贸, per ficar-li por a la gent a trav茅s de den煤ncies. Per a nosaltres, les den煤ncies no s贸n cap bogeria, perqu猫 tenim els diners que tenim. El Partit Popular, aprovant aquesta llei, sabia que podia fer molt de mal a la gent i ja ho hem vist amb les persones que han estat detingudes o que han entrat a la pres贸 per fer can莽ons o tuits. Per tant, no 茅s d鈥檈stranyar que a mi tamb茅 em pogueren empresonar per protestar contra un autob煤s. Veient la situaci贸 茅s compressible. Entenem que la gent tinga por a manifestar-se per totes aquestes multes, per貌 no podem deixar que guanyen. Dins dels moviments d鈥檈squerres, hi ha molta solidaritat per pagar les multes, a trav茅s de mecenatges i actes contra la repressi贸. Per tant, la resposta 茅s unir-nos per poder afrontar aquestes situacions, demostrar que tenim un muscle molt fort i que no poden aturar-nos amb den煤ncies o amenaces.


L鈥檃ctivisme t鈥檋a costat una agressi贸 per part de l鈥檈xtrema dreta valenciana i diverses amenaces de mort per les xarxes socials, per les quals has interposat den煤ncies. Has obtingut resposta per part de la Fiscalia?

Aquest 茅s un altre dels arguments que em fan tirar endavant. Veure com he patit agressions i he rebut amenaces de mort des de l鈥檃ny 2012 i no han detingut a cap persona em fa seguir avan莽ant. Ja hem vist com han acabat moltes agressions feixistes, com el cas de Guillem Agull贸, Sonia Rescalvo o Carlos Palomino. He rebut amenaces de mort per ser gai i per la meua ideologia i 茅s molt dif铆cil afrontar que hi ha gent que et mataria per la teua orientaci贸 sexual. Com afrontes que, anant pel carrer, hi ha gent que, si poguera, et mataria? L鈥檃gressi贸 va ser el 9 d鈥橭ctubre de 2016. Despr茅s de la manifestaci贸 per la Diada, hi havia uns feixistes esperant manifestants i la policia no va fer res. 脡s m茅s, mentre que ens donaven una pallissa els feixistes, els agents estaven requisant pals als col路lectius antifeixistes. 鈥淗i ha feixistes en la ciutat que es dediquen a pegar i a tu et preocupen uns pals de fusta, no?鈥. Aix铆 li ho vaig dir al policia, qui es va posar molt prepotent i l鈥櫭簄ic que em va dir 茅s que fora a demanar un informe m猫dic. Em vaig sentir molt impotent, davant d鈥檜na situaci贸 que em costar脿 oblidar. No hi havia c脿meres, no vaig poder recon猫ixer als agressors ni hi havia testimonis en la zona. Diria que la causa ja est脿 arxivada, com tant铆ssimes altres.


Com valores l鈥檃ugment de les sent猫ncies per delicte d鈥檕di?

S贸n una eina m茅s per a ficar-li por a la gent, perqu猫 la gent no proteste. Si la gent es manifesta, anem pels manifestants. Si la gent canta, anem pels cantants. Si la gent tuiteja, anem pels tuiters. Pareix que viuen d鈥檃ix貌. Quantes operacions hem vist que ha fet la policia per perseguir persones que presumptament enalteixen el terrorisme? Tenim l鈥橭peraci贸n Ara帽a, desenvolupada per la Gu脿rdia Civil per perseguir a tuiters. En canvi, jo presente 15 captures de tuits en qu猫 m鈥檃menacen de mort i no s贸n capa莽os de trobar les persones que m鈥檋an amena莽at. Veiem una vulnerabilitat grand铆ssima per a nosaltres i una protecci贸 per als col路lectius feixistes i de dreta.


Segons la Federaci贸 Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals, un 80% de les agressions al col路lectiu LGBTI no arriben a denunciar-se. Aquesta protecci贸 cap als agressors pot ser una de les raons?

Clar, per qu猫 ficar una den煤ncia si no et van a fer cas? Entenc que moltes persones no vulguen denunciar, tot i que els col路lectius demanen que es denuncien totes les agressions perqu猫 es tinga const脿ncia. Per貌, no 茅s f脿cil. En molts casos, els menors han de tindre el consentiment d鈥檜n familiar. Costa molt parlar amb els teus pares. A mi em va costar dir-los que estava sent amena莽at de mort i que havia patit una agressi贸. I, 貌bviament, 茅s molt menys f脿cil denunciar, perqu猫 nosaltres no estem fets a aquestes coses. 脡s molt dur entrar a una comissaria i tindre el valor per contar el qu猫 t鈥檋a passat. Molta gent no troba la for莽a suficient per a contar aquests casos, acaba acumulant molt d鈥檕di i arriben al su茂cidi o a les autoagressions. Per una banda, m鈥檃gradaria animar a la gent perqu猫 denuncie, per貌, per l鈥檃ltra, entenc la gent que no troba les forces per denunciar, perqu猫 es va a trobar amb una just铆cia que no li va a fer cas.


Una de les mesures que defensa el programa electoral de Vox 茅s la creaci贸 d鈥檜n Ministeri de Fam铆lia, que promulgue una llei org脿nica de protecci贸 de la 鈥渇am铆lia natural鈥. Com et sents davant dels retrocessos que vol implantar la dreta i l鈥檈xtrema dreta a l鈥橢stat?

Les campanyes d鈥橦azte O铆r estan fetes perqu猫 els arguments de l鈥檈xtrema dreta calen, per a donar suport a Vox. Per aix貌, ara estem en la situaci贸 en qu猫 estem, on s鈥檈stan replantejant lleis, com la llei a favor de l鈥檃vortament o del matrimoni igualitari. Tinc por, no tant per mi, sin贸, sobretot, per aquelles persones que s贸n molt vulnerables i que necessiten les lleis per a viure. Per exemple, les persones trans, que necessiten lleis per poder canviar-se el document d鈥檌dentitat, per poder fer-se una operaci贸 pagada per la Seguretat Social, per poder tindre una integraci贸 laboral en condicions. Pense en les dones, que necessiten gaudir del dret a l鈥檃vortament per a viure, per a no haver d鈥檃vortar en la clandestinitat o viatjar a altres pa茂sos per a poder fer-lo. Tamb茅 en els menors que pateixen bullying i que necessiten el suport de les institucions per fer front a l鈥檃ssetjament escolar. Enfront d鈥檃questes injust铆cies, com no vas a protestar contra un bus que nega l鈥檈xist猫ncia de les persones trans o que nega el terrorisme masclista. No 茅s una q眉esti贸 d鈥檌deologia, sin贸 de coher猫ncia. Tenim el deure de lluitar. No nom茅s per nosaltres, sin贸 per les persones que no tenen drets i els necessiten. Per貌, no ens hem de quedar en votar, perqu猫 la ciutadania ha de protestar i d鈥檈xigir que se鈥檒s escolte. No demanem molt, demanem coher猫ncia, respecte, viure la vida que ens mereixem. No volem les molles, volem el pa sencer. Ens volen deixar les molles que tenim ara, que s贸n necess脿ries, per貌 hem de seguir tirant endavant.

https://directa.cat/com-ens-pot-acusar-hazte-oir-dun-delicte-dodi-si-som-nosaltres-qui-protestem-contra-lodi/
Fuente: Ppcc.lahaine.org