October 31, 2020
De parte de La Haine
786 puntos de vista

Ahir vam viure la militarització de Ciutat Meridiana per enèsima vegada en pocs mesos, un fet cada vegada més recurrent als desnonaments que s’executen al districte i a la resta de Barcelona. Enmig d’una crisi sanitària, econòmica i social, ens trobem que les elits econòmiques i, en aquest cas, les entitats amb interessos immobiliaris no han aixecat el peu del coll de les treballadores, ans al contrari. Fa mesos que intenten blindar els seus interessos econòmics amb campanyes mediàtiques brutals contra l’okupació i utilitzant l’aparell de l’Estat per assegurar els seus beneficis. Mentrestant, l’okupació s’està convertint cada vegada més en l’única alternativa real per a moltes famílies i la classe treballadora en general.

El que va passar ahir és una conseqüència de tot això. La família desnonada, que no havia rebut cap notificació de desnonament, va deixar el pis durant unes hores durant el matí d’ahir, i quan van tornar es van trobar el pany de la porta canviat i totes les seves pertinences a dins, fet encara més greu si tenim en compte que és una família amb tres menors a càrrec. Això els va obligar a haver de tornar a entrar al pis, propietat de BBVA i del fons voltor vinculat a aquest banc, que ja és responsable de molts més desnonaments al districte.

Més tard, va aparèixer un dispositiu de Mossos desproporcionat amb l’objectiu de fer-los fora. Aquesta actuació policial no obeïa cap ordre judicial, sinó que es tractava d’una decisió unilateral del cos de Mossos d’Esquadra i executada ferint algunes de les persones concentrades i denunciant-ne altres (inclosos periodistes), tot això dues hores abans del “toc de queda”. Denunciem una vegada més la repressió contra les veïnes que donen suport a les famílies desnonades.

Per si tot això no fos suficient, cal remarcar que el desnonament del matí es va fer sense la presència de la família i sense notificar-los a ells ni a Serveis Socials, saltant-se tots els procediments legals i reglaments que contemplen la vulnerabilitat dels menors en aquestes situacions. És mentida que els jutjats notifiquessin a les parts, només va rebre la notificació l’advocat d’ofici de la família, que no va comunicar-los el desnonament, i la propietat. Ni Serveis Socials ni la família tenien coneixement de la data.

A més, o la comitiva judicial o la propietat es va emportar de dins del pis dos periquitos dels menors, i sense la presència de protecció d’animals. Aquesta acció és un robatori a la família i, a més, un delicte contra la protecció i el benestar animal, que no volem que tampoc quedi impune. En aquest moment encara la familia no els ha pogut trobar.

Denunciem que des de fa setmanes, diversos jutjats estan fent desnonaments a tot el districte sense notificar a les famílies, amb notificacions que surten de jutjats però que mai arriben. Denunciem que el sistema d’advocats d’ofici és pervers i una loteria, amb grans professionals i d’altres que abandonen a les famílies, que juga amb la vida de moltes persones.

També volem denunciar les actituds d’un Mosso d’Esquadra, que va identificar en Manuel, un veí que estava donant suport a les portes del pis, i que va patir actituds violentes, intimidatories i racistes per part de l’agent, que a més li va treure 70€ de les mans i no els hi va tornar.

Per tot això, des del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris i l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, demanem:La destitució de Miquel Sàmper i Eduard Sallent com a responsables directes de l’actuació dels Mossos al matí, per realitzar un desnonament sense la presència de Serveis Socials, obligatòria quan hi ha menors, i l’actuació de la tarda sense que fos un delicte flagrant i per iniciativa pròpia.L’obertura d’una investigació, i apartar del cos policial, al Mosso d’Esquadra que va proferir insults racistes i que va robar a un veí del barri.Que el Col·legi d’Advocats tramiti una queixa/denúncia contra l’advocat d’ofici que no va notificar el desnonament a la família. Aquest matí s’han negat a acceptar-la.Que des de Jutjats s’obri una investigació sobre els fets i que es depurin responsabilitats donades les múltiples irregularitats del procés, així com activar les investigacions i, conseqüents denúncies penals, pel robatori dels animals de companyia dels menors.La suspensió de pagaments de lloguers i hipoteques i l’anul·lació dels desnonaments, com a mínim durant tot l’estat d’alarma.Que es retirin les denúncies a totes les persones concentrades i a la periodista que es trobava únicament fent la seva feina. No només avui, sinó de tots els desnonaments de les dues darreres setmanes.Prohibir l’actuació tant de BRIMO com d’ARRO als desnonaments, especialment als casos de famílies vulnerables.

Estem fartes que se’ns obligui a quedar-nos a casa mentre ens fan fora en plena pandèmia. Estem fartes que se’ns criminalitzi per okupar quan són els bancs els que et canvien el pany quan marxes unes hores de casa. Estem fartes de mesures basades en hipotètics criteris sanitaris que l’únic que fan és reduir la vida a treballar i produir, però que alhora no et permeten pagar un lloguer d’un pis on suposadament has d’estar tancat de 22:00 a 06:00. En definitiva, estem fartes de limitar-nos a sobreviure.

Per això convoquem una concentració dilluns 2 de novembre a les 19:00 davant la Comissaria dels Mossos de Nou Barris del carrer Aiguablava (metro Trinitat Nova) per denunciar totes les irregularitats comentades i la responsabilitat directa del cos de Mossos i del Departament d’Interior de la Generalitat.

L’autoorganització veïnal és l’única eina que tenim per denunciar i fer front a aquests atacs al nostre barri i a la nostra classe. Prou d’atacs als drets fonamentals!
Fuente: Ppcc.lahaine.org