September 19, 2021
De parte de La Haine
222 puntos de vista


19/09/2021 :: Nacionales PP.Catalans
La sent猫ncia certifica que l’actuaci贸 va ser desproporcionada i el policia haur脿 de pagar multa i indemnitzacions

L鈥Audi猫ncia de Girona ha confirmat la condemna a un sotsinspector dels Mossos d鈥橢squadra que va agafar una dona pel coll i li va clavar un cop de puny a la cara. La sent猫ncia conclou que l鈥actuaci贸 va ser desproporcionada, injustificada i innecess脿ria i ratifica la resoluci贸 del jutjat penal n煤mero 2 de Girona que el va condemnar com a autor de dos delictes lleus de lesions perqu猫 tamb茅 va acabar agredint la filla de la dona quan va intercedir per soc贸rrer-la. El sotsinspector haur脿 de pagar una multa de 720 euros i haur脿 d鈥檌ndemnitzar les v铆ctimes amb 525 euros. La sent猫ncia no 茅s ferma i es pot presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol.

Segons que recull la sent猫ncia del penal n煤mero 2, que l鈥橝udi猫ncia ha confirmat, els fets van tenir lloc cap a les quatre de la tarda del 20 d鈥檃gost de 2019. El sotsinspector i un altre agent patrullaven, uniformats i en un cotxe amb logotip, quan van rebre un av铆s de la sala regional per anar a un bar situat al carrer d鈥橭rient de Girona. Segons la trucada del propietari del local, hi havia un home begut que 鈥渟鈥檋avia posat molt agressiu鈥 quan es van negar a servir-li m茅s alcohol.

Quan la patrulla va arribar bar, l鈥檃mo va dir als policies que l鈥檋ome ja havia marxat i que en aquells moments era en un supermercat situat a uns 50 metres, al carrer Ma莽ana. Els agents es van dirigir fins all脿. Des del bar els va acompanyar una dona, que va resultar ser la sogra de l鈥檋ome que buscaven, i que estava nerviosa perqu猫 sabia que el seu gendre estava ebri.

Tan bon punt van entrar al supermercat, la dona va recriminar l鈥檃ctitud al gendre i va dir als policies que se鈥檒 volia emportar cap a casa. Va ser aleshores quan, segons la sent猫ncia, els policies van fer sortir del local l鈥檋ome i la seva sogra, els van identificar i van demanar a l鈥檋ome que es buid茅s les butxaques. Ho va fer, per貌 鈥渓lan莽ant-los a terra de manera despectiva鈥 i dient als policies 鈥渇ills de puta, me la sueu鈥.

Cop de puny a l鈥檜ll

Per aix貌, els policies li van dir que quedava detingut per un presumpte delicte de desobedi猫ncia. L鈥檃gent el va intentar emmanillar, per貌 el sotsinspector estava molest amb l鈥檃ctitud de la dona, que insistia a endur-se el gendre a casa, i li va clavar una primera empenta. Quan la sogra es va tornar a apropar on era l鈥檋ome per intentar d鈥檌ntervenir, el sotsinspector 鈥渓a va subjectar pel coll amb la m脿 esquerra鈥, va dir 鈥渙n hem anat a parar, ja m鈥檈steu tocant els collons, tots detinguts鈥 i li va propinar un cop de puny a la zona de l鈥檜ll esquerre.

Segons la sent猫ncia, l鈥檃gressi贸 va fer caure la dona a terra. En aquest moment, la seva filla va intercedir per intentar d鈥檃judar-la, per貌 el sotsinspector tamb茅 la va emp猫nyer i la va fer caure a terra: 鈥淓s va iniciar un forcejament entre el policia i les dues dones durant el qual el sotsinspector va aconseguir finalment reduir-les subjectant-les pel cabell i fent pressi贸 cap avall fins que van quedar immobilitzades.鈥

L鈥檃dvocada de les dones, Anna Pag猫s, remarca que l鈥檃ctuaci贸 del sotsinspector va ser del tot desproporcionada: 鈥淟a meva clienta intentava mitigar la situaci贸 i endur-se el gendre a casa i no pot ser que com que l鈥檃gent creia que no s鈥檈stava fent el que volia i com volia, actu茅s d鈥檃questa manera pegant a una dona de m茅s de quaranta anys i despr茅s agredint tamb茅 a la seva filla.鈥

Desproporcionada i injustificada

El jutjat penal n煤mero 2 va condemnar el sotsinspector com a autor de dos delictes lleus de lesions, li va imposar una multa de 720 euros i va fixar en 525 la indemnitzaci贸 a pagar a les dues dones. La fiscalia va presentar un recurs contra la sent猫ncia, per貌 la secci贸 tercera de l鈥橝udi猫ncia de Girona ha desestimat el recurs i ha confirmat 铆ntegrament la sent猫ncia. La resoluci贸, de la que ha estat ponent el magistrat Manuel Ignacio Marcello, avala que l鈥檃ctuaci贸 del sotsinspector va ser 鈥渄esproporcionada, injustificada, innecess脿ria i excessiva鈥.

Tamb茅 q眉estiona l鈥檃ctuaci贸 des del comen莽ament: 鈥淟鈥檃gent havia d鈥檋aver ponderat que l鈥檋ome no estava al bar quan van arribar, que al supermercat no causava problemes i que es trobava molt begut.鈥 Aix铆, l鈥橝udi猫ncia apunta que per molt reprovable que sigui que es dirig铆s als agents 鈥渦tilitzant expressions irrespectuoses i insultants鈥, en cap cas es tracta d鈥檜n delicte de desobedi猫ncia.

De fet, al judici que es va fer al penal 2, tant l鈥檋ome com totes dues dones s鈥檈nfrontaven a penes de pres贸 per delictes de resist猫ncia i atemptat contra agents de l鈥檃utoritat. El jutjat els va absoldre. Nom茅s van condemnar l鈥檋ome per un delicte lleu de danys perqu猫, ja a comissaria, va colpejar una c脿mera de la cel路la i va causar-hi desperfectes.

La lletrada de la fam铆lia, Anna Pag猫s, subratlla que en aquest cas han hagut de lluitar contra la presumpci贸 de veracitat dels policies i desmarcar-se de la fiscalia, que avalava l鈥檃testat dels Mossos i no acusava per l鈥檃ctuaci贸 del sotsinspector: 鈥淎l judici va quedar acreditat que l鈥檃testat i el que va oc贸rrer no tenien res a veure. Molts testimonis van dir que no els hi van voler prendre declaraci贸 perqu猫 deien que les senyores tenien ra贸, per貌 van venir volunt脿riament al jutjat perqu猫 ho trobaven injust.鈥

https://www.vilaweb.cat/noticies/audiencia-confirma-condemna-mossos-cop-puny-dona-girona/
Fuente: Ppcc.lahaine.org