February 28, 2021
De parte de La Haine
322 puntos de vista


28/02/2021 :: Nacionales PP.Catalans
x Bernat Surroca
Critica la Generalitat perqu猫 impedeix que periodistes internacionals entrevistin el raper a la pres贸 i denuncia que els Mossos s贸n “un cos incontrolable”. [Cat/Cast]

Pablo Has茅l fa una setmana que 茅s a la pres贸 i des d’aleshores cada nit hi ha hagut protestes als carrers de Catalunya que han acabat amb enfrontaments amb els Mossos i han impactat de ple en les negociacions per formar Govern. Has茅l, condemant pel delictes d’enaltiment del terrorisme i inj煤ries a la corona, ha estat la guspira que ha fet esclatar tot un corrent de descontentament i malestar, provocat tamb茅 per la pand猫mia i la crisi econ貌mica i social. Ara com ara, hi ha dos persones empresonades arran dels incidents i els Mossos han fet m茅s d’un centenar de detencions. Les causes obertes avui es traduiran previsiblement en peticions de pena de pres贸 d’aqu铆 uns mesos.

Arran de l’empresonament de Has茅l i tot el que ha provocat, parlem amb l’advocat Diego Herchhoren, que pilota la defensa del raper de Lleida. En aquesta entrevista amb Naci贸Digital, el lletrat explica el centre penitenciari de Ponent, on Has茅l compleix condemna, ha amena莽at amb traslladar el raper a una altre pres贸, allunyada del seu domicili, si no canvia el seu comportament. Herchhoren 茅s cr铆tic amb la Generalitat, a qui acusa d’impedir que periodistes internacionals entrin a la pres贸 per entrevistar el raper, i amb els Mossos, que assegura que s贸n “un cos incontrolable” que perjudica la llibertat d’expressi贸. De cara a les properes setmanes, l’advocat tem que l’Estat “s’atrinxeri” en l’actual posici贸 “exemplaritzant”, un comportament “habitual en un estat tan reaccionari com Espanya”. 

– Despr茅s d’una setmana a la pres贸, com est脿 Pablo Has茅l?

– Est脿 animat per la rellev脿ncia que est脿 tenint el seu cas. S’havia preparat per l’entrada a pres贸, que finalment s’ha concretat, i est脿 satisfet perqu猫 la desobedi猫ncia que va exercir ha servit per posar en discussi贸 moltes coses. S’ha obert un mel贸 important: ja no nom茅s per les limitacions que hi ha per a la llibertat d’expressi贸 a Espanya, sin贸 tamb茅 respecte a moltes institucions que eren intocables, com ara la policia, la monarquia o la pr貌pia Constituci贸.

– Aquests dies ha sortit que Has茅l no vol compartir cel路la ni ajudar en les tasques de manteniment de la pres贸.

– Ell reclama el seu estatus de pres pol铆tic, i aix貌 t茅 una regulaci贸 d’ordre jur铆dic. L’acord de l’assemblea del Consell d’Europa estableix que els estats han de respectar l’estat de pres pol铆tic a aquelles persones que hagin estat condemnades per l’exercici de llibertats p煤bliques consagrades en el Conveni Europeu dels Drets Humans o a trav茅s d’un proc茅s que pugui ser declarat injust, entre altres requisits alternatius. Pablo reivindica el seu estatut de pres pol铆tic, una cosa que les autoritats espanyoles sempre es resisteixen a recon猫ixer.

“Hi va haver diversos oferiments per anar a l’exili”

– Quines implicacions t茅 l’estatus de pres pol铆tic? 

– Aix貌 vol dir que les obligacions del pres es limiten a complir amb l’estan莽a a la pres贸. No col路laborar amb l’administraci贸 penitenci脿ria i exigir condicions de vida dignes dins de la pres贸. Evitar les obligacions imposades pels carcellers. Aix貌 no s’est脿 respectant i comencem a percebre que el bon tracte que hi va haver en els primers dies de pres贸 comen莽a a canviar. Ja hi ha una amena莽a de dispersi贸 si Pablo no accedeix als mandats de col路laborar de l’administraci贸 penitenci脿ria, i aix貌 茅s una vulneraci贸 de l’acord de l’assemblea del Consell d’Europa. Hi ha risc que el portin a una pres贸 allunyada del domicili. Aquesta 茅s l’amena莽a que el centre li ha transm猫s a Pablo i en veurem la resoluci贸 en els pr貌xims dies.

– L’opci贸 de l’exili es va arribar a plantejar?

– Ho vam plantejar i hi va haver diversos oferiments. Ho vam meditar, per貌 vam arribar a la conclusi贸 que si Pablo s’exiliava gran part de la transcend猫ncia que tindria pel debat p煤blic no s’hauria produ茂t. Si marxava, no far铆em el salt definitiu per posar sobre la taula els l铆mits sobre l’exercici de drets i llibertats, com s’est脿 fent ara. Va prendre la decisi贸 a partir d’aix貌: no he arribat fins aqu铆 per exiliar-me i que s’oblidi el tema i a m茅s carregui amb les conseq眉猫ncies de l’exili.

– Quantes condemnes pesen sobre Has茅l? 

– En ferm, 茅s a dir, executables immediatament, t茅 la de l’Audi猫ncia Nacional de 2014, per la qual compleix condemna actualment. La resta s贸n penes de pres贸 en suspens perqu猫 no s贸n fermes o hi ha possibilitat de recurs. Hi havia alguna pena de multa de quan 脌ngel Ros era alcalde de Lleida que ja est脿 complerta. Tamb茅 s’hauria de parlar de com s’ha arribat fins aqu铆 en aquestes condemnes paral路leles, especialment la de l’Audi猫ncia Provincial de Lleida i qui 茅s l’impulsor d’aquest proc茅s penal. Aix貌 donaria per un debat molt m茅s profund.

“La policia s’ha convertit en un cos incontrolable i ning煤 ho posa en discussi贸”

– Qui 茅s l’impulsor d’aquest proc茅s penal? 

– 脡s un confident de la Gu脿rdia Urbana de Lleida, conegut pels moviments socials. 脡s un personatge que es defineix com a “defensor a ultran莽a de les forces de seguretat” i presumeix de ser confident de la Gu脿rdia Urbana de Lleida i que es fa fotos a Facebook portant armes llargues. Aquest home apareix en escena perqu猫 un noi de 15 anys denuncia que la Gu脿rdia Urbana l’ha apallissat mentre enganxava cartells. El noi va difondre imatges de lesions als mitjans. El jutge va fer un tractament lamentable de les lesions. Els fets van tenir lloc de nit en un lloc on no hi havia ning煤. Hi havia dues parts, els policies i el noi. Aleshores va apar猫ixer aquest confident i va dir que havia vist qu猫 havia passat i no era cert el que deia la v铆ctima. Era un testimoni fals. No hi havia ning煤 en el moment dels fets.

Pablo Has茅l va denunciar aquests fets i va assenyalar el confident, que va anar a casa de Pablo per amena莽ar-lo. Despr茅s, aquest home presenta una den煤ncia d’una altre lloc on no hi havia estat mai Pablo dient que va rebre una agressi贸 seva. En aquest context, la just铆cia dona la ra贸 al confident i no a Has茅l. Aquesta 茅s la condemna que va sortir la setmana passada.

– Com veu Has茅l les protestes i els incidents d’aquests 煤ltims dies? 

– El que coarta la llibertat d’expressi贸 茅s la viol猫ncia policial. Quan es mutila l’ull d’una persona o es dispara armament prohibit, o quan s’insulta o s’agredeix indiscriminadament, aix貌 茅s perjudicial per la llibertat d’expressi贸. S’ha alterat el debat, perqu猫 s’est脿 posant en q眉esti贸 la crema de contenidors o el llan莽ament de pedres, per貌 no els abusos que est脿 exercint qui t茅 el monopoli de la for莽a leg铆tima de l’Estat, que 茅s la policia. Aqu铆 la policia s’ha convertit en un cos incontrolable i ning煤 ho posa en discussi贸. El debat de fons 茅s fins a quin punt 茅s perjudicial la policia per a la llibertat d’expressi贸.

“脡s un risc que les protestes afectin la situaci贸 de Has茅l, per貌 茅s un risc necessari per ell”

– Si Has茅l continua animant les protestes des de la pres贸 en pot sortir perjudicat?

– No, les conseq眉猫ncies processals no hi serien en aquest cas. 脡s cert que els jutges no s贸n de pedra i a l’hora de valorar l’alarma social o el risc, potser ho tenen en compte com a forma de represalia, per貌 tamb茅 hem vist en moltes ocasions que qui no plora no mama. Les grans transformacions de la societat sempre venen precedides d’enormes de desobedi猫ncia. 脡s un risc que el transcurs d’aquestes manifestacions li pugui afectar, per貌 茅s un risc necessari per a Pablo.

– Com a advocat seu li recomana alguna cosa? Que continu茂 animant, que mantingui un perfil m茅s baix…

– Si li dic que calli, em deixa de parlar. 

– El conseller Miquel S脿mper va dir que les manifestacions eren ara “vandalisme pur”. Com ho veu?

– El senyor S脿mper 茅s qui dirigeix la policia catalana i l’ha de defensar. De la mateixa manera, jo tinc el dret d’atacar la seva actuaci贸 aquests 煤ltims dies. Hi ha molts incidents que s’haurien pogut evitar. D’altra banda, cal contextualitzar el marc d’aquestes protestes. S’estan ajuntant moltes q眉estions, un sentiment de malestar general que va m茅s enll脿 de Pablo i que s’est脿 canalitzant a trav茅s d’aquestes protestes. Insisteixo, s’est脿 posant al mateix nivell o maximitzant la responsabilitat dels manifestants que llancen pedres, per貌 S脿mper oblida que hi ha una persona a qui se li ha mutilat un ull per l’acci贸 policial, i aqu铆 no hem vist cap responsabilitat disciplin脿ria. Aix貌 茅s molt greu.

– Els Mossos han obert una investigaci贸 interna sobre el cas. Arribar脿 a algun lloc?

– Arribar脿 al mateix lloc que totes les investigacions internes dels Mossos. Les lesions greus que produeix una persona a una altra fora de l’脿mbit policial tenen repercussions penals molt greus. Aix貌 passa per a tothom excepte per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. No hi tenim gaire confian莽a. S铆 que confiem que la pressi贸 social permeti depurar responsabilitats, condemnar i sancionar, per貌 no confiem en el senyor S脿mper.

“La Generalitat ens ha denegat el perm铆s perqu猫 periodistes internacionals entrevistin Has茅l”

– Algun partit s’ha posat en contacte amb Has茅l?

– Per ara no. L’煤nic contacte directe que hem tingut 茅s amb En Com煤 Podem de cara a la sol路licitud d’indult. Ens van demanar autoritzaci贸 i els la vam donar. No 茅s que sigui necessari autoritzar-ho, perqu猫 un indult el pot demanar qui vulgui. Pablo em va dir expressament que ni se m’acud铆s demanar un indult. 

– La causa ha tingut for莽a repercussi贸 fora d’Espanya.

– Hi ha hagut molt corresponsals de l’Estat i de la resta del m贸n que ens han demanat visitar Pablo per entrevistar-lo. Hi ha molt inter猫s en aquest aspecte. De fet, estem en un conflicte amb la Generalitat. Presons dep猫n de la Generalitat i hem sol路licitat autoritzaci贸 per diversos periodistes que volen entrar a la pres贸 per entrevistar Pablo i la Generalitat ens ha denegat el perm铆s. Argumenten que pot convidar amics i familiars, i que si alg煤 entra a la pres贸 no podr脿 enregistrar res. Aix貌 茅s molt greu, perqu猫 el febrer de l’any passat una sent猫ncia del TC va habilitar la possibilitat que la premsa entr茅s a la pres贸 per entrevistar persones, perqu猫 preval el dret a la llibertat d’informaci贸 al reglament penitenciari. Aix貌 portar脿 a una pugna jur铆dica interessant i dura. 

– La Generalitat diu que no poden entrar periodistes per貌 s铆 familiars?

– S铆, i que si alg煤 hi entra com a amic o familiar no podr脿 portar cap dispositiu per enregistrar res. 

– Per ara hi ha dos persones empresonats arran de les protestes. Des del seu punt de vista, a que es poden enfrontar? 

– Parlem de penes de pres贸 normalment altes, de tres o quatre anys. Ho hem vist en casos semblants, com vagues generals, la detenci贸 de Puigdemont o les protestes de la sent猫ncia del proc茅s. Entenc que per als casos actuals la Fiscalia sol路licitar脿 aix貌. El ministeri p煤blic en aquests casos sempre t茅 aquest comportament: n’enganxa a un per aplicar un correctiu que afecti molts, un c脿stig exemplaritzant. Aix貌 posa de manifest la inexist猫ncia de trets democr脿tics en els processos penals d’aquest tipus. 

“La reforma del codi penal no 茅s una idea de Podem, 茅s l’obligaci贸 del govern espanyol”

– La Generalitat es podria personar com a acusaci贸 particular, com ha fet en altres casos similars.

– Aix貌 per descomptat. I si no 茅s la Generalitat ser脿 l’Ajuntament de Barcelona. 

– Podem ha proposat una reforma del codi penal per evitar casos com el de Pablo Has茅l. 脡s viable?

– No nom茅s 茅s viable, sin贸 que 茅s una obligaci贸 del govern espanyol. Sembla com si ara a Podem se’ls encengui la llumeta, per貌 no 茅s aix铆. A Pablo el condemnen per tres delictes, enaltiment del terrorisme i inj煤ries a la corona i a les forces de seguretat. En relaci贸 al primer delicte, Espanya t茅 un mandat legal per part de la UE de reformar el codi penal. 脡s a dir, la directiva comunit脿ria de prevenci贸 del terrorisme de 2015 donava un termini de transposici贸 fins al 2018 per incorporar-la al codi penal. Aquesta directiva diu que el delicte d’enaltiment del terrorisme 茅s punible quan hi hagi un risc objectiu d’actes terroristes. No inclou opinions molestes o pol猫miques respecte a aix貌. Pr脿cticament 茅s una derogaci贸 de l’actual regulaci贸 espanyola del delicte d’enaltiment del terrorisme, que no parla de risc objectiu. La despenalitzaci贸 que planteja Podem no 茅s idea seva, 茅s una conseq眉猫ncia del mandat de la UE que arriba tard.

Pel que fa als altres dos delictes, passa el mateix en relaci贸 al Comit猫 de Drets Humans de l’ONU. Les recomanacions dels organismes internacionals dels que Espanya forma part s贸n obligatoris per als poders p煤blics. Fa m茅s d’un any, el Comit猫 va dir que havia de reformar o derogar els delictes relacions amb la llibertat d’expressi贸, com s贸n les inj煤ries a la corona o les ofenses als sentiments religiosos. 脡s un mandat legal. Ara b茅, el PSOE ja ha plantejat l铆mits a la reforma, perqu猫 diu que la gravetat radica en qu猫 hi ha gent empresonada per aquests delictes. Aix貌 茅s greu, per貌 el m茅s greu 茅s que alg煤 s’hagi d’autocensurar per por a una possible repres脿lia, sigui o no de pres贸. La llibertat d’expressi贸 茅s un dret fonamental, no alguna cosa que pugui estar sotmesa a una pena econ貌mica. Per tant, alerta amb els l铆mits que es posen a aquesta reforma, que passarien per una moderaci贸 de les penes. Tal com est脿 previst, comportar脿 problemes. 

– Tindria efectes retroactius per a Has茅l?

– Si el projecte de llei no diu res al respecte, s铆, per貌 encara no coneixem res d’aquesta reforma. S’ha escollit un proc茅s legislatiu llarg i complex, de resultat incert. Haurien pogut incorporar les recomanacions internacionals via reial decret legislatiu, perqu猫 s贸n vinculants i no cal legislar gaire. La retroactivitat hi seria si el text no diu res al respecte, perqu猫 opera el principi general de llei m茅s favorable al condemnat. Ara b茅, l’objectiu de la reforma 茅s que “a partir d’ara” aix貌 no es torni a repetir. Aix貌 vol dir, en termes jur铆dics, irretroactivitat. Per tant, hem d’estar alerta. 

“El principal temor 茅s que l’Estat s’atrinxeri en la posici贸 d’exemplaritzar. 脡s propi d’estats reaccionaris com Espanya”

– Els indults poden tenir recorregut?

– En poden tenir sempre que la q眉esti贸 agafi transcend猫ncia. Fins ara, el debat al voltant de la llibertat d’expressi贸 ha estat una reacci贸 als fets. El tema de Pablo hi 茅s des de fa temps, es podria haver demanat l’indult abans. No obstant, la foto dels Mossos detenint-lo al rectorat de la Universitat de Lleida ha fet que Jaume Asens ens truqui per sol路licitar l’indult. 脡s en aquests dies quan s’anuncia la reforma del codi penal. Tot va despr茅s dels fets. Per aconseguir coses, cal exigir. Els drets s贸n com un m煤scul, si no s’exerciten s’atrofien. L’indult l’ha demanat tamb茅 l’Acad猫mia Catalana de la M煤sica. 

– Temen que si les protestes es desinflen la causa de Has茅l perdi for莽a?

– Por, no. Les protestes han estat resultat de moltes coses, d’una sensaci贸 social que no nom茅s respon al descontentament pel que ha passat amb Pablo. Hi ha un descontentament acumulat i l’煤nic que es pot fer 茅s tornar les llibertats que ens han robat. Si no, el descontentament continuar脿. El nostre principal temor 茅s que l’Estat s’atrinxeri en la posici贸 d’exemplaritzar. Aix貌 茅s propi d’estats tan reaccionaris com Espanya.

Fuente

———————————————————————————————————————–

Cast:

Diego Herchhoren, abogado de Pablo Has茅l: 芦La prisi贸n ha amenazado con trasladarlo si no colabora禄

El letrado critica a la Generalitat para que impide que periodistas internacionales entrevisten el rapero en prisi贸n y denuncia que los Mossos son “un cuerpo incontrolable”.

Pablo Has茅l hace una semana en la c谩rcel y desde entonces cada noche ha habido protestas en las calles de Catalu帽a que han acabado con enfrentamientos con los Mossos y han impactado de lleno en las negociaciones para formar Gobierno. Has茅l, condenado por delitos de enaltecimiento del terrorismo e injurias a la corona, ha sido la chispa que hizo estallar toda una corriente de descontento y malestar, provocado tambi茅n por la pandemia y la crisis econ贸mica y social. Por ahora, hay dos personas encarceladas a ra铆z de los incidentes y los Mossos han hecho m谩s de un centenar de detenciones. Las causas abiertas hoy se traducir谩n previsiblemente en peticiones de pena de prisi贸n en unos meses.

A ra铆z del encarcelamiento de Has茅l y todo lo que ha provocado, hablamos con el abogado Diego Herchhoren, que pilota la defensa del rapero de Lleida. En esta entrevista con Naci贸 Digital , el letrado explica el centro penitenciario de Ponent, donde Has茅l cumple condena, ha amenazado con trasladar el rapero a otra prisi贸n, alejada de su domicilio, si no cambia su comportamiento. Herchhoren es cr铆tico con la Generalitat, al que acusa de impedir que periodistas internacionales entren en prisi贸n para entrevistar al rapero, y con los Mossos, que asegura que son “un cuerpo incontrolable” que perjudica la libertad de expresi贸n. De cara a las pr贸ximas semanas, el abogado teme que el Estado “atrinchere” en la actual posici贸n “ejemplarizante”, un comportamiento ” 

– Despu茅s de una semana en prisi贸n, como est谩 Pablo Has茅l?

– Est谩 animado por la relevancia que est谩 teniendo su caso. Se hab铆a preparado para la entrada en prisi贸n, que finalmente se ha concretado, y est谩 satisfecho porque la desobediencia que ejerci贸 ha servido para poner en discusi贸n muchas cosas. Se ha abierto un mel贸n importante: ya no s贸lo por las limitaciones que existen para la libertad de expresi贸n en Espa帽a, sino tambi茅n respecto a muchas instituciones que eran intocables, como la polic铆a, la monarqu铆a o la propia Constituci贸n.

– Estos d铆as ha salido que Has茅l no quiere compartir celda ni ayudar en las tareas de mantenimiento de la prisi贸n.

– 脡l reclama su estatus de preso pol铆tico, y esto tiene una regulaci贸n de orden jur铆dico. El acuerdo de la asamblea del Consejo de Europa establece que los Estados deben respetar el estado de preso pol铆tico a aquellas personas que hayan sido condenadas por el ejercicio de libertades p煤blicas consagradas en el Convenio Europeo de los Derechos Humanos oa trav茅s de un proceso que pueda ser declarado injusto, entre otros requisitos alternativos. Pablo reivindica su estatus de preso pol铆tico, algo que las autoridades espa帽olas siempre se resisten a reconocer.

“Hubo varios ofrecimientos para ir al exilio”

– 驴Qu茅 implicaciones tiene el estatus de preso pol铆tico? 

– Esto significa que las obligaciones del preso se limitan a cumplir con la estancia en prisi贸n. No colaborar con la administraci贸n penitenciaria y exigir condiciones de vida dignas dentro de la prisi贸n. Evitar las obligaciones impuestas por los carceleros. Esto no se est谩 respetando y empezamos a percibir que el buen trato que hubo en los primeros d铆as de c谩rcel empieza a cambiar. Ya hay una amenaza de dispersi贸n si Pablo no accede a los mandatos de colaborar de la administraci贸n penitenciaria, y esto es una vulneraci贸n del acuerdo de la asamblea del Consejo de Europa. Hay riesgo de que lo lleven a una c谩rcel alejada del domicilio. Esta es la amenaza que el centro le ha transmitido a Pablo y en veremos la resoluci贸n en los pr贸ximos d铆as.

– La opci贸n del exilio se lleg贸 a plantear?

– Lo planteamos y hubo varios ofrecimientos. Lo meditamos, pero llegamos a la conclusi贸n de que si Pablo exiliaba gran parte de la trascendencia que tendr铆a para el debate p煤blico no se habr铆a producido. Si se iba, no har铆amos el salto definitivo para poner sobre la mesa los l铆mites sobre el ejercicio de derechos y libertades, como se est谩 haciendo ahora. Tom贸 la decisi贸n a partir de eso: no he llegado hasta aqu铆 para exiliarme y que se olvide el tema y adem谩s cargue con las consecuencias del exilio.

– 驴Cu谩ntas condenas pesan sobre Has茅l? 

– En firme, es decir, ejecutables inmediatamente, tiene la de la Audiencia Nacional de 2014, por la que cumple condena actualmente. El resto son penas de prisi贸n en suspenso porque no son firmes o hay posibilidad de recurso. Hab铆a alguna pena de multa de cuando 脕ngel Ros era alcalde de Lleida que ya est谩 completa. Tambi茅n se deber铆a hablar de c贸mo se ha llegado hasta aqu铆 en estas condenas paralelas, especialmente la de la Audiencia Provincial de Lleida y qui茅n es el impulsor de este proceso penal. Esto dar铆a por un debate mucho m谩s profundo.

“La polic铆a se ha convertido en un cuerpo incontrolable y nadie lo pone en discusi贸n”

– 驴Qui茅n es el impulsor de este proceso penal? 

– Es un confidente de la Guardia Urbana de Lleida, conocido por los movimientos sociales. Es un personaje que se define como “defensor a ultranza de las fuerzas de seguridad” y presume de ser confidente de la Guardia Urbana de Lleida y que se hace fotos en Facebook portando armas largas. Este hombre aparece en escena para que un chico de 15 a帽os denuncia que la Guardia Urbana la ha golpeado mientras enganchaba carteles. El chico difundi贸 im谩genes de lesiones a los medios. El juez hizo un tratamiento lamentable de las lesiones. Los hechos tuvieron lugar de noche en un lugar donde no hab铆a nadie. Hab铆a dos partes, los polic铆as y el chico. Entonces apareci贸 este confidente y dijo que hab铆a visto que hab铆a pasado y no era cierto lo que dec铆a la v铆ctima. Era un testigo falso. No hab铆a nadie en el momento de los hechos.

Pablo Has茅l denunci贸 estos hechos y se帽al贸 el confidente, que fue a casa de Pablo para amenazarle. Despu茅s, este hombre presenta una denuncia de una otro lugar donde no hab铆a estado nunca Pablo diciendo que recibi贸 una agresi贸n suya. En este contexto, la justicia da la raz贸n al confidente y no a Has茅l. Esta es la condena que sali贸 la semana pasada.

– 驴C贸mo ve Has茅l las protestas y los incidentes de estos 煤ltimos d铆as? 

– Lo que coarta la libertad de expresi贸n es la violencia policial. Cuando se mutila el ojo de una persona o se dispara armamento prohibido, o cuando se insulta o agrede indiscriminadamente, esto es perjudicial para la libertad de expresi贸n. Se ha alterado el debate, porque se est谩 poniendo en cuesti贸n la quema de contenedores o el lanzamiento de piedras, pero no los abusos que est谩 ejerciendo quien tiene el monopolio de la fuerza leg铆tima del Estado, que es la polic铆a. Aqu铆 la polic铆a se ha convertido en un cuerpo incontrolable y nadie lo pone en discusi贸n. El debate de fondo es hasta qu茅 punto es perjudicial la polic铆a para la libertad de expresi贸n.

“Es un riesgo que las protestas afecten la situaci贸n de Has茅l, pero es un riesgo necesario para 茅l”

– Si Has茅l sigue animando las protestas desde la prisi贸n puede salir perjudicado?

– No, las consecuencias procesales no ser铆an en este caso. Es cierto que los jueces no son de piedra ya la hora de valorar la alarma social o el riesgo, tal vez lo tienen en cuenta como forma de represalia, pero tambi茅n hemos visto en muchas ocasiones que el que no llora no mama. Las grandes transformaciones de la sociedad siempre vienen precedidas de enormes de desobediencia. Es un riesgo que el transcurso de estas manifestaciones le pueda afectar, pero es un riesgo necesario para Pablo.

– Como abogado suyo le recomienda algo? Que contin煤e animando, que mantenga un perfil m谩s bajo …

– Si le digo que se calle, me deja de hablar. 

– El consejero Miquel Samper dijo que las manifestaciones eran ahora “vandalismo puro”. C贸mo lo ve?

– El se帽or Samper es quien dirige la polic铆a catalana y debe defender. Del mismo modo, yo tengo el derecho de atacar su actuaci贸n en los 煤ltimos d铆as. Hay muchos incidentes que podr铆an haberse evitado. Por otra parte, hay que contextualizar el marco de estas protestas. Se est谩n juntando muchas cuestiones, un sentimiento de malestar general que va m谩s all谩 de Pablo y que se est谩 canalizando a trav茅s de estas protestas. Insisto, se est谩 poniendo al mismo nivel o maximizando la responsabilidad de los manifestantes que lanzan piedras, pero Samper olvida que hay una persona a la que se le ha mutilado un ojo por la acci贸n policial, y aqu铆 no hemos visto ninguna responsabilidad disciplinaria.

– Los Mossos han abierto una investigaci贸n interna sobre el caso. Llegar谩 a alg煤n sitio?

– Llegar谩 el mismo lugar que todas las investigaciones internas de los Mossos. Las lesiones graves que produce una persona a otra fuera del 谩mbito policial tienen repercusiones penales muy graves. Esto ocurre para todos excepto para las fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado. No tenemos mucha confianza. S铆 que confiamos en que la presi贸n social permita depurar responsabilidades, condenar y sancionar, pero no confiamos en el se帽or Samper.

“La Generalitat nos ha denegado el permiso para que periodistas internacionales entrevisten Has茅l”

– Alg煤n partido ha puesto en contacto con Has茅l?

– Por ahora no. El 煤nico contacto directo que hemos tenido es con En Com煤n Podemos de cara a la solicitud de indulto. Nos pidieron autorizaci贸n y se la dimos. No es que sea necesario autorizarlo, porque un indulto lo puede pedir que quiera. Pablo me dijo expresamente que ni se me ocurriera pedir un indulto. 

– La causa ha tenido bastante repercusi贸n fuera de Espa帽a.

– Ha habido mucho corresponsales del Estado y del resto del mundo que nos han pedido visitar Pablo para entrevistarle. Hay mucho inter茅s en este aspecto. De hecho, estamos en un conflicto con la Generalitat. Prisiones depende de la Generalitat y hemos solicitado autorizaci贸n para varios periodistas que quieren entrar en la c谩rcel para entrevistar Pablo y la Generalitat nos ha denegado el permiso. Argumentan que puede invitar a amigos y familiares, y que si alguien entra en prisi贸n no podr谩 grabar nada. Esto es muy grave, porque en febrero del a帽o pasado una sentencia del TC habilit贸 la posibilidad de que la prensa entrara en prisi贸n para entrevistar personas, porque prevalece el derecho a la libertad de informaci贸n al reglamento penitenciario. Esto llevar谩 a una pugna jur铆dica interesante y dura. 

– La Generalitat dice que no pueden entrar periodistas pero s铆 familiares?

– S铆, y que si alguien entra como amigo o familiar no podr谩 llevar ning煤n dispositivo para grabar nada. 

– Por ahora hay dos personas encarcelados a ra铆z de las protestas. Desde su punto de vista, a que se pueden enfrentar? 

– Hablamos de penas de prisi贸n normalmente altas, de tres o cuatro a帽os. Lo hemos visto en casos similares, como huelgas generales, la detenci贸n de Puigdemont o las protestas de la sentencia del proceso. Entiendo que para los casos actuales la Fiscal铆a solicitar谩 esto. El ministerio p煤blico en estos casos siempre tiene este comportamiento: n’enganxa a uno para aplicar un correctivo que afecte muchos, un castigo ejemplarizante. Esto pone de manifiesto la inexistencia de rasgos democr谩ticos en los procesos penales de este tipo. 

“La reforma del c贸digo penal no es una idea de Podemos, es la obligaci贸n del gobierno espa帽ol”

– La Generalitat podr铆a personarse como acusaci贸n particular, como ha hecho en otros casos similares.

– Esto por supuesto. Y si no es la Generalitat ser谩 el Ayuntamiento de Barcelona. 

– Podemos ha propuesto una reforma del c贸digo penal para evitar casos como el de Pablo Has茅l. Es viable?

– No s贸lo es viable, sino que es una obligaci贸n del gobierno espa帽ol. Parece como si ahora a Podemos les encienda la lucecita, pero no es as铆. A Pablo le condenan por tres delitos, enaltecimiento del terrorismo e injurias a la corona ya las fuerzas de seguridad. En relaci贸n al primer delito, Espa帽a tiene un mandato legal por parte de la UE de reformar el c贸digo penal. Es decir, la directiva comunitaria de prevenci贸n del terrorismo de 2015 daba un plazo de transposici贸n hasta el 2018 para incorporarla al c贸digo penal. Esta directiva dice que el delito de enaltecimiento del terrorismo es punible cuando haya un riesgo objetivo de actos terroristas. No incluye opiniones molestas o pol茅micas al respecto. Pr谩cticamente es una derogaci贸n de la actual regulaci贸n espa帽ola del delito de enaltecimiento del terrorismo, que no habla de riesgo objetivo.

En cuanto a los otros dos delitos, pasa lo mismo en relaci贸n al Comit茅 de Derechos Humanos de la ONU. Las recomendaciones de los organismos internacionales de los que Espa帽a forma parte son obligatorios para los poderes p煤blicos. Hace m谩s de un a帽o, el Comit茅 dijo que ten铆a que reformar o derogar los delitos relaciones con la libertad de expresi贸n, como son las injurias a la corona o las ofensas a los sentimientos religiosos. Es un mandato legal. Ahora bien, el PSOE ya ha planteado l铆mites a la reforma, porque dice que la gravedad radica en que hay gente encarcelada por estos delitos. Esto es grave, pero lo m谩s grave es que alguien deba autocensurarse por miedo a una posible represalia, sea o no de prisi贸n. La libertad de expresi贸n es un derecho fundamental, no algo que pueda estar sometida a una pena econ贸mica. Por lo tanto, alerta con los l铆mites que se ponen a esta reforma, que pasar铆an por una moderaci贸n de las penas. Tal como est谩 previsto, conllevar谩 problemas. 

– Tendr铆a efectos retroactivos para Has茅l?

– Si el proyecto de ley no dice nada al respecto, s铆, pero todav铆a no conocemos nada de esta reforma. Se ha escogido un proceso legislativo largo y complejo, de resultado incierto. Habr铆an podido incorporar las recomendaciones internacionales v铆a Real Decreto Legislativo, porque son vinculantes y no hay que legislar mucho. La retroactividad ser铆a si el texto no dice nada al respecto, porque opera el principio general de ley m谩s favorable al condenado. Ahora bien, el objetivo de la reforma es que “a partir de ahora” esto no se vuelva a repetir. Esto significa, en t茅rminos jur铆dicos, irretroactividad. Por lo tanto, debemos estar alerta. 

“El principal temor es que el Estado atrinchere en la posici贸n de ejemplarizar. Es propio de estados reaccionarios como Espa帽a”

– Los indultos pueden tener recorrido?

– Pueden tener siempre que la cuesti贸n tome trascendencia. Hasta ahora, el debate en torno a la libertad de expresi贸n ha sido una reacci贸n a los hechos. El tema de Pablo es desde hace tiempo, se podr铆a haber pedido el indulto antes. Sin embargo, la foto de los Mossos deteni茅ndose el el rectorado de la Universidad de Lleida ha hecho que Jaume Asens nos llame para solicitar el indulto. Es en estos d铆as cuando se anuncia la reforma del c贸digo penal. Todo despu茅s de los hechos. Para conseguir cosas, hay que exigir. Los derechos son como un m煤sculo, si no se ejercitan se atrofian. El indulto lo ha pedido tambi茅n la Academia Catalana de la M煤sica. 

– Temen que si las protestas se desinflan la causa de Has茅l pierda fuerza?

– Miedo, no. Las protestas han sido resultado de muchas cosas, de una sensaci贸n social que no s贸lo responde al descontento por lo ocurrido con Pablo. Hay un descontento acumulado y el 煤nico que se puede hacer es volver las libertades que nos han robado. Si no, el descontento continuar谩. Nuestro principal temor es que el Estado atrinchere en la posici贸n de ejemplarizar. Esto es propio de estados tan reaccionarios como Espa帽a.
Fuente: Ppcc.lahaine.org