April 19, 2021
De parte de Grup Antimilitarista Tortuga
233 puntos de vista


Roger Tugas Vilardell

La despesa del Ministeri de Defensa entre el mar莽 del 2020 i el febrer passat supera els 9.500 milions. En concret, 9.530 milions durant l鈥檃ny de pand猫mia, segons les dades fetes p煤bliques aquesta setmana per la Intervenci贸 General de l鈥橝dministraci贸 de l鈥橢stat, una quantitat elevada i que, de fet, situa el pressupost executat per aquest departament l鈥檃ny passat com el segon m茅s elevat de l鈥櫭簂tima d猫cada.

En concret, tal com s鈥檕bserva al gr脿fic anterior, les obligacions reconegudes pel Ministeri de Defensa el 2020 van ascendir a 9.455,3 milions, nom茅s lleugerament per darrere dels 9.555,5 milions de l鈥檃ny anterior. La situaci贸 de pand猫mia, per tant, no ha implicat una reprioritzaci贸 de despesa en detriment d鈥檃questa 脿rea. La quantitat m茅s baixa gastada 茅s del 2016, de 6.986,7 milions, malgrat que el r猫cord absolut es va assolir el 2008, amb 9.677 milions.

El repte del coronavirus, en tot cas, ha disparat la despesa executada per l鈥檃dministraci贸 de l鈥橢stat, especialment pel que fa a l鈥櫭爎ea de treball i seguretat social, dels 28.287 milions fins als 67.106,3 milions, per fer front al pagament dels ERTO, entre d鈥檃ltres. Malgrat tot, el Ministeri de Defensa s鈥檋a mantingut com el tercer que m茅s ha gastat, per darrere tamb茅 del d鈥橦isenda (30.867,8 milions) i per davant de Foment (6.523,5 milions) o Sanitat (4.644 milions).

El manteniment de la despesa militar, per貌, no s鈥檈xplica per la necessitat de seguir pagant n貌mines. La magnitud del pressupost executat pel Ministeri de l鈥橧nterior 茅s similar (8.585,6 milions), per貌 gran part d鈥檃quest es destina a salaris (7.118,2 milions). Dels 9.455,3 milions de Defensa, en canvi, nom茅s 4.794 milions es destinen a aquest cap铆tol, prop de la meitat, mentre que 2.885,9 milions han servit per pagar inversions. La inversi贸 militar, per tant, ha superat la de Foment (2.096,1 milions) i ha suposat l鈥檃ny passat el 48,5% de tota la inversi贸 de l鈥橝dministraci贸 General de l鈥橢stat -la qual no inclou la d鈥檈mpreses p煤bliques com Renfe.

Del total gastat pel Ministeri de Defensa, a m茅s, 848,8 milions no estaven pressupostats i han estat finan莽ats amb modificacions de cr猫dit. Pot semblar una quantitat elevada, per貌 茅s la m茅s baixa de la d猫cada pel que fa a exc茅s de despesa. Entre 2012 i 2015, aquesta xifra va rondar o superar els 2.000 milions anuals, ja que el govern espanyol emmascarava aquestes despeses extres sense que apareguessin al pressupost aprovat i despr茅s l鈥檈ngruixia per pagar missions a l鈥檈xterior o programes d鈥檃rmament d鈥檜n cost molt elevat. El 2016, per貌, el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta pr脿ctica i es va haver de limitar.

I 茅s que els programes especials d鈥檃rmament (PAE), que s鈥檈mporten bona part de la despesa en inversions, ja estaven previstos i, per tant, no es podien justificar com a despesa sobrevinguda. Els PEA s贸n programes que es van comen莽ar a implementar durant l鈥檈xecutiu de Jos茅 Mar铆a Aznar -i mantinguts per governs posteriors- per tal d鈥檌ncentivar la ind煤stria armament铆stica amb enc脿rrecs per quantitats molt elevades i a lliurar a mig termini. La inversi贸 inicial per fabricar aquestes comandes 茅s tamb茅 cara i, per aconseguir-la, es realitza amb pr茅stecs del mateix executiu central a un inter猫s molt baix a les empreses concession脿ries.

Aquests programes s贸n els que, en bona mesura, comprometen la despesa del ministeri i obliguen a fer inversions elevades fins i tot en temps de pand猫mia i crisi com l鈥檃ctual en qu猫 no serien urgents. El gener d鈥檃quest 2021, de fet, Defensa ja comen莽ava amb 2.2216,2 milions en inversions compromeses.

Quasi 25.000 milions per a propers anys

Precisament, per alleugerir aquesta c脿rrega, algunes de les despeses emparaulades es recalendaritzen, per貌 aix貌 nom茅s fa que engruixir la factura futura, ja que aquest ministeri t茅 compromisos de despesa per als propers anys de fins a 24.605,7 milions, tant com tota la resta de departaments junts i m茅s que Foment (16.261,7 milions). 脡s una quantitat que es mant茅 for莽a estable els darrers anys, ja que es van encarregant peri貌dicament nous PAE milionaris, i els darrers quatre anys els compromisos han augmentat en m茅s de 5.000 milions.

El pressupost del Ministeri de Defensa per al 2021 ascendeix a 9.411,9 milions, un 7,7% m茅s que el vigent l鈥檃ny passat i, tot i aix貌, encara per sota de l鈥檈xecutat, cosa que fa preveure que tornar脿 a superar les partides inicialment aprovades. En tot cas, el Centre Del脿s assenyala que, en realitat, el pressupost consolidat del departament (si se li suma CNI i organismes aut貌noms) assoleix els 10.863 milions i que el total de despesa militar del govern espanyol duplica aquesta xifra, fins als 21.623 milions, ja que bona part de les despeses es reparteixen a fora del Ministeri de Defensa.

Un informe d鈥檃questa entitat, per exemple, apunta que els cr猫dits per a recerca i innovaci贸 militar augmenten un 44,7%, fins als 676 milions, triplicant la despesa prevista per a recerca sanit脿ria, tan urgent en el moment actual. Van destinats sobretot a finan莽ar les empreses que estan fabricant l鈥檃rmament que despr茅s l鈥橢stat comprar脿, amb una partida d鈥檌nversions militars de 3.266 milions el 2020, dels quals 2.341 milions per als PAE.

Font: https://www.naciodigital.cat/notici…
Fuente: Grupotortuga.com