October 30, 2020
De parte de La Haine
177 puntos de vista

El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox han refusat avui al congr茅s espanyol una proposici贸 de llei d鈥橢RC per a despenalitzar les inj煤ries a la corona i els ultratges contra els s铆mbols de l鈥檈stat. La iniciativa dels republicans ha tingut el suport de Podem, JxCat, la CUP, el PNB i Bildu. S鈥檋i demanava la supressi贸 dels articles del codi penal espanyol que castiguen amb penes de pres贸 de fins a dos anys les inj煤ries a la corona, i amb una multa de sis a dotze mesos els 鈥榰ltratges鈥 a Espanya i els seus s铆mbols i emblemes.

El president del grup parlamentari de Podem, Jaume Asens, ha argumentat l鈥檈n猫sim desacord amb els seus socis de govern i s鈥檋a demanat quantes vegades caldr脿 que els tribunals europeus condemnin l鈥檈stat espanyol per vulneraci贸 del dret a la llibertat d鈥檈xpressi贸 abans de derogar aquests articles. Asens, com altres portaveus, ha recordat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans havia donat la ra贸 als qui havien estat condemnats per delictes d鈥檌nj煤ries a la corona espanyola. 鈥楺u猫 indica que una instituci贸 com la mon脿rquica necessiti consolidar-se a la persecuci贸 penal contra els qui la critiquen?鈥, ha demanat.

La diputada d鈥橢RC Carolina Telechea ha criticat que a l鈥檈stat espanyol es mantinguin 鈥榙rets medievals鈥 que no permeten ni tan sols la s脿tira pol铆tica contra el rei, i ha recordat casos com el segrest de la portada d鈥橢l Jueves, les den煤ncies contra pol铆tics catalans i bascs i els judicis contra rapers com Vatl貌nyc. Telechea ha q眉estionat les conviccions democr脿tiques de Felipe VI i ha dit que els delictes d鈥檌nj煤ries formaven part de la 鈥榤ateixa repressi贸鈥 que mantenia presos els dirigents pol铆tics del proc茅s.

El diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans 鈥榟a deixat clar que la llibertat d鈥檈xpressi贸 no pot ser objecte de criminalitzaci贸鈥 i que, per tant, els tribunals espanyols no haurien de poder aplicar cap tipus d鈥檃rticle del codi penal sobre inj煤ries a la corona. Segons Cuevillas, cal 鈥榚stablir un programa de regeneraci贸 democr脿tica鈥 modificant 鈥樏璶tegrament el poder judicial鈥.

El diputat de la CUP Albert Botr谩n ha recordat que la protecci贸 a ultran莽a dels s铆mbols no era 鈥榣a manera de prestigiar-los鈥 i la penalitzaci贸 d鈥檃ll貌 que es considera ultratges o inj煤ries no era sin贸 la 鈥榩ersecuci贸 de la dissid猫ncia鈥. Per aix貌 ha recordat que els tribunals europeus han donat la ra贸 unes quantes vegades a condemnats pels tribunals espanyols, com en els casos d鈥橭tegi, Roures i Stern.

Ha tancat el debat la diputada del PSOE Isaura Leal, que ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans no havia demandat a l鈥檈stat que retir茅s aquests delictes, sin贸 que modifiqu茅s el tipus de sanci贸 que ha de garantir la protecci贸 als s铆mbols i institucions. Segons Leal, aquesta modificaci贸 necessita un debat i un consens 鈥榪ue no concorre en aquest moment鈥 i que, per tant, caldr脿 trobar 鈥榩ropostes i bones raons per a consensuar reformes鈥 en el futur. 鈥楴o 茅s el moment d鈥檕brir aquest debat sobre la despenalitzaci贸鈥 perqu猫 鈥榥om茅s distrauria鈥 i situaria el debat 鈥榚n l鈥櫭爉bit de la demag貌gia鈥.

Fuente

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Castellano:

El PSOE se al铆a con PP, Vox y Cs para impedir la despenalizaci贸n de las injurias a la corona

Los socialistas consideran que ‘no es el momento’ de abrir un debate que ‘s贸lo distraer铆a’.

El PSOE, el PP, Ciudadanos y Vox han rechazado hoy en el congreso espa帽ol una proposici贸n de ley de ERC para despenalizar las injurias a la corona y los ultrajes contra los s铆mbolos del estado. La iniciativa de los republicanos ha tenido el apoyo de Podemos, JxCat , la CUP, el PNV y Bildu. Se ped铆a la supresi贸n de los art铆culos del c贸digo penal espa帽ol que castigan con penas de prisi贸n de hasta dos a帽os las injurias a la corona, y con una multa de seis a doce meses los ‘ultrajes’ en Espa帽a y sus s铆mbolos y emblemas .

El presidente del grupo parlamentario de Podemos, Jaume Asens , ha argumentado el en茅simo desacuerdo con sus socios de gobierno y se ha pedido cu谩ntas veces ser谩 necesario que los tribunales europeos condenen Espa帽a por vulneraci贸n del derecho a la libertad de expresi贸n antes de derogar estos art铆culos. Asens , como otros portavoces, ha recordado que el Tribunal Europeo de Derechos Humanos hab铆a dado la raz贸n a los que hab铆an sido condenados por delitos de injurias a la corona espa帽ola. ‘驴Qu茅 indica que una instituci贸n como la mon谩rquica necesite consolidarse en la persecuci贸n penal contra quienes la critican?’, Ha pedido.

La diputada de ERC Carolina Telechea ha criticado que en Espa帽a se mantengan ‘derechos medievales’ que no permiten ni siquiera la s谩tira pol铆tica contra el rey, y record贸 casos como el secuestro de la portada de El Jueves, las denuncias contra pol铆ticos catalanes y vascos y los juicios contra raperos como Vatl貌nyc . Telechea ha cuestionado las convicciones democr谩ticas de Felipe VI y dijo que los delitos de injurias formaban parte de la ‘misma represi贸n’ que manten铆a presos los dirigentes pol铆ticos del proceso.

El diputado de JxCat Jaume Alonso- Cuevillas ha recordado que el Tribunal Europeo de Derechos Humanos ha dejado claro que la libertad de expresi贸n no puede ser objeto de criminalizaci贸n ‘y que, por tanto, los tribunales espa帽oles no deber铆an poder aplicar ning煤n tipo de art铆culo del c贸digo penal sobre injurias a la corona. Seg煤n Cuevillas , hay establecer un programa de regeneraci贸n democr谩tica ‘modificando’ 铆ntegramente el poder judicial ‘.

El diputado de la CUP Albert Botr谩n ha recordado que la protecci贸n a ultranza de los s铆mbolos no era ‘la manera de prestigiarlos’ y la penalizaci贸n de lo que se considera ultrajes o injurias no era sino la ‘persecuci贸n de la disidencia’. Por ello ha recordado que los tribunales europeos han dado la raz贸n varias veces a condenados por los tribunales espa帽oles, como en los casos de Otegi , Robles y Stern .

Ha cerrado el debate la diputada del PSOE Isaura Leal , que ha recordado que el Tribunal Europeo de Derechos Humanos no hab铆a demandado al estado que retirara estos delitos, sino que modificara el tipo de sanci贸n que debe garantizar la protecci贸n a los s铆mbolos e instituciones . Seg煤n Leal , esta modificaci贸n necesita un debate y un consenso ‘que no concurre en este momento’ y que, por tanto, habr谩 que encontrar ‘propuestas y buenas razones para consensuar reformas’ en el futuro. ‘No es el momento de abrir este debate sobre la despenalizaci贸n’ porque ‘s贸lo distraer铆a’ y situar铆a el debate ‘en el 谩mbito de la demagogia’.
Fuente: Lahaine.org