February 13, 2021
De parte de La Haine
181 puntos de vista


13/02/2021 :: Pa铆s Valenci脿
x Pablo Ort铆n
Un parell de concentracions davant del Jutjat i l鈥橝juntament d鈥橢lda van donar suport als dos joves abans i despr茅s de la citaci贸

Els antifeixistes de Petrer no reconeixen delictes d鈥檕di en les seues expressions i es neguen a declarar

Els dos antifeixistes de Petrer (el Vinalop贸 Mitj脿) citats a declarar per delictes d鈥檕di contra la monarquia, l鈥檈stat i la policia, es van negar a declarar davant el jutge i no reconeixen els c脿rrecs. Els joves, membres de l鈥橝ssamblea Popular Elda-Petrer, havien de declarar el passat 3 de febrer al Jutjat de la capital del Vinalop贸 Mitj脿. La Policia Nacional acusava els investigats de cridar consignes com 芦Els Borbons s贸n uns lladres禄, 芦La Policia tortura i assassina禄 i 芦Estat terrorista, estat feixista禄 en una manifestaci贸 de suport a Pablo Has茅l en juliol del 2020.

Fet i fet, els antifeixistes han afirmat que 芦ens hem negat completament a declarar perqu猫 no reconeixem un delicte d鈥檕di en les nostres expressions. Dir la veritat no 茅s delicte禄. El seu advocat, Arturo Ac贸n, ha explicat que, jur铆dicament, consideren absurda l鈥檃cusaci贸. Per aix貌, 芦la nostra estrat猫gia ha sigut no declarar, cosa que no serveix de res en casos com aquest i nom茅s pot perjudicar els acusats. Si creuen que hi ha delicte, que desenvolupen ells l鈥檃cusaci贸禄.

L鈥檃dvocat dels joves antifeixistes ha insistit a dir que els delictes d鈥檕di es van idear per a 芦protegir col路lectius vulnerables, sense capacitat de respondre en igualtat de condicions davant un agressor禄. Per a Arturo Ac贸n, aquest no 茅s el cas 芦dels Borbons, l鈥橢stat o la Policia. No hem d鈥檕blidar que s贸n institucions i no persones, que poden defensar-se per altres vies davant manifestacions d鈥檃quest tipus禄. Aprofundint en les consignes que van cridar els antifeixistes, el lletrat pensa que 芦ens trobar铆em davant de cal煤mnies o inj煤ries, uns tipus que es van despenalitzar l鈥檃ny 2015. No sabem per qu猫 ho han dut per aquest cam铆禄.

A partir d鈥檃c铆, els pr貌xims passos depenen del jutge, el qual ha de decidir si el cas segueix endavant o s鈥檃rxiva. Els joves pensen que 芦arxivaran la causa perqu猫 no t茅 recorregut. Si ens duen a judici hauran de fer una defensa de l鈥檃cusaci贸 i explicar per qu猫 les nostres expressions s贸n un delicte d鈥檕di禄. Pel que fa a la defensa, 茅s l鈥橝ssamblea Popular Elda-Petrer, el col路lectiu al qual pertanyen els joves investigats, qui decidir脿 quina 茅s l鈥檈strat猫gia en cada moment.

Per la seua banda, el lletrat ha avan莽at com pot evolucionar la causa. De moment, afirma Ac贸n, no hi ha hagut cap acusaci贸 particular i tot es basa en l鈥檃testat policial. Segons el jurista, 芦fins ara no ha intervingut el Ministeri Fiscal, 煤nic organisme que pot mantenir l鈥檃cusaci贸禄. Amb tot, Arturo Ac贸n creu que jur铆dicament la causa no t茅 recorregut. Aix貌 no obstant, 芦el tema ha transcendit medi脿ticament, s鈥檋a polititzat i aix貌 podria respondre a altres interessos que acaben per dur avant el cas. D鈥檃cord amb criteris jur铆dics est脿 clar que no禄, ha reblat.
 

Concentracions de suport abans i despr茅s de les declaracions

Durant la jornada del 3 de febrer, membres de l鈥檃ssamblea, del grup Acci贸 Antifeixista i del sindicat CNT es van concentrar al voltant de les 11.30 hores a les portes del jutjat eldenc per a mostrar el seu suport als dos joves que, a banda, tamb茅 havien convocat una roda de premsa. Els manifestants van repetir les mateixes consignes per les quals s鈥檌nvestiga els seus companys. Als cartells que van circular per xarxes socials, per altra part, es podien llegir crides a l鈥櫭簊 de la mascareta i el respecte a la dist脿ncia interpersonal per a evitar la proliferaci贸 de la covid-19 durant les concentracions.

A m茅s, una vegada va acabar la citaci贸, els manifestants van anar cap a l鈥橝juntament d鈥橢lda per a concentrar-se novament, aquesta vegada en una manifestaci贸 espont脿nia que no havia sigut convocada de manera oficial. Segons ells, l鈥檕bjectiu d鈥檃quest moviment era 芦vincular la protesta de hui amb el cas de Pablo Has茅l禄. Durant les protestes, la policia va identificar de nou a un dels manifestants, mentre portava el meg脿fon.

Els antifeixistes de Petrer vinculen la seua causa amb la de Pablo Has茅l

Precisament, la citaci贸 ha coincidit en el temps amb el termini de deu dies que l鈥橝udi猫ncia Nacional ha donat al raper de Lleida per a entrar en pres贸, despr茅s de condemnar-lo a nou mesos per un delicte d鈥檈naltiment del terrorisme, inj煤ries i cal煤mnies a la monarquia i als cossos i forces de seguretat de l鈥橢stat.

La pena convertiria Has茅l en el primer m煤sic empresonat a l鈥橢stat Espanyol des de la Transici贸 per les seues can莽ons. Com una mena d鈥檃v铆s, el cantant va dir en la roda de premsa que va fer el primer de febrer que 芦no cal estar d鈥檃cord amb mi per a veure que 茅s un atac a la llibertat d鈥檈xpressi贸禄. En aquest sentit, segons l鈥an脿lisi d鈥橝mnistia Internacional a Espanya, 芦la possibilitat de ser multat, inhabilitat per a treballs p煤blics o incl煤s ser enviat a pres贸, est脿 tenint una conseq眉猫ncia clara: una autocensura cada vegada major i, en general, un efecte inhibitori de la llibertat d鈥檈xpressi贸禄.

Si tornem a la relaci贸 entre Pablo Has茅l i els joves antifeixistes de Petrer, podem trobar algunes coincid猫ncies m茅s. Tal com un dels joves antifeixistes ha confirmat a aquest mitj脿, nom茅s un dia despr茅s de ser citat a declarar, el 4 de febrer a la vesprada va acudir a la concentraci贸 convocada a la pla莽a de Bous de la ciutat d鈥橝lacant per a protestar contra l鈥檌mminent empresonament del cantant. 芦No tenim por, ens reafirmem en les nostres consignes i seguirem endavant al carrer禄, ha declarat.

D鈥檃cord amb aix貌, sembla que els joves petrerins es mantenen ferms en la seua idea de continuar amb la milit脿ncia de base. Segons ells, ficar por i desmobilitzar s贸n els dos objectius de la den煤ncia, tal com van expressar en un altre article publicat en aquest mateix diari.

 La publicaci贸 d’aquest contingut ha sigut possible gr脿cies a les m茅s de 600 agermanades.
Amb una donaci贸 de 150鈧 a la fundaci贸 Jordi de Sant
Jordi 茅s possible recuperar fins al 100% de l’import.

Suma-t鈥檋i! Nom茅s amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana’t ac铆

https://www.nosaltreslaveu.cat/noticia/42793/antifeixistes-petrer-no-reconeixen-delictes-dodi?fbclid=IwAR0r3jJRNlG8O5TIztiprXdmVbchw-3i0e2wQ1lcVSpfmAXJ598ROC5jupo
Fuente: Ppcc.lahaine.org