October 21, 2021
De parte de Asociacion Germinal
500 puntos de vista

鈥淒espr茅s de vuit mesos en situaci贸 de pres贸 provisional i donada l鈥檈voluci贸 de la instrucci贸 en relaci贸 amb el delicte m茅s greu investigat, sembla que es poden adoptar altres mesures menys lesives i que puguin complir igualment les finalitats legalment previstes per a la pres贸 provisional: retirada del passaport, obligaci贸 d鈥檃cudir a signar cada quinze dies, establiment d鈥檜na fian莽a concorde a la capacitat econ貌mica鈥. Aix铆 de rotunds es mostren els advocats d鈥檃lmenys cinc de les sis anarquistes que es troben en situaci贸 de privaci贸 de llibertat des de la seva detenci贸 el passat 27 de febrer, durant les protestes que es van produir a Barcelona arran de l鈥檈mpresonament del raper Pablo Hasel.

En sengles escrits dirigits al Jutjat d鈥橧nstrucci贸 2 de la capital catalana, els lletrats al路ludeixen a un informe t猫cnic del servei de Bombers de Barcelona, elaborat per dos t猫cnics del cos a petici贸 de la jutgessa instructora del cas, Maria Eugenia Canal Bedia. Ella mateixa va ser qui va ordenar la inspecci贸 del vehicle policial 鈥揷ustodiat a les depend猫ncies de la Gu脿rdia Urbana (GUB) de la Zona Franca鈥 per part dels especialistes, acompanyats per l鈥檌ntendent cap de la GUB i membres de la Unitat Central d鈥橧nspeccions Oculars dels Mossos d鈥橢squadra.

Segons els bombers, a la furgoneta Mercedes Benz model Sprinter 鈥渘o s鈥檃precien deformacions ni carbonitzacions鈥

Segons els bombers, a la furgoneta Mercedes Benz model Sprinter 鈥渘o s鈥檃precien deformacions ni carbonitzacions鈥 i a les zones properes a l鈥檌ncendi 鈥渘o s鈥檕bserva afectaci贸 rellevant a cap dels elements鈥. En el mateix informe, tamb茅 es destaca que no hi ha afectacions interiors, motiu pel qual es conclou que, un cop analitzada tota la informaci贸 i documentaci贸 aportada, i tenint en compte que va ser un incendi de curta durada, 鈥渆l risc per la vida i la integritat de l鈥檃gent que es trobava a l鈥檌nterior va ser baix鈥.

La import脿ncia d鈥檃quest informe rau en el fet que el delicte m茅s greu de tots els que s鈥檌mputen a les sis persones empresonades 茅s el d鈥檋omicidi en grau de temptativa, en considerar els Mossos i la jutgessa que la vida de l鈥檃gent antidisturbis de la GUB que es trobava a l鈥檌nterior del vehicle havia estat en perill, contr脿riament al que ara demostra l鈥檌nforme dels bombers. Malgrat aix貌, els advocats de les anarquistes empresonades han argu茂t en tot moment 鈥渓a impossibilitat de les persones que es trobaven a l鈥檈xterior de saber que a l鈥檌nterior hi havia un agent鈥, de la mateixa forma que destaquen com el policia va poder sortir de la furgoneta pel seu propi peu.


Un retard injustificat

Eduardo C谩liz, advocat d鈥檜n dels investigats, assegura que aquest informe 鈥渘ecessariament ha de comportar la caiguda com objecte d鈥檌nvestigaci贸 del delicte de temptativa d鈥檋omicidi i la llibertat de les persones empresonades鈥. Tanmateix, el lletrat d鈥Arrels Advocats afirma que les defenses estan 鈥渟orpreses de qu猫 l鈥檌nforme estigui en mans del jutjat des del 3 de setembre i no se鈥檔s hagi donat trasllat fins ara, tot i demanar-ho expressament, aix貌 ha pogut comportar un empresonament encara m茅s injust durant aquests 45 dies鈥.

Certament, segons ha comprovat la Directa, el citat informe t茅 data d鈥檈ntrada en el Jutjat d鈥橧nstrucci贸 el 3 de setembre de 2021, per貌 ha estat prove茂t el dia 13 d鈥檕ctubre i notificat a data 19 d鈥檕ctubre de 2021. A aquest retard cal sumar el fet que, segons els advocats, des de l鈥檕ficina judicial s鈥檋a negat des de principis de setembre que l鈥檌nforme estigu茅s a la causa, malgrat la seva insist猫ncia a demanar-ho.

Les defenses es mostren 鈥渟orpreses de qu猫 l鈥檌nforme estigui en mans del jutjat des del 3 de setembre i no se鈥檔s hagi donat trasllat fins ara, tot i demanar-ho expressament鈥

En els seus escrits de petici贸 de llibertat provisional, les defenses al路ludeixen a la llei d鈥檈njudiciament criminal, a la jurisprud猫ncia del Tribunal Constitucional, al Conveni Europeu de Drets Humans, aix铆 com al Pacte Internacional de Drets Civils i Pol铆tics per manifestar que 鈥渘o es donen els requisits per mantenir la greu mesura de pres贸 provisional鈥. Aix铆 mateix, desmunten fil per randa els altres sup貌sits previstos a la Constituci贸 Espanyola per sostenir l鈥檃plicaci贸 de la pres贸 preventiva abans de judici: l鈥檈xist猫ncia de risc de fuga i el risc de reiteraci贸 delictiva.

La jutgessa va acordar al principi de la instrucci贸 deixar en llibertat una dona catalana i una altra francesa implicades en la mateixa causa, per貌 mant茅 els cinc homes italians i l鈥檃ltra dona francesa entre reixes. La magistrada ha argumentat insistentment que la seva condici贸 d鈥欌漞strangers鈥 eleva les possibilitats que eludeixin l鈥檃cci贸 de la just铆cia, malgrat la nombrosa documentaci贸 que totes elles han aportat per demostrar el seu arrelament i el fet que totes elles tenen ciutadania europea, motiu pel qual els seus estats estan dins del sistema d鈥檈uroordres.
Fuente: Asociaciongerminal.org