April 4, 2022
De parte de Nodo50
1,771 puntos de vista

Quan fa pr脿cticament un any que la PAHC Bages va okupar el Bloc 8, operaris d鈥橢ndesa amb agents antidisturbis ARRO de Mossos d鈥橢squadra han tallat la llum de l鈥檈difici. A dos quarts de set del mat铆, s鈥檋a desplegat un ampli dispositiu policial, han acordonat el carrer Bambylor de Manresa i els t猫cnics han desconnectat l鈥檈lectricitat de l鈥檈difici, on viuen sis fam铆lies amb dotze infants. Berni Sorinas, membre de la Plataforma, explica que era el quart cop que Endesa intentava fer-ho, tot i que les habitants es troben en proc茅s d鈥檃conseguir els comptadors socials. En un dels v铆deos filmats per una ve茂na, s鈥檃precia com dos agents antiavalots esbotzen una porta met脿l路lica d鈥檃cc茅s al pati de l鈥檌mmoble per completar l鈥檕peraci贸.

L鈥檈difici, propietat del fons d鈥檌nversi贸 Cerberus, es va alliberar despr茅s que la manifestaci贸 de l鈥1 de Maig de 2021 i als baixos s鈥檋i estava instal路lant l鈥檈scola de dones Soror, un espai d鈥檃companyament en l鈥檃lfabetitzaci贸 i l鈥檃prenentatge de la llengua catalana i castellana. El passat 31 de mar莽, la companyia el猫ctrica ja va intentar fer el tall, per貌 l鈥檃lerta i la crida de la PAHC Bages va impedir que es materialitz茅s.

El tall de subministrament el猫ctric del Bloc 8 de Manresa s鈥檋a produ茂t quan fa un mes Interior tamb茅 va desplegar antidisturbis per deixar sense llum les habitants del Bloc Plut贸, al barri de la Teixonera de Barcelona

El tall es produeix en plena onada de fred 鈥搇a m铆nima d鈥檃vui en alguns barris de Manresa ha baixat dels zero graus鈥, amb la llum al preu mitj脿 de 250 euros megavat hora, cinc vegades el preu de l鈥檈lectricitat de fa un any, i amb els articles de la llei 24/2015 sobre pobresa energ猫tica vigents. La norma estableix que s鈥檃pliqui el 鈥減rincipi de precauci贸鈥: quan una empresa vol executar un tall de subministrament ha de sol路licitar pr猫viament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d鈥檈xclusi贸 residencial. I, aprovada al Parlament de Catalunya el 23 de febrer, la nova llei antidesnonaments preveu que les fam铆lies vulnerables que, per manca d鈥檃lternatives, han ocupat pisos de bancs o grans tenidors abans de l鈥1 de juny del 2021 o que visquin en un pis sense t铆tol despr茅s d鈥檜na execuci贸 o demanda hipotec脿ria, rebran una oferta de lloguer social abans de procedir a un llan莽ament. L鈥橝juntament de Manresa ha assegurat a la Directa que Endesa no havia sol路licitat informaci贸 sobre la situaci贸 de vulnerabilitat de les fam铆lies, tal com est脿 estipulat per llei.

El tall de subministrament el猫ctric del Bloc 8 de Manresa s鈥檋a produ茂t quan fa un mes Interior tamb茅 va desplegar antidisturbis per deixar sense llum les habitants del Bloc Plut贸, al barri de la Teixonera de Barcelona. En aquest edifici, propietat de Coronas Real Estate, hi viuen dotze persones en situaci贸 de vulnerabilitat 鈥搕res de les quals s贸n menors d鈥檈dat, una t茅 discapacitat i una altra pateix una malaltia鈥 que actualment encara no se鈥檒s ha restablert el corrent el猫ctric. Des del Grup d鈥橦abitatge dels barris dels Tres Turons, ja van subratllar que tothom est脿 en el circuit de serveis socials del barri, amb informe de vulnerabilitat sobre la taula i que, a m茅s, algunes fam铆lies reben acompanyament per part dels Punts d鈥橝ssessorament Energ猫tic (PAE), un servei de l鈥橝juntament de Barcelona que interv茅 perqu猫 les companyies no neguin l鈥檃cc茅s a subministraments b脿sics. El passat 22 de mar莽 van protestar a una seu d鈥橢ndesa a la capital catalana i el pr貌xim dijous ho tornaran a fer.
Fuente: Directa.cat