December 10, 2020
De parte de La Haine
2,124 puntos de vista

El foc encara no està del tot apagat i es desconeix encara el nombre de víctimes, tot i que, per ara, s’han confirmat tres morts i dues persones en estat crític d’entre la quinzena de ferides. Entre les persones que vivien a la nau, hi havia persones amb estatuts de refugiat i diversos menors d’edat.

Entre la comunitat senegalesa supervivent de l’incendi a la fàbrica abandonada al barri del Gorg de Badalona, on vivien més de 150 persones, regna la indignació. Quan el foc encara no està del tot apagat i es desconeix el nombre de víctimes (per ara s’han confirmat tres morts i dues persones en estat crític d’entre la quinzena de ferides), algunes veus denuncien negligència en la manera d’actuar des que es va declarar el foc. Una d’aquestes veus és la de Fatu, de 23 anys, que amb llàgrimes als ulls recorda com els seus companys saltaven al buit des de les finestres i des de la terrassa. “És indignant que vinguin més policies que bombers quan crema una fàbrica com aquesta”, crida emocionada mentre davant seu circulen les autoritats de la Generalitat de Catalunya envoltades de guardaespatlles. La fan fora de la zona al·legant raons de seguretat i un equip de la Creu Roja li ofereix un lloc on dormir. Un home que també era a l’edifici es lamenta, “jo tinc un vídeo gravat des del pis de dalt, quan l’incendi només estava a la planta baixa. Són dos pisos, quan han arribat els bombers només estava cremant el pis de baix, no els ha donat la gana d’apagar-lo perquè havien d’esperar ordres de dalt”. La majoria dels testimonis han accedit a parlar amb la Directa amb por i des de l’anonimat.

A tot l’entorn de la nau sinistrada, a la confluència del carrer Tortosa i Guifré, hi ha gent deambulant que ho ha perdut tot; la roba, la documentació o la targeta sanitària. Entre els que va viure els moments més difícils asseguren que el foc podria tenir el seu origen en una espelma, però també recorden que el precari cablejat elèctric propagava el foc. Afegeixen, que una estona abans de l’incendi, va marxar la llum. “Els cables s’anaven encenent i anaven propagant el foc cap a la planta de dalt”, explica un noi que va poder escapar-ne in extremis. Els Bombers diuen que s’estan investigant els orígens del foc. De moment, a l’oficina municipal, serveis socials ofereixen roba i menjar a les persones afectades.

Part posterior de la fàbrica incendiada a Badalona|JESÚS RODRÍGUEZ

L’estigma i el racisme també planen a la zona. Un home de 35 anys del Senegal explica que tem per la vida de la seva cunyada, que ningú localitza des d’ahir, i assenyala l’alcalde Garcia Albiol com a instigador de l’exclusió social dels habitants de la fàbrica: “Mesos enrere, vam veure com Albiol venia amb policies a amenaçar-nos en fer-nos fora de la casa ens fa pensar que podria haver estat provocat”. Fatu també destaca aquest aspecte i reivindica que “tots nosaltres encara que tinguem aquest color som iguals que vosaltres”. Un altre home de 30 anys, també del Senegal, explica com la majoria de la gent de la fàbrica vivia de recollir ferralla o de la venda ambulant i que hi havia molta pressió de la Guàrdia Urbana i el Cos Nacional de Policia espanyola en el perímetre de la finca, amb controls de documentació per aplicar la llei d’estrangeria. El mateix alcalde Albiol ha reconegut que ahir, quinze minuts abans de l’incendi, s’estava efectuant un d’aquests operatius al voltant de la nau sinistrada.

De fet, l’exalcaldessa Dolors Sabater ha explicat que els “preocupa i indigna” la manera com s’ha tractat les persones supervivents, “d’una forma que no té res a veure amb els protocols d’incendis”: “Les van apartar, envoltades de molta policia -BRIMO i ARRO-, sense cap mena d’assistència social durant tres hores i deia molt fred. Un tracte policial en comptes d’humanitari”, lamenta Sabater. Des de Guanyem Badalona, que quan estava al Govern municipal va intervenir a la nau, contradient Albiol que ha assegurat que hi vivien “persones conflictives” que creaven “problemes”, recorden que hi havia molta diversitat i hi vivia “gent que no generava conflictivitat veïnal”. L’exalcaldessa ha confirmat que a la nau hi vivien persones que tenien l’estatus de refugiat i diversos menors d’edat.

 Ver vídeos

Entre les persones que s’han apropat als voltants de la nau, hi ha Lamine Sarr, membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que ho considera un “crim d’estat”: “Hi ha negligència per part de les administracions. Hem vist que la ciutat està plena de llum, que s’inverteixen molts diners per fer lluir la ciutat durant Nadal, i mentrestant hi ha persones malvivint en una nau i ningú els ajuda. No és un accident, perquè s’hagués pogut solucionar. La gent que hi viu, no tenia cap altre sostre”. En aquesta línia es manifesta un veí, originari de Guinea Equatorià: “Hi viuen famílies que no tenen papers, que no tenen oportunitats, per aconseguir un futur. Molts dels negres que viuen a llocs així és perquè no troben cap altra oportunitat. Per viure has de trobar una feina i aquí no ens donen papers i ens tracten com a merda”. Entre periodistes, una noia denuncia que tenen vídeos gravats on Albiol els diu que són “assassins, violadors, morts de gana, però en cap moment pregunta si necessitem una mascareta. No necessitem mascareta perquè som immunes o els nostres morts no valen res?”, es pregunta.


Les entitats responen

Les entitats socials de Badalona han criticat “el discurs deshumanitzador i d’odi del PP d’Albiol” i alerten de la possibilitat que l’Ajuntament abandoni les persones afectades. Des de la Xarxa Solidària de Badalona denuncien la situació a la qual “les administracions públiques han abocat les persones en situació de pobresa i especialment les migrants”. A partir de les 11 h del matí, han obert un punt de recollida al Casal Antoni Sala i Pont, al carrer Güell i Ferrer 104, per rebre donacions de menjar, roba d’abrigar, mantes i altres aportacions.

————————————————————————————————————————————-

Castellano.

“Es indignante que acudan más policías que bomberos cuando se incendia una fàbrica como esta”

La ‘Directa’ recoge algunas voces de supervivientes del incendio del barrio del Gorg de Badalona, que denuncian la actuación y el trato recibido. El fuego todavía no está del todo apagado y se desconoce aún el número de víctimas, aunque, por ahora, se han confirmado tres muertos y dos personas en estado crítico de entre la quincena de heridas. Entre las personas que vivían en la nave, había personas con estatutos de refugiado y varios menores de edad

La fábrica abandonada incendiada en el barrio del Gorg de Badalona / JESÚS RODRÍGUEZ

Entre la comunidad senegalesa superviviente del incendio en la fábrica abandonada en el barrio del Gorg de Badalona, donde vivían más de 150 personas, reina la indignación. Cuando el fuego todavía no está del todo apagado y se desconoce el número de víctimas (por ahora se han confirmado tres muertos y dos personas en estado crítico de entre la quincena de heridas), algunas voces denuncian negligencia en la manera de actuar desde que se declaró el fuego. Una de estas voces es la de Fatu, de 23 años, que con lágrimas en los ojos recuerda como sus compañeros saltaban al vacío desde las ventanas y desde la terraza. “Es indignante que vengan más policías que bomberos cuando quema una fábrica como esta”, grita emocionada mientras ante sí circulan las autoridades de la Generalidad de Cataluña rodeadas de guardaespaldas. La hacen fuera de la zona alegando razones de seguridad y un equipo de la Cruz Roja le ofrece un lugar donde dormir. Un hombre que también estaba en el edificio se lamenta, “yo tengo un vídeo grabado desde el piso de arriba, cuando el incendio sólo estaba en la planta baja. Son dos pisos, cuando llegaron los bomberos sólo estaba quemando el piso de abajo, no les ha dado la gana de apagarlo porque tenían que esperar órdenes de arriba “. La mayoría de los testigos han accedido a hablar con laDirecta con miedo y desde el anonimato.

En todo el entorno de la nave siniestrada, en la confluencia de la calle Tortosa y Guifré, hay gente deambulando que lo ha perdido todo; la ropa, la documentación o la tarjeta sanitaria. Entre los que vivió los momentos más difíciles aseguran que el fuego podría tener su origen en una vela, pero también recuerdan que el precario cableado eléctrico propagaba el fuego. Añaden, que un rato antes del incendio, se fue la luz. “Los cables se iban encendiendo y iban propagando el fuego hacia la planta de arriba”, explica un joven que pudo escapar in extremis . Los Bomberos dicen que se están investigando los orígenes del fuego. De momento, en la oficina municipal, servicios sociales ofrecen ropa y comida a las personas afectadas.

Parte posterior de la fábrica incendiada en Badalona| JESÚS RODRÍGUEZ

El estigma y el racismo también planean en la zona. Un hombre de 35 años de Senegal explica que teme por la vida de su cuñada, que nadie localiza desde ayer, y señala el alcalde García Albiol como instigador de la exclusión social de los habitantes de la fábrica: “Meses atrás , vimos como Albiol venía con policías a amenazarnos en echarnos de la casa nos hace pensar que podría haber sido provocado “. Fatu también destaca este aspecto y reivindica que “todos nosotros aunque tengamos este color somos iguales que vosotros”. Otro hombre de 30 años, también de Senegal, explica cómo la mayoría de la gente de la fábrica vivía de recoger chatarra o de la venta ambulante y que había mucha presión de la Guardia Urbana y el Cuerpo Nacional de Policía española en el perímetro de la finca, con controles de documentación para aplicar la ley de extranjería.

De hecho, la ex alcaldesa Dolores Sabater ha explicado que los “preocupa e indigna” la forma en que se ha tratado las personas supervivientes, “de una forma que no tiene nada que ver con los protocolos de incendios”: “Las van apartar, rodeadas de mucha policía -BRIMO y ARRO-, sin ningún tipo de asistencia social durante tres horas y decía muy frío. Un trato policial en vez de humanitario “, lamenta Sabater. Desde Ganamos Badalona, que cuando estaba en el Gobierno municipal intervino en la nave, contradiciendo Albiol que ha asegurado que vivían “personas conflictivas” que creaban “problemas”, recuerdan que había mucha diversidad y vivía “gente que no generaba conflictividad vecinal “. La ex alcaldesa ha confirmado que la nave estaba compuesto que tenían el estatus de refugiado y varios menores de edad.

Ver vídeos

Entre las personas que se han acercado a los alrededores de la nave, hay Lamine Sarr, miembro del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes, que lo considera un “crimen de estado”: “Hay negligencia por parte de las administraciones. Hemos visto que la ciudad está llena de luz, que se invierte mucho dinero para hacer lucir la ciudad durante Navidad, y mientras tanto hay personas malviviendo en una nave y nadie les ayuda. No es un accidente, porque se hubiera podido solucionar. La gente que vive, no tenía ningún otro techo “. En esta línea se manifiesta un vecino, originario de Guinea Ecuatoriano: “Hay viven familias que no tienen papeles, que no tienen oportunidades, para conseguir un futuro. Muchos de los negros que viven en lugares así es porque no encuentran ninguna otra oportunidad. Para vivir tienes que encontrar un trabajo y aquí no nos dan papeles y nos tratan como mierda “. Entre periodistas, una chica denuncia que tienen vídeos grabados donde Albiol les dice que son “asesinos, violadores, muertos de hambre, pero en ningún momento pregunta si necesitamos una mascarilla. No necesitamos mascarilla porque somos inmunes o nuestros muertos no valen nada? “, Se pregunta.


Las entidades responden

Las entidades sociales de Badalona han criticado “el discurso deshumanizador y de odio del PP de Albiol” y alertan de la posibilidad de que el Ayuntamiento abandone las personas afectadas. Desde la Red Solidaria de Badalona denuncian la situación en la que “las administraciones públicas han vertido las personas en situación de pobreza y especialmente las migrantes”. A partir de las 11 h de la mañana, han abierto un punto de recogida en el Casal Antoni Sala y Puente, en la calle Güell i Ferrer 104, para recibir donaciones de comida, ropa de abrigo, mantas y otras aportaciones.

Fuente
Fuente: Lahaine.org