January 22, 2021
De parte de La Haine
167 puntos de vista


Davant de l鈥檃provaci贸 i publicaci贸 de la nova llei org脿nica d鈥檈ducaci贸 espanyola, la LOMLOE, en el Butllet铆 Oficial de l鈥橢stat, la relaci贸 laboral del professorat del Cos de Professors T猫cnics d鈥橣P quedar脿 afectada per una d鈥檃questes tres situacions:

– Accedir al Cos de Professorat d鈥橢nsenyaments Secundaris (titulats universitaris)

– Romandre al mateix cos A2 a extingir (titulats d鈥橣P amb oposicions)

– La darrera i m茅s preocupant, la reconversi贸 de la pla莽a docent com a professorat inter铆 en un lloc de professor/a especialista amb contracte laboral.

En un primer moment, el legislador tan sols contemplava l鈥檃cc茅s per a aquell professorat que tingu茅s titulaci贸 universit脿ria. Sorprenentment, els docents del cos de PTFP amb titulaci贸 superior d鈥橣P quedaven fora d鈥檃questa millora.

USTEC-STEs (IAC) a Catalunya i els STES a la resta de l鈥檈stat estem treballant perqu猫 cap docent perdi els seus drets adquirits, la qual cosa dependr脿 de la voluntat de les diferents administracions.

La Llei recull la possibilitat d鈥檌ncorporar docents amb titulacions no universit脿ries, 茅s a dir, amb titulacions equivalents a efectes docents. Per tant, mentre no es canvi茂 la normativa vigent d鈥檃cc茅s a la funci贸 p煤blica docent, el Reial Decret 276/2007, la situaci贸 del professorat PTFP amb titulaci贸 no universit脿ria no hauria de canviar respecte a la situaci贸 que ten铆em abans de la LOMLOE.

Ara b茅, som conscients que la voluntat del govern central 茅s reglamentar un nou acc茅s a la funci贸 p煤blica docent, per貌 en aquest cas, com es despr猫n de la LOMLOE, seran les Comunitats Aut貌nomes i els sindicats presents en les Meses de Negociaci贸 els que participaran en la redacci贸 de la nova reglamentaci贸 d鈥檃cc茅s que determinar脿 les titulacions que seran declarades equivalents a efectes docents.

Emplacem la Generalitat de Catalunya i tots els membres de la Mesa de negociaci贸 a defensar els drets de tots els PTPF amb titulaci贸 superior d鈥橣P i la seva tasca imprescindible per contribuir al manteniment de l鈥檈sperit inicial de la Formaci贸 Professional.

Malauradament, en les darreres Meses Sectorials el Departament d鈥橢ducaci贸 ha manifestat que els titulats superiors d鈥橣P no podrien continuar exercint com a professorat docent i que restarien en, alguns casos, com a professorat especialista. Tamb茅 va comunicar que la propera convocat貌ria d鈥檕posicions seria la darrera per als titulats superiors d鈥橣P.

USTEC-STEs (IAC) va deixar clar que la LOMLOE no fa fora ning煤, sin贸 que seran les Comunitats Aut貌nomes les que determinaran el futur del professorat titulat superior d鈥橣P.

Exigim al Departament que defensi tot el seu professorat i que no permeti una degradaci贸 professional d鈥檜na part essencial d鈥檃quest col路lectiu.

USTEC-STEs (IAC) exigeix al Departament d鈥橢ducaci贸 i a la Generalitat de Catalunya:

– El reconeixement de tots els drets adquirits pel professorat d鈥橣P.

– Que intercedeixi en les negociacions amb el MECiFP per defensar aquestes titulacions declarades equivalents a efectes docents i que continu茂n essent considerades com a tal i que cap professor/a vegi perdre cap dels seus drets.

– Informem el departament que segons la LOMLOE, la figura de professorat especialista queda relegada a situacions d鈥檈xcepcionalitat, per la qual cosa el Departament hauria d鈥檃postar fermament pels titulats superiors d鈥橣P com a funcionaris al sistema docent.

Per 煤ltim, USTEC-STEs (IAC) ha tret el comprom铆s de l’administraci贸 per convocar una nova Mesa (t猫cnica o sectorial) per tractar el tema concret del professorat del cos a extingir de PTFP i, al mateix temps, per a comen莽ar les negociacions per fer efectiva l鈥檈quiparaci贸 salarial entre PTFP I PS. Les Meses de Negociaci贸 seran determinants perqu猫 els titulats superiors d鈥橣P puguin continuar impartint doc猫ncia, com a professorat inter铆 o funcionari de carrera.

DEMANEM URGENTMENT LA CONVOCAT脪RIA D鈥橝QUESTA MESA
Fuente: Lahaine.org