March 11, 2021
De parte de La Haine
662 puntos de vista

Vacunes COVID-19: La Iniciativa Ciutadana Europea per a la supressi贸 de les patents assoleix les primeres 100.000 signatures

La Iniciativa Ciudadana Europea 鈥楻ight to Cure鈥, ( https://noprofitonpandemic.eu/ca/ ) una coalici贸 de m茅s de 200 organitzacions europees de la societat civil de 14 pa茂sos europeus, ha assolit avui les primeres 100.000 firmes.

L鈥檕bjectiu de la iniciativa 茅s impulsar una proposta legislativa per instar a la Comissi贸 Europea a que els productors de vacunes, com Pfizer / BioNTech, AstraZeneca i Moderna, comparteixin els coneixements i la tecnologia de les vacunes, renunciin a les patents de manera temporal i permeti una producci贸 de les vacunes a nivell mundial que assegura un acc茅s universal. Per a aix貌, la coalici贸 necessita recollir un mili贸 de signatures.

Compartir la tecnologia eliminaria un obstacle per a l鈥檃ugment de la producci贸 actualment endarrerida i la igualtat d鈥檃cc茅s a les vacunes per a totes les persones, en tot el m贸n. D鈥 aquesta forma s鈥檃cceleraria la vacunaci贸 mundial evitant l鈥檃parici贸 de variants m茅s agressives i letals. A nivell mundial, les dades d鈥橴NICEF citades per Oxfam suggereixen que nom茅s el 43% de la capacitat de producci贸 de vacunes COVID-19 declarada s鈥檈st脿 utilitzant actualment per a les vacunes aprovades.

El subministrament de vacunes segures i eficaces per a tots s鈥檈st脿 racionant artificialment a causa de la protecci贸 dels drets exclusius i els monopolis de les corporacions farmac猫utiques, tal com ha demostrat l鈥橝lian莽a Popular per a les Vacunes (People 鈥榮 Vaccine Alliance) https://oxfamapps.org/media/press_release/monopolies-causing-artificial-rationing-in-covid-19-crisis-as-3-biggest-global-vaccine-giants-sit-on-sidelines/

En el passat, els drets de propietat intel路lectual s鈥檋an susp猫s per fer front a grans crisis sanit脿ries. Jonas Salk, l鈥檌nventor de la vacuna contra la poliomielitis, va permetre la seva sortida a l鈥檓ercat sense patent. Durant la crisi de VIH, milions de persones van morir perqu猫 no es podien permetre el tractament i la protecci贸. Despr茅s d鈥檜na batalla d鈥檜na d猫cada, les empreses farmac猫utiques es van veure obligades a permetre excepcions a les patents. El m贸n no es pot permetre esperar tant.

Tot i que la investigaci贸 i el desenvolupament de vacunes i tractaments s鈥檋an finan莽at en gran part amb diners p煤blics, les empreses han obtingut les patents i el monopoli d鈥檈xplotaci贸 per 20 anys. Aquesta posici贸 de monopoli garanteix beneficis abusius enmig d鈥檜na pand猫mia a costa de vides humanes.

Des de la Iniciativa Ciutadana Europea 鈥淩ight2Cure鈥 es recorda que: 鈥淟es inversions p煤bliques han de produir b茅ns p煤blics que benefici茂n a tots, no generar beneficis per als alts executius, accionistes i especuladors. La Comissi贸 Europea ha de suspendre l鈥檃ctual sistema de patents, els monopolis i el secretisme per oferir unes vacunes accessibles a tothom. amb la nostra Iniciativa Ciutadana Europea, tenim el poder de obligar-los a fer-ho. Aix铆 mateix amb l鈥檕bjectiu d鈥檌mmunitzar la major quantitat de persones exigim a la UE que no limitin l鈥檃dministraci贸 de vacunes a cap de les ja existents i que hagin superat els controls de la mateixa Uni贸 i de l鈥橭MS 鈥.
Fuente: Lahaine.org