March 11, 2022
De parte de Nodo50
274 puntos de vista

Uns operaris es presenten passades les vuit del mat铆 al n煤mero 37 del carrer Plut贸 de Barcelona i procedeixen a tallar la llum de tot un bloc on viuen disset persones en situaci贸 de vulnerabilitat, tres de les quals s贸n menors d鈥檈dat, una t茅 discapacitat i una altra pateix una malatia. Des del principi, hi ha una patrulla de Mossos d鈥橢squadra que acompanya els operaris, per貌 quan algunes ve茂nes ja s贸n a baix protestant, arriben tres furgonetes de la unitat d鈥檃ntiavalots ARRO i acordonen l鈥檈spai. L鈥檈pisodi es va viure el passat dimecres 9 de mar莽 a l鈥檃nomenat Bloc Plut贸.

Actualment, i despr茅s de passar per la Sareb, l鈥檈difici 茅s propietat de Coronas Real Estate i ja fa alguns anys que diverses fam铆lies l鈥檋an okupat i tenen els subministraments punxats perqu猫 no poden fer front ni al preu d鈥檜n lloguer de mercat ni al de l鈥檈lectricitat. Des del Grup d鈥檋abitatge dels barris dels Tres Turons, subratllen que tothom est脿 en el circuit de serveis socials del barri, amb informe de vulnerabilitat sobre la taula i que, a m茅s, algunes fam铆lies reben acompanyament per part dels Punts d鈥橝ssessorament Energ猫tic (PAE), un servei de l鈥橝juntament de Barcelona que interv茅 perqu猫 les companyies no neguin l鈥檃cc茅s a subministraments b脿sics. Des del consistori han confirmat a la Directa que l鈥檈quip dels PAE i d鈥檃tenci贸 social estan en contacte amb les ve茂nes de Plut贸.

L鈥檃gost de 2021, l鈥檈mpesa de distribuci贸 el猫ctrica d鈥橢ndesa, e-distribuci贸n, va sol路licitar el 鈥渟uport i col路laboraci贸 de la For莽a P煤blica鈥 per desconnectar el subministrament i 鈥渆vitar danys sobre les persones i/o b茅ns鈥. En el document exposen que 鈥渓a conflictivitat dels habitants dels immobles鈥 els impedeix 鈥渆xecutar els treballs鈥 i Contr脿riament, Ahmed i Ilham, que viuen al bloc des de fa tres anys amb dues criatures, asseguren que mai abans els havien intentat tallar la llum. Des de fa un parell de setmanes, van detectar per貌, que una furgoneta d鈥檕peraris havia voltat per la zona de l鈥檈difici. Des del dimecres doncs, no poden cuinar ni dutxar-se amb aigua calenta: 鈥渢ot funciona amb electricitat i se鈥檔s ha fet malb茅 menjar que ten铆em a la nevera鈥, lamenten. Mossos confirma que, efectivament, l鈥檈l猫ctrica va requerir la cobertura policial en considerar que hi havia un risc per la integritat f铆sica dels t猫cnics.

La llei 24/2015, que regula totes les mesures que fan refer猫ncia a la pobresa energ猫tica vigent, estableix que s鈥檃pliqui el 鈥減rincipi de precauci贸鈥: quan una empresa vol executar un tall de subministrament ha de sol路licitar pr猫viament un informe als serveis socials municipals

El 19 de novembre van aconseguir aturar el desnonament de tres de les fam铆lies que viuen al bloc: un, amb motiu de la vig猫ncia de la morat貌ria per la Covid; l鈥檃ltre, perqu猫 havien recorregut al Comit猫 de Drets Econ貌mics, socials i culturals de l鈥橭NU; i el tercer, a porta amb la mobilitzaci贸 social. Des del Grup d鈥檋abitatge, llegeixen el tall de subministrament com una forma de pressi贸: 鈥渃reiem que 茅s un marcatge perqu猫 la gent marxi del bloc, ja que volen vendre鈥檒鈥, aclareix Olga. Poc temps despr茅s del tall, la propietat va trucar a Ahmed per oferir-li diners perqu猫 abandon茅s el pis i assegura que van dir-li que si no ho feia, tamb茅 podien tallar-los l鈥檃igua. 鈥淓ns han ofert diners per marxar en diverses ocasions, per貌 no tenim on anar i reclamem un lloguer social鈥, reivindica. Cap dels dos t茅 perm铆s de resid猫ncia, un fet que els impedeix l鈥檃cc茅s al m贸n laboral regular aix铆 com als circuits socials, per貌 ara estan tramitant l鈥檃rrelament social.

En tot cas, la llei 24/2015 de Catalunya, que regula totes les mesures que fan refer猫ncia a la pobresa energ猫tica vigent, estableix que s鈥檃pliqui el 鈥減rincipi de precauci贸鈥: quan una empresa vol executar un tall de subministrament ha de sol路licitar pr猫viament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d鈥檈xclusi贸 residencial. I, aprovada al Parlament de Catalunya el passat 23 de febrer, la nova llei antidesnonaments preveu que les fam铆lies vulnerables que, per manca d鈥檃lternatives, han ocupat pisos de bancs o grans tenidors abans de l鈥1 de juny del 2021 o que visquin en un pis sense t铆tol despr茅s d鈥檜na execuci贸 o demanda hipotec脿ria, rebran una oferta de lloguer social abans de procedir a un llan莽ament. Per貌 ni Endesa ha sol路licitat l鈥檌nforme abans d鈥檈xecutar el tall ni la propietat ha ofert un lloguer social a les habitants.

Un entramat societari de Madrid

La propietat actual 茅s Coronas Real Estate S.L, una empresa que forma part de l鈥檈ntramat societari de Ahora Asset Management, ubicat al carrer Pedro Teixera 8 de Madrid. Propietat de Marina Romero Bueno i Francisco Javier Hern谩ndez Mart铆n, ha anat adquirint diversos paquets d鈥檌mmobles arreu de l鈥橢stat espanyol, alguns de la Sareb. Precisament el bloc Plut贸 era de la Sareb, almenys fins al 2019, segons consta en ordres de desnonaments.

Una de les altres empreses que formen part de la xarxa d鈥橝hora Asset Management 茅s Talisman Capital SL, que el 2018 va adquirir un paquet de 433 habitatges a l鈥檃nomenat banc dolent. L鈥檈scriptura de l鈥檕peraci贸 es va signar per nom茅s 17,6 milions d鈥檈uros sense iva, 茅s a dir, uns 40.500 euros de mitjana per habitatge, una ganga, at猫s el preu de mercat. Tant Coronas Real Estate com Talisman Capital, entre altres empreses de la xarxa, es neguen a oferir lloguers socials i el que fan 茅s oferir diners per buidar els pisos.

Tots dos administradors tenen traject貌ria en el sector. Mentre que Marina Romero Bueno ha ocupat c脿rrecs directius en empreses del sector com Monteverde Grupo Inmobiliario i ACS, Hern谩ndez Mart铆n va treballar per al Grupo Lar i a Aguirre Newman, la consultora immobili脿ria que va fundar el germ脿 de l鈥檈xpresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre.
Fuente: Directa.cat