December 3, 2020
De parte de Nodo50
1,613 puntos de vista

Fa uns dies, Sandra i Lucia 鈥搎ui prefereixen utilitzar un nom fictici鈥, ateses en el programa d鈥檃tenci贸 de tracte i no discriminaci贸 de Val猫ncia Acull, denunciaven p煤blicament el tracte humiliant i intimidatori que havien rebut per part de diversos agents de la Policia Nacional espanyola de Paterna (Horta Nord). Les dues dones intentaren tramitar el DNI per als seus fills, per貌 l鈥檌ntent va acabar amb una sanci贸 de 501 euros per a la primera i amb l鈥檕bertura d鈥檜n expedient d鈥檈xpulsi贸 per a la segona, a causa de trobar-se en situaci贸 administrativa irregular.

El 3 de novembre, Sandra va anar a la comissaria de Paterna, situada al carrer de les Roses, a tramitar el DNI per al seu fill, per貌 li digueren que torn茅s l鈥檈ndem脿, ja que, segons li comunicaren, els funcionaris que podien tramitar la seua gesti贸 no hi eren. Al voltant de les quatre de la vesprada del 4 de novembre, Sandra feia cua amb el seu beb茅 als bra莽os per tramitar-li el DNI. Un policia li va indicar que pass茅s per a esperar el seu torn. Segons relata Sandra, un altre policia, al marge de la tramitaci贸 que volia fer, li va preguntar d鈥檕n era. Ella li va respondre: 鈥淒e Col貌mbia鈥. 鈥淓m va preguntar amb quina finalitat anava a comissaria i jo li vaig contestar que volia treure el DNI al meu beb茅. I ell em va respondre: 鈥楽urt de la cua. El teu fill no 茅s espanyol, ell no t茅 dret a treure鈥檚 el DNI鈥欌.

Despr茅s que Sandra tornara a explicar la seua situaci贸, va arribar un altre agent, qui li va recordar que es trobava en situaci贸 administrativa irregular i li va preguntar si tenia el passaport. Sandra va respondre que s铆. Segons relata l鈥檃fectada, l鈥檃gent la va comen莽ar a amena莽ar d鈥檌niciar un expedient d鈥檈xpulsi贸. 鈥淓m vaig quedar, 貌bviament, espantada, esperant a veure qu猫 succeiria. Van dir-me que l鈥檃company茅s a l鈥檕ficina鈥, narra.

Una vegada en un dels despatxos de la comissaria, segons relata Val猫ncia Acull en la den煤ncia, el funcionari li va dir: 鈥溍塻 una ximpleria que et fa莽a una ordre d鈥檈xpulsi贸, quan d鈥檃c铆 a un dia o dos o una setmana, el teu fill tindr脿 la nacionalitat i em demanar脿s el [perm铆s de resid猫ncia] familiar comunitari. Llavors, et posarem una multa鈥. I va continuar: 鈥淎 m茅s, tens tota la sort del m贸n, perqu猫 fins fa pocs dies nom茅s es podia proposar l鈥檈xpulsi贸鈥. L鈥檃gent feia refer猫ncia a la sent猫ncia del Tribunal de Just铆cia de la Uni贸 Europea (TJUE) del 8 d鈥檕ctubre, amb qu猫 s鈥檌mpedeix expulsar persones migrades nom茅s per estar en situaci贸 administrativa irregular.

El funcionari li va dir: 鈥溍塻 una ximpleria que et fa莽a una ordre d鈥檈xpulsi贸 quan, d鈥檃c铆 a un dia o dos o una setmana, el teu fill tindr脿 la nacionalitat i em demanar脿s el [perm铆s de resid猫ncia] familiar comunitari. Llavors, et posarem una multa鈥

Sandra recorda que es trobava molt angoixada i intentava explicar-li la seua situaci贸 de vulnerabilitat. En eixe moment, el funcionari li va preguntar pel pare de l鈥檌nfant, qui tamb茅 茅s colombi脿 i ha demanat asil. 鈥淐om tots, com tots鈥︹, li va recriminar l鈥檃gent fent refer猫ncia al fet que les persones migrades 鈥渟鈥檃profiten鈥 de la legislaci贸 espanyola. Tal com es constata a l鈥櫭爑dio, el policia li va dir: 鈥淟a llei espanyola diu que el teu fill no hauria de ser espanyol, per貌 tu t鈥檃profites, una vegada m茅s, de la llei del teu pa铆s, perqu猫 茅s el que hi ha. Ara has de pagar una multa鈥.

Minuts m茅s tard, despr茅s d鈥檃cabar d鈥檈nllestir la documentaci贸, el funcionari li va tornar a explicar la sanci贸 que li estava imposant i que disposava de quinze dies per presentar al路legacions. En cap moment, per貌, va informar del dret a sol路licitar l鈥檃ssist猫ncia jur铆dica gratu茂ta. Tal com ha denunciat Val猫ncia Acull, el funcionari li esgrimia: 鈥淓t recomane que no ho faces, b脿sicament, per una cosa molt senzilla: et cobrar脿 diners, i al cap i a la fi, hi ha un fet molt senzill鈥 Ara et far茅 una c貌pia del teu passaport, on hi ha un segell d鈥檈ntrada del 28, i ac铆 no hi ha m茅s. Pots al路legar el que vulgues, per貌 茅s el que hi ha鈥. Amb les seues paraules, l鈥檃gent li va donar a entendre que hauria d鈥檈star agra茂da perqu猫 no l鈥檋aguera detingut i proposava la quantia de multa m铆nima, de 501 euros. Aix铆 doncs, el funcionari va incomplir la normativa de no fer valoracions sobre el cas que estava instruint. Per acabar, l鈥檃gent va afirmar: 鈥淗as estat treballant; no has estat cotitzant; no has estat pagant una seguretat social; si t鈥檋as posat malalta, has anat al metge. Al final 茅s el que hi ha, tu et vas aprofitant de les coses, no et jutge, per貌 t鈥檋as estat aprofitant d鈥檜ns beneficis. Doncs ara et toca pagar 500 euros. Mira, despr茅s de tot el que has rebut, pagar 500 euros tampoc 茅s tant. [鈥 Plora tot el que vulgues, digues que tot a莽貌 茅s racisme, 茅s xenof貌bia, el que tu vulgues, per貌 te n鈥檋as estat aprofitant i 茅s el que hi ha鈥.

Sandra recorda que es trobava molt angoixada i intentava explicar-li la seua situaci贸 de vulnerabilitat |Jaume Ferrando

Una situaci贸 molt semblant li va oc贸rrer a Lucia, qui tan sols una setmana abans, el 30 d鈥檕ctubre, havia anat a la mateixa comissaria per a tramitar el DNI al seu fill. Cap de les dues s鈥檈sperava que l鈥櫭簂tim tr脿mit per a obtenir la nacionalitat espanyola dels seus fills acabaria amb el tracte humiliant i intimidatori per part dels agents. 鈥淰aig anar amb tots els documents en regla, amb tots鈥, insisteix Lucia. I continua: 鈥淰an demanar-me els papers i em van comen莽ar a preguntar per qu猫 no tenia documentaci贸鈥.

R脿pidament, se l鈥檈mportaren per a incoar-li l鈥檈xpedient d鈥檈xpulsi贸. La resposta del funcionari fou immediata: 鈥淭u ets colombiana, el teu fill tamb茅, i no pot tindre DNI espanyol鈥, tot i que Lucia li va mostrar el document de presumpci贸 de la nacionalitat espanyola. El Codi Civil espanyol estableix la nacionalitat per presumpci贸 quan el pa铆s d鈥檕rigen dels progenitors no la concedeix als fills si naixen en l鈥檈stranger, com 茅s el cas de Col貌mbia. L鈥檃rticle 17 determina que 鈥渆s presumeixen nascuts en territori espanyol els menors d鈥檈dat el primer lloc d鈥檈stada conegut dels quals siga territori espanyol鈥. Amb tot, els agents li asseguraren que cap documentaci贸 que aportava 鈥渆ra v脿lida鈥, relata.

Pocs minuts despr茅s, tal com es relata a la den煤ncia, aquest agent comen莽aria a fer-li preguntes personals innecess脿ries per al procediment que estava instruint, com per exemple qui era el pare, la nacionalitat d鈥檈ll o com havien arribat a l鈥橢stat espanyol. En aquesta ocasi贸, el policia va concloure el procediment amb una proposta d鈥檈xpulsi贸, 鈥渜ue vulnera el que s鈥檈stableix per la sent猫ncia del TJUE i, a m茅s, no la va dirigir a fer el tr脿mit del DNI, que era el motiu pel qual Lucia havia acudit aquell dia a comissaria鈥, postil路la Val猫ncia Acull en la nota de premsa.

Sandra i Lucia van acudir a la comissaria de Paterna per a tramitar el DNI als seus fills |Jaume Ferrando

Lucia va aconseguir obtenir la documentaci贸 per al seu beb茅 a la comissaria de Mislata, on la policia, tal com recorda, li va dir que els seus companys de Paterna 鈥渘o haurien d鈥檋aver-li fet aix貌鈥. I sentencia: 鈥淟a veritat 茅s que el que em va oc贸rrer en la comissaria de Paterna va ser horrible, denigrant, humiliant鈥. Una advocada d鈥檕fici va presentar al路legacions i l鈥檈xpedient d鈥檈xpulsi贸 va ser arxivat.


Obren una investigaci贸

Unes setmanes despr茅s de la den煤ncia p煤blica d鈥檃quests casos i del ress貌 medi脿tic que ha tingut, Gl貌ria Calero, delegada del Govern a Val猫ncia, ha obert una investigaci贸 i ha demanat un informe intern per a depurar possibles responsabilitats, tal com va avan莽ar Europa Press.

Els posicionaments p煤blics dels representats pol铆tics s贸n diversos. Pilar Lima, coordinadora i diputada d鈥橴nides Podem, ha demanat la compareixen莽a de la delegada del Govern a les Corts, i des del seu grup expliquen que el succe茂t en Paterna 鈥溍﹕ greu鈥, i 鈥減er aix貌 ens alegrem que la Delegaci贸 haja demanat un informe per a depurar responsabilitats鈥. I afegeixen: 鈥淟es persones migrants continuen patint tot tipus de discriminacions i viol猫ncies en la nostra societat, m茅s encara sent dones, i 茅s aix貌 el que cal combatre鈥.

Des de Val猫ncia Acull 鈥揺ntitat que tamb茅 ha celebrat la investigaci贸 oberta鈥, CEAR, la Fundaci贸 CEPAIM i els col路lectius Moviment per la Pau i Moviment contra la intoler脿ncia, en una carta enviada a la Delegaci贸, exigeixen que 鈥渃essen aquest tipus de pr脿ctiques en la comissaria de Paterna i en qualsevol altra depend猫ncia de les forces i cossos de seguretat de l鈥橢stat鈥. Per aix貌, demanen que sancionen els responsables i es dicten instruccions precises perqu猫 no torne a passar en cap altra instituci贸 de l鈥橢stat espanyol.
Fuente: Directa.cat