January 10, 2021
De parte de Nodo50
2,224 puntos de vista

Mor Josep Maria Loperena i m鈥檃dono que mai no he escrit res sobre com m鈥檋avia arribat a agradar una de les seves novel路les de qu猫 avui no parla ning煤, Ulls de falc贸. Abans de morir, ell mateix va redactar un text de comiat meravell贸s en qu猫, entre altres coses deia que 芦Avui he marxat i ho fet amb la recan莽a de deixar-vos enmig d鈥檃quest terrible malson, amb el m贸n a la deriva i el futur penjant d鈥檜n fil. Per貌 confiat que aviat sabreu recuperar el tim贸 i continuar endavant, com sempre hem sabut fer.禄

Avui, tamb茅, els mitjans que en diuen alguna cosa el recorden per la defensa de les mil causes per qu猫 va lluitar, totes elles importants i la majoria amb resultats previsiblement desastrosos per a qui les lluitava. Defens脿 independentistes revolucionaris per貌, tamb茅 i sobretot, anarquistes d鈥檃rreu, obreres i obrers que no deixaven d鈥檈nfrontar-se als amos i qualsevol que lluit茅s per la tr铆ada b脿sica de qualsevol que vulgui canviar les coses cap a millor: llibertat, igualtat i solidaritat. No com a paraules, sin贸 com a realitats, 茅s clar. Per aix貌 durant anys el seu despatx tingu茅 una relaci贸 molt directa amb la Confederaci贸 General del Treball, com abans l鈥檋avia tingut amb la CNT.

En el meu cas, ens assessor脿 davant d鈥檜na querella criminal que CCOO volia posar contra els gestors del web de la CGT de Catalunya quan jo n鈥檈ra secretari de Comunicaci贸 de Catalunya. Uns obrers havien estat acomiadats sense poder-hi fer res perqu猫 la representaci贸 sindical de CCOO a l鈥檈mpresa havia signat, d鈥檈squena al Comit猫 i a l鈥檃ssemblea de treballadors, el seu acomiadament a canvi d鈥檜na indemnitzaci贸 de no res. Aquells obrers van decidir penjar al web, que en aquell moment era de publicaci贸 lliure, els noms dels delegats que havien signat l鈥檃comiadament i CCOO ens amena莽脿 amb una querella criminal als gestors del web. Loperena ens digu茅 que no pat铆ssim, que si continuava endavant la querella criminal ell es comprometia a dir p煤blicament on calgu茅s els noms dels liquidadors i que all貌 era un tema de llibertat d鈥檈xpressi贸, punt i final. Nom茅s faltaria que els acomiadats no poguessin escarnir p煤blicament els que tant havien contribu茂t a fer f脿cil el seu acomiadament de la feina鈥

Per貌 Loperena va ser, tamb茅, escriptor i teatrero, autor, cr铆tic i espectador. De fet, el darrer cop que el vaig veure va ser al bar del Teatre Lliure esperant per entrar a veure 脌ngels a Am猫rica, de Tony Kushner. I en els darrers temps, intentava que es reconegu茅s que la novel路la L鈥檈spia del Ritz de la Pilar Rahola era un plagi de la seva L鈥檈spia del viol铆, sobretot pel paper que hi t茅 el protagonista de la de Rahola, personatge secundari a la de Loperena, Bernard Hilda.

En tot cas, la novel路la que a mi em va agradar m茅s de Loperena i que no em puc estar de recomanar 茅s Ulls de falc贸, publicada a Columna el 2006. Es tracta d鈥檜na novel路la molt ben escrita, amb una estructura cl脿ssica que la fa llegible per貌 que inclou una hist貌ria d鈥檃mor gens cl脿ssica, ni pels personatges ni pel moment hist貌ric, 1956. L鈥檈namorament entre op貌sits es dona entre dos personatges radicalment diferents, per una banda l鈥橝lberto 芦El Dandi禄 i per l鈥檃ltra el maqui i guerriller Josep Llu铆s Facer铆as. El primer salva al Face mentre la policia el persegueix despr茅s d鈥檌ntentar atracar el Banc Central i, amb el temps, li demanar脿 que mati el marit de la seva amant. Aquest enc脿rrec, per貌, no resultar脿 ni tan f脿cil ni tan senzill com podia semblar en un primer moment. I fins a aqu铆 puc llegir perqu猫 si no sempre em diuen que xafo els finals en explicar-los (鈥榮polier鈥 en diuen els que es queixen com si diguessin res鈥)

La hist貌ria 茅s absolutament fascinant per貌 tamb茅 ho 茅s l鈥檈scenari per on transiten els personatges: la Barcelona franquista que l鈥檃utor va con猫ixer de primera m脿 i que retrata amb una minuciositat i una tria d鈥檈scenaris que converteixen Ulls de falc贸 en un aut猫ntic fresc sobre la ciutat que va ser aquesta 芦que t茅 (tan) poder禄 en un moment hist貌ric en qu猫 el gris era el color m茅s abundant a la capital d鈥檃quest tros de m贸n.
Fuente: Llibertat.cat