December 11, 2020
De parte de La Haine
2,150 puntos de vista
11/12/2020 :: Nacionales PP.Catalans
x ACATS – Plataforma Pedro 脕lvarez
#TV3SiOblida Davant la interpel鈥aci贸 directa a la CCMA, TV3 va respondre de forma molt educada i r脿pida amb un no rotund

Durant les darreres setmanes, des d’ACATS i la Plataforma Pedro 脕lvarez, hem engegat diverses campanyes en un intent d’emetre el documental “NOSOTROS NO OLVIDAMOS” a TV3, a qui l’hem ofert a cost zero, per tal de donar a con猫ixer el cas al m脿xim nombre de persones possible abans que el Tribunal Suprem l’arxivi definitivament, perpetuant la impunitat del Policia Nacional que el va assassinar.

En primer lloc, som conscients que cedir l’emissi贸 del documental a cost zero 茅s tirar-nos pedres sobre la nostra pr貌pia teulada, precaritzant (encara m茅s) les nostres condicions laborals. Aix铆 i tot, el cas de Pedro 脕lvarez i el context actual ens han conven莽ut que cedir-ne els drets d’emissi贸 era “un mal necessari”, ja que no vol铆em que desavinences econ貌miques n’impedissin l’emissi贸. D’una banda, perqu猫 cr猫iem que calia prioritzar la urg猫ncia que ens imposava la prescripci贸 imminent del cas i, per altra, degut a la crisi del Covid-19, que ha redu茂t a la m铆nima expressi贸 la campanya de projeccions arreu del territori prevista per aquest 2020.

Tant la Plataforma Pedro 脕lvarez com ACATS ens hem reunit diverses vegades amb els grups parlamentaris que ens han volgut rebre: Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, En Com煤 Podem i la Candidatura d’Unitat Popular, per tal d’aprovar una Proposta de Resoluci贸 al Parlament de Catalunya amb dos punts d’acord: 1. D贸na suport i es solidaritza amb la Plataforma Pedro 脕lvarez i exigeix la reobertura del cas abans de la seva prescripci贸.

2. Recomana a la CCMA l’emissi贸 del documental “Nosaltres no oblidem” que explica la hist貌ria del jove Pedro 脕lvarez i la lluita de familiars i amics perqu猫 es faci just铆cia.

Davant la interpel鈥aci贸 directa a la Corporaci贸 Catalana de Mitjans Audiovisuals, TV3 va respondre de forma molt educada i r脿pida amb un no rotund, sense ni tan sols valorar les modificacions que est脿vem fent a la versi贸 final que estava pocs dies abans de ser acabada.

Entre altres arguments, consideraven que els t铆tols de cr猫dit eren massa llargs, que la qualitat del so i del v铆deo no passaven els seus m铆nims t猫cnics, que dubtaven que tingu茅ssim drets de les imatges d’arxiu (les seves i les d’altres televisions) que surten durant poc m茅s de 5 minuts dels 82 minuts que dura el documental, o que ja havien tractat el cas de Pedro Alvarez al febrer del 2019 al documental “Vides truncades”.

Per nosaltres, aix貌 no s贸n m茅s que excuses, ja que, tal com els hi vam respondre: els t铆tols de cr猫dit es poden accelerar, amb els drets d’imatge es poden trobar f贸rmules on el dret a la informaci贸 s’avantposi a la propietat intel鈥ctual (o tamb茅 vam oferir la possibilitat de substituir-les per imatges de creaci贸 pr貌pia dels anys 90 que hav铆em preparat). Pel que fa a l’emissi贸 d’un documental del cas durant aquest any, en aquest es tractaven fins a cinc casos d’abusos policials i, a m茅s, creiem que la imminent prescripci贸 del cas, despr茅s de 28 anys de lluita incansable, en justifiquen l’emissi贸 d’un documental propi que ampli茂 i actualitzi la informaci贸 donada, tal com s’ha fet amb altres tem脿tiques d’actualitat.

Tamb茅 hem pogut parlar amb companyes que han treballat o treballen a TV3 o a productores subcontractades i que, en veure el documental, ens han posat sobre la taula altres motius que no se’ns han volgut dir oficialment, per貌 que poden haver tingut un gran pes en la negativa a emetre el documental:

D’una banda, la incomoditat que suposa assenyalar cossos policials relacionats amb tortures i assassinats, tant de l’Estat Espanyol com dels cossos policials que depenen de les Institucions Catalanes.

Per altra banda, la refer猫ncia a temes ling眉铆stics que, sabem del cert, han condicionat la seva decisi贸. Entenem, respectem i compartim que, la televisi贸 p煤blica catalana, prioritzi i fomenti l’emissi贸 de contingut en catal脿 i som conscients que el nostre documental no compleix els criteris de normalitzaci贸 ling眉铆stica, per貌 tamb茅 reflecteix una realitat, per m茅s que hi ha qui no ho vol veure.

Arribats a aquest punt, el que ens queda clar 茅s que TV3 NO 脡S LA NOSTRA, en tot cas, 茅s la seva!

Nosaltres seguirem lluitant contra la impunitat i contra l’oblit amb totes les eines que tinguem al nostre abast i seguirem projectant el documental, all脿 on se’ns obrin les portes. 

I el proper dimarts 15 de desembre, quan far脿 28 anys del seu assassinat, seguirem sortint al carrer per cridar PEDRO, HERMANO, NOSOTROS NO OLVIDAMOS!

Seguim!

Barcelona, 11 de desembre de 2020

ACATS i Plataforma Pedro 脕lvarez
#TV3SiOblida
Fuente: Ppcc.lahaine.org