March 12, 2021
De parte de Nodo50
246 puntos de vista

La nit de dimarts 2 de mar莽, al l铆mit d鈥檈sgotar el m脿xim de 72 hores que la llei estableix per la cust貌dia policial de les persones detingudes, Fernando Luis Criado Navamuel, titular del jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 17 de Barcelona en funcions de gu脿rdia, va signar la interlocut貌ria d鈥檌ngr茅s a pres贸 provisional, comunicada i sense fian莽a per a vuit persones. La decisi贸 comptava amb el suport de la Fiscalia i l鈥檃cusaci贸 particular, constitu茂da en aquell moment pel sindicat policial SAPOL i a la qual almenys se sumaran el sindicat CSIF i l鈥橝juntament de Barcelona, segons va anunciar l鈥檃lcaldessa Ada Colau.

Despr茅s de passar tres nits a la comissaria de les Corts i de prestar declaraci贸 davant del jutge, els cinc homes i les tres dones van ser traslladades en furgons policials des dels calabossos de la Ciutat de la Just铆cia fins al centre penitenciari de Brians I, on ja fa una setmana que estan empresonades. Despr茅s de compar猫ixer novament aquest dimarts 9 de mar莽 davant del jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 2 de Barcelona 鈥搎ue ser脿 qui instruir脿 la causa鈥, la jutgessa Maria Eugenia Canal Bedia ha em猫s una nova interlocut貌ria mantenint la mesura cautelar de privaci贸 de llibertat per a les vuit empresonades.

Les acusacions se sustenten 煤nicament sobre l鈥檃testat elaborat per la Unitat Central d鈥橧nformaci贸 en Ordre P煤blic de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸 dels Mossos d鈥橢squadra

Totes elles van ser arrestades despr茅s de la manifestaci贸 celebrada el vespre de dissabte 27 de febrer pel centre de la capital catalana rere el lema 鈥淔ins que caiguin. Res a perdre tot per guanyar鈥, que ampliava les reivindicacions m茅s enll脿 de la demanda de llibertat d鈥檈xpressi贸 que ha protagonitzat les protestes arran de l鈥empresonament del raper Pablo Has茅l, on han estat detingudes m茅s de 150 persones arreu de Catalunya.

Els c脿rrecs que pesen sobre les esquenes d鈥檃questes vuit persones s贸n pels delictes de manifestaci贸 il路l铆cita, desordres p煤blics, atemptat contra agents de l鈥檃utoritat, delicte continuat de danys, homicidi en grau de temptativa i pertinen莽a a grup criminal, tots ells penats amb anys de pres贸. Les acusacions se sustenten 煤nicament sobre l鈥檃testat elaborat per la Unitat Central d鈥橧nformaci贸 en Ordre P煤blic de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸 dels Mossos d鈥橢squadra, divisi贸 de la policia catalana a la qual pertanyen els agents que van practicar les detencions.

En concret, s鈥檃tribueix a aquestes vuit persones les destrosses ocasionades en cinc oficines d鈥檈ntitats banc脿ries, una botiga de roba de la multinacional Zara i un hotel de la cadena NH ubicat a la Rambla de Catalunya, aix铆 com l鈥檃tac contra una furgoneta de la Gu脿rdia Urbana de Barcelona (GUB) aparcada davant la comissaria de les Rambles, que va patir desperfectes lleus despr茅s de ser incendiada amb l铆quid inflamable i un agent al seu interior, que va poder fugir pel seu propi peu del vehicle.

S鈥檌mputa a totes les detingudes el delicte de temptativa d鈥檋omicidi, gr脿cies a la utilitzaci贸 de l鈥檃cusaci贸 de pertinen莽a a grup criminal per evitar individualitzar l鈥檃utoria dels delictes

El policia pertany a la Unitat de Refor莽 per les Emerg猫ncies i la Proximitat (UREP), rebatejada aix铆 pel govern de Barcelona en Com煤 despr茅s d鈥檌ncomplir la promesa electoral de suprimir les unitats antidisturbis. Segons recull la interlocut貌ria d鈥檌ngr茅s a pres贸, l鈥檃gent va declarar que 鈥渧a t茅mer per la seva vida i que va manifestar notar la calor de les flames鈥. Aix铆 茅s com es justifica el delicte de temptativa d鈥檋omicidi, que s鈥檌mputa a totes les detingudes gr脿cies a la utilitzaci贸 de l鈥檃cusaci贸 de pertinen莽a a grup criminal per evitar la necessitat d鈥檌ndividualitzar l鈥檃utoria de les conductes delictives que estableix el codi penal espanyol.

Aix铆 茅s com els Mossos i el jutge aconsegueixen atribuir al conjunt d鈥檈mpresonades aquest i la resta de c脿rrecs independentment de la seva participaci贸 concreta en les accions determinades, fruit de la interpretaci贸 que els fets s鈥檋aurien executat de forma coordinada basant-se en indicis febles com ara que tots 鈥減ortaven un encenedor d鈥檌guals caracter铆stiques鈥.


Sense presumpci贸 d鈥檌nnoc猫ncia

El dia abans de l鈥檌ngr茅s a pres贸 de les vuit persones, els Mossos d鈥橢squadra van dur a terme un operatiu per escorcollar dues naus industrials okupades a la comarca del Maresme, on segons la investigaci贸 policial en curs algunes d鈥檈lles haurien establert la seva resid猫ncia. Set de les detingudes van ser traslladades per presenciar els registres a la Kanka Okupada de Canet de Mar i al CSO Nabat de Matar贸, on els agents van estar sis hores, van identificar vuit persones m茅s i van confiscar peces de roba, cascs de motocicleta, dispositius inform脿tics i telef貌nics, documentaci贸 i publicacions d鈥檌deologia anarquista. Tot aix貌 amb l鈥檕bjectiu de 鈥渞ecollir el m脿xim de proves i indicis que relacion茅s els detinguts amb els fets investigats i la seva tracject貌ria delictiva鈥, segons apuntaven a la nota de premsa publicada per l鈥櫭爎ea de comunicaci贸 del cos.

Segons el grup de suport a les empresonades, 鈥渘o veiem un altre sentit a tot aix貌 que la finalitat d鈥檃cabar amb l鈥檕nada de protestes que creix de forma exponencial鈥

El grup de suport a les vuit persones detingudes ha fet p煤blic un comunicat on qualifica aquesta operaci贸 com un intent de 鈥渞elacionar a les nostres companyes amb suposades organitzacions criminals inexistents i amb acusacions desproporcionades basades en proves irris貌ries鈥. Per aquest motiu, asseguren 鈥渘o li veiem un altre sentit a tot aix貌 que la finalitat d鈥檃cabar amb l鈥檕nada de protestes que des de fa setmanes creix de forma exponencial a tota Catalunya鈥.

Paral路lelament, diversos mitjans han revelat les identitats de les persones empresonades i han dif贸s fotografies d鈥檃lgunes d鈥檈lles, assenyalant-les com a responsables d鈥檜ns fets que encara estan lluny de ser esclarits. 鈥淩es de presumpci贸 d鈥檌nnoc猫ncia, l鈥檈scrit dels Mossos ha estat reprodu茂t en tots els mitjans de comunicaci贸, que el repeteixen i assumeixen com a propi鈥, critiquen les solid脿ries amb les empresonades en la seva missiva.

Concentraci贸 solid脿ria amb les detingudes
Concentraci贸 a la Ciutat de la Just铆cia de Barcelona en solidaritat amb les detingudes |Arxiu

鈥淒enunciem la manipulaci贸 informativa i el sensacionalisme dels mitjans de comunicaci贸, que es limiten a proporcionar imatges barates d鈥檈ntreteniment medi脿tic i discursos de criminalitzaci贸 de les protestes. Com tantes altres vegades s鈥檈st脿 utilitzant la figura dels anarquistes i els antisistema com a cap de turc鈥, reblen en el seu manifest, publicat posteriorment al d鈥檃ltres col路lectius anarquistes i organitzacions llibert脿ries.

El primer actor a pronunciar-se va ser la hist貌rica Associaci贸 Cultural el Raval 鈥 El Lokal. 鈥淔a molta r脿bia com el judici ja s鈥檋a fet, la condemna ja s鈥檋a activat. Res de presumpci贸 d鈥檌nnoc猫ncia鈥, afirmaven el mateix dia que es van con猫ixer els empresonaments en un text titulat 鈥淟libertat anarquistes presxs鈥. Prou muntatges policials i medi脿tics. En ell, mostraven el seu suport a totes les empresonades, fent especial 猫mfasi en la Maria, col路laboradora de l鈥檈spai llibertari des de fa uns mesos.

鈥淣o hi ha cap dubte, s贸n culpables, s贸n anarquistes, la majoria italians. El conte de sempre que al cap d鈥檜n temps es desmunta鈥, recorden des de El Lokal en refer猫ncia a les operacions Pandora i Pi帽ata

鈥淣o hi ha cap dubte, s贸n culpables, s贸n anarquistes, la majoria italians. El conte de sempre que al cap d鈥檜n temps es desmunta鈥, recordaven en refer猫ncia a les operacions Pandora i Pi帽ata impulsades pels Mossos contra el moviment anarquista, que tamb茅 van comportar detencions i empresonaments preventius abans que l鈥橝udi猫ncia Nacional espanyola arxiv茅s les causes per manca de proves i una investigaci贸 policial deficient.

Al seu torn, el sindicat CGT, Dones Llibert脿ries, Embat, Batzac i la Federaci贸 d鈥橢studiants Llibertaris (FEL) subscriuen un comunicat conjunt en qu猫 qualifiquen l鈥檃narquisme com a 鈥渂oc expiatori d鈥檃quest sistema criminal鈥 i exigeixen la dissoluci贸 de la Brigada M貌bil, aix铆 com la llibertat sense c脿rrecs per les anarquistes empresonades i per totes les activistes i militants detingudes. 鈥淗an utilitzat els titulars sobre 鈥榓narquistes italians鈥 per amagar les causes del malestar i la ira de la poblaci贸 jove i no tan jove. La viol猫ncia que denuncien pol铆tics, mitjans i policia cada dia en les manifestacions t茅 origen en la viol猫ncia quotidiana que elles mateixes provoquen鈥.


L鈥檃narquisme itali脿, un recurs recorrent

En la seva interlocut貌ria d鈥檌ngr茅s a pres贸 el jutge dona per bo tot el relat dels Mossos, que asseguren que el dia de la detenci贸 de Pablo Has茅l, durant la manifestaci贸 en qu猫 la Brimo va provocar la p猫rdua d鈥檜n ull per impacte de bala de foam a una noia de dinou anys, 鈥渆s va detectar la pres猫ncia d鈥檜n grup de persones compacte entre elles que parlaven itali脿 i que participaven activament als aldarulls鈥.

Aix铆 茅s com els agents d鈥檌nformaci贸 contextualitzen el seu seguiment als detinguts el dia 27 de febrer, apuntant que van infiltrar entre els manifestants agents del cos i que 鈥渁quest dispositiu de seguiment va estar observant un grup de quinze persones que parlaven itali脿 i que de forma coordinada i molt violenta provocaven atacs a establiments comercials i entitats banc脿ries鈥.

Sis de les vuit empresonades tenen nacionalitat italiana, extrem que la policia catalana vol aprofitar per avalar la tesi de la intervenci贸 de persones foranies en els aldarulls

La fixaci贸 dels Mossos d鈥橢squadra i els cossos i forces de seguretat espanyols amb l鈥檃narquisme itali脿 i la seva suposada implantaci贸 a Catalunya ve de lluny, com s鈥檋a fet pal猫s els darrers quinze anys en nombroses publicacions en mitjans de comunicaci贸 鈥搒empre elaborades 煤nicament amb fonts policials鈥 coincidint amb moments de gran conflictivitat social. En aquesta ocasi贸, sis de les vuit empresonades tenen nacionalitat italiana, una francesa i una altra espanyola, extrem que la policia catalana vol aprofitar per avalar la tesi de la intervenci贸 de persones foranies en els aldarulls que es produeixen c铆clicament a Catalunya.

El seu origen condiciona la seva posada en llibertat, ja que el jutge considera que aix貌 comporta un elevat risc de fuga perqu猫 se鈥檒s suposa 鈥渦n arrelament fora del nostre pa铆s i que per tant puguin obtenir cobertura a l鈥檈stranger per sostraure鈥檚 de l鈥檃cci贸 de la just铆cia鈥. A m茅s a m茅s, el magistrat al路lega la gravetat dels delictes imputats i les greus penes que poden suposar, aix铆 com el suposat risc de reiteraci贸 delictiva, per apuntalar la mesura cautelar de pres贸.

Des del grup de suport asseguren que Sara, Maria, Jelienne, Alberto, Danilo, Emanuele, Ermanno i Luca 鈥渆stan molt animades perqu猫 saben que no estan soles鈥, al mateix temps que anuncien 鈥渆starem presents transmetent informaci贸, assegurant-nos que la solidaritat sigui el nostre factor d鈥檜ni贸鈥. Per aquest motiu, s鈥檋a activat un compte bancari per rebre aportacions que ajudin a costejar les despeses judicials i les derivades de la vida a la pres贸. Finalment, han convocat per aquest diumenge 14 de mar莽 una marxa solid脿ria a la pres贸 de Brians I, on es troben empresonades. 鈥淟luitarem per poder abra莽ar a les nostres companyes ben aviat鈥, clouen.
Fuente: Directa.cat