March 11, 2021
De parte de Nodo50
297 puntos de vista

Un any i quatre mesos despr茅s del desallotjament, la Sareb porta a judici les onze fam铆lies que okupaven el bloc del carrer Ripoll猫s de Lleida i dos activistes de la PAH, acusats d鈥檜surpaci贸. El mar莽 de 2019, la Plataforma va decidir okupar el bloc al barri de Bal脿fia perqu猫 hi entressin a viure fam铆lies en risc d鈥檈xclusi贸 social, algunes amb menors d鈥檈dat a c脿rrec. Segons Henry Mora, l鈥檈difici estava buit des que s鈥檋avia constru茂t i la Sareb l鈥檋avia adquirit el gener de 2019.

La situaci贸 pand猫mica ha endarrerit el procediment judicial i actualment les fam铆lies afectades es troben en situacions diverses. Algunes han marxat de Lleida, altres estan allotjades en pensions o pisos compartits de la Paeria i nom茅s quatre van aconseguir un lloguer social per part de l鈥檃nomenat banc dolent. 鈥淭ot i trobar-se en situaci贸 de vulnerabilitat, si no tenien ingressos declarats, papers i menors a c脿rrec, quedaven fora d鈥檜n lloguer social de la Sareb鈥, denuncia Mora. Ara, el bloc est脿 en obres i els pisos en venda.

El mar莽 de 2019, la Plataforma va decidir okupar el bloc al barri de Bal脿fia perqu猫 hi entressin a viure fam铆lies en risc d鈥檈xclusi贸 social, algunes amb menors d鈥檈dat a c脿rrec

A banda de les onze fam铆lies, tamb茅 hi ha dos activistes de la PAH denunciats perqu猫 van ser identificats a l鈥檈xterior de l鈥檈difici el 27 de mar莽, quan una dotaci贸 policial de Mossos d鈥橢squadra s鈥檋i va presentar alertada d鈥檜na okupaci贸 que s鈥檃cabava de fer p煤blica. Era la primera i 煤nica okupaci贸 d鈥檜n bloc sencer a Lleida com a Obra Social de la PAH, que n鈥檋a recuperat una cinquantena a Catalunya.

Poc m茅s de set mesos despr茅s, el 14 de novembre de 2019, un fort desplegament policial d鈥橝RRO dels Mossos va executar el desnonament, tot i que hi havia una negociaci贸 en curs entre l鈥橭bra Social de la PAH, la Sareb, la Paeria i l鈥橝g猫ncia Catalana de l鈥橦abitatge per aconseguir un lloguer social a altres pisos de la cartera del banc dolent. La policia va identificar totes les fam铆lies que sortien del bloc, algunes en situaci贸 administrativa irregular, que no van poder treure totes les seves pertinences.

La PAH ha convocat una concentraci贸 de suport a les 12 h davant dels Jutjats de Lleida per reclamar l鈥檃bsoluci贸 de totes les encausades i l鈥檃cc茅s a un habitatge digne. La PAH denuncia que 鈥渄e forma an貌mala鈥 el jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 3 de Lleida ha decidit celebrar el judici tot i no poder citar set de les investigades. A m茅s, la Sareb no ha comparegut i 茅s 煤nicament el Ministeri Fiscal qui ha formular l鈥檃cusaci贸 i ha demanat set euros diaris durant cinc mesos per a cada acusada aix铆 com per una activista de la PAH que va fer d鈥檌nterlocutora amb Mossos.
Fuente: Directa.cat