November 24, 2020
De parte de Nodo50
2,515 puntos de vista

Cinc de sis. Aquest 茅s el balan莽 d鈥檃bsolucions del moviment antifeixista de la Universitat Aut貌noma de Barcelona (UAB) en els casos repressius que ha hagut d鈥檃frontar els darrers cursos. La darrera en arribar, la relativa a la condemna pel delicte d鈥檜ltratge a la bandera contra tres estudiants que, el 19 d鈥檃bril de 2016, van acostar-se a la carpa que els Joves de Societat Civil Catalana havien muntat a la pla莽a C铆vica del campus de Bellaterra (Vall猫s Occidental) i van estripar la bandera espanyola que la presidia.

Miguel 脕ngel Aguilar demanava una pena de pres贸 de tres anys i mig per a cadascun dels processats, aix铆 com un total de 16.500 鈧 d鈥檌ndemnitzaci贸 per 鈥渞eparar els danys morals鈥

Mesos m茅s tard dels fets, els tres joves van rebre sengles notificacions per declarar com a investigats en un procediment penal per la presumpta comissi贸 dels delictes de coaccions amb agreujant d鈥檕di ideol貌gic i ultratge a la bandera, pels quals van ser jutjats l鈥檕ctubre de 2019. L鈥檈scrit d鈥檃cusaci贸 de la fiscalia, representada pel fiscal especial per delictes d鈥檕di i discriminaci贸, Miguel 脕ngel Aguilar, demanava una pena de pres贸 de tres anys i mig per a cadascun dels processats, aix铆 com un total de 16.500 鈧 d鈥檌ndemnitzaci贸 per 鈥渞eparar els danys morals鈥 que haurien patit els joves de Societat Civil Catalana (SCC) per l鈥檃cci贸 dels activistes.

Despr茅s de la vista oral, el jutjat penal n煤mero 2 de Sabadell va absoldre els joves del delicte de coaccions, per貌 els va condemnar pel d鈥檜ltratge a la bandera amb penes-multa d鈥檈ntre 1.920 i 2.160 euros per a cadascun, que en cas d鈥檌mpagament havien de ser substitu茂des per penes privatives de llibertat d鈥檈ntre quatre i quatre mesos i mig. Finalment, la secci贸 7 de l鈥橝udi猫ncia de Barcelona ha estimat el recurs d鈥檃pel路laci贸 presentat per la defensa dels nois i ha revocat la sent猫ncia condemnat貌ria, malgrat els vots particulars contraris de dues de les cinc magistrades encarregades de revisar el cas.


De les inj煤ries a la corona a l鈥檜ltratge a la bandera

La resoluci贸 absolut貌ria emesa per l鈥橝udi猫ncia de Barcelona basa la seva decisi贸 en el desenlla莽 final del cas de Jaume Roura Capellera i Enric Stern Taulats, condemnats a quinze mesos de pres贸 per l鈥橝udi猫ncia Nacional espanyola l鈥檃ny 2008, despr茅s de ser declarats culpables d鈥檜n delicte d鈥檌nj煤ries a la corona per cremar una foto de l鈥檃leshores rei Joan Carles I i la seva esposa a la pla莽a del Vi de Girona en acabar una marxa contra la pres猫ncia dels borbons a la ciutat el 13 de setembre de 2007.

Posteriorment, el Tribunal Constitucional va confirmar la sent猫ncia en entendre que la crema de retrats mon脿rquics suposava 鈥渦na manifestaci贸 de discurs d鈥檕di鈥 i els dos independentistes van rec贸rrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) representats pel lletrat Benet Salellas. Finalment, l鈥檃ny 2018, el tribunal internacional amb seu a Estrasburg va condemnar de forma un脿nime l鈥橢stat espanyol i va ordenar que s鈥檌ndemnitz茅s els activistes, despr茅s de considerar que s鈥檋avia vulnerat el seu dret a la llibertat d鈥檈xpressi贸 amb una condemna desproporcionada.

Les magistrades de la secci贸 7 basen l鈥檃bsoluci贸 dels tres estudiants de la UAB en la doctrina sobre la llibertat d鈥檈xpressi贸 establerta pel TEDH gr脿cies al cas de la crema de fotografies del rei a Girona l鈥檃ny 2007

Ara, les magistrades de la secci贸 7 encarregades de resoldre el recurs dels tres estudiants de la UAB afirmen, en l鈥檃rgumentari absolutori, que tots dos casos tenen la semblan莽a que 鈥渆ls acusats van atacar p煤blicament contra un s铆mbol que identifica el r猫gim pol铆tic instaurat per la Constituci贸 espanyola鈥. Consideren que l鈥檈stripada de la bandera en cap moment va venir acompanyada d鈥檃ltres conductes violentes ni d鈥檃lteracions a l鈥檕rdre p煤blic, motiu pel qual dif铆cilment es pot argumentar que l鈥檃cci贸, per si sola, incit茅s a l鈥檕di o la viol猫ncia.

En el seu escrit, constaten: 鈥淎 la vista de la jurisprud猫ncia del TEDH, dif铆cilment podem afirmar que esquin莽ar una bandera espanyola 茅s un acte que (per si sol) incita a l鈥櫭簊 de la viol猫ncia o constitueix un discurs d鈥檕di. Ens resulta incongruent afirmar que la crema de la imatge del Rei 茅s un acte emparat per la llibertat d鈥檈xpressi贸 i, alhora, sostenir que l鈥檃cci贸 d鈥檈squin莽ar la bandera espanyola, per si sola, ja ha d鈥檌ncardinar-se en el discurs de l鈥檕di鈥.


Sis casos i l鈥檃mena莽a de l鈥檕rganitzaci贸 criminal

Dani Tubau, un dels tres absolts per aquest cas, valora que la resoluci贸 de l鈥橝udi猫ncia de Barcelona 鈥渄emostra que la nostra campanya tenia ra贸: estripar una bandera espanyola no 茅s cap delicte. Despr茅s de quatre anys i mig, s鈥檋a pogut demostrar鈥. Tanmateix, lamenta que el fiscal Miguel 脕ngel Aguilar inst茅s els Mossos d鈥橢squadra a dur a terme una investigaci贸 per organitzaci贸 criminal contra el moviment antifeixista de la UAB. 鈥淢algrat que ens hagin intentat criminalitzar i perseguir per ser antifeixistes, el que est脿vem fent no nom茅s era l铆cit des d鈥檜n punt de vista pol铆tic sin贸 que, a m茅s, era legal, com s鈥檋a acabat demostrant鈥, conclou.

Un sis猫 cas est脿 pendent de judici amb cinc estudiants encausades, a qui demanen dos anys i deu mesos de pres贸 amb l鈥檃cci贸 del Ministeri fiscal tamb茅 representada per Aguilar

I 茅s que aquesta 茅s la cinquena absoluci贸 que acumulen les estudiants antifeixistes de l鈥橝ut貌noma per fets succe茂ts durant els darrers cursos acad猫mics. Les tres primeres, per sengles furts de banderes espanyoles de paradetes d鈥檈ntitats espanyolistes al campus de Bellaterra; una quarta, per uns incidents contra un grup de feixistes durant una festa del Sindicat d鈥橢studiants dels Pa茂sos Catalans (SEPC), i la que avui es dona a con猫ixer.

Un sis猫 cas est脿 pendent de judici amb cinc estudiants encausades, a qui demanen dos anys i deu mesos de pres贸 amb l鈥檃cci贸 del Ministeri fiscal tamb茅 representada per Aguilar, que ha exercit d鈥檃cusaci贸 en tres dels sis casos anteriorment referits. Aquesta darrera causa que queda per resoldre va ser utilitzada per Aguilar per intentar atribuir la categoria d鈥檕rganitzaci贸 criminal a la Plataforma Antifeixista de la UAB. Tot i que finalment va quedar descartat, Tubau afirma que els 鈥渧a comportar llistes negres, persecuci贸 policial i un espionatge pol铆tic molt fort鈥 per part de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸 (CGI) dels Mossos d鈥橢squadra.
Fuente: Directa.cat