December 17, 2020
De parte de Nodo50
2,777 puntos de vista


El 15 de desembre l鈥橝juntament de Barcelona ha aprovat una proposici贸 presentada en la Comissi贸 d鈥橢conomia i Hisenda per la que s鈥檌nsta el Govern espanyol, el Consell Europeu i el Parlament europeu a no aprovar l鈥檃cord de Comer莽 i Inversi贸 entre la UE i Mercosur. La presentaci贸 d鈥檃questa proposici贸 ha estat promoguda per la campanya Catalunya No als TCI -de la qual forma part Ecologistes en Acci贸 de Catalunya-, i ha comptat amb el suport d鈥檈ntitats ciutadanes, pageses, sindicals, feministes, ecologistes i clim脿tiques, de consumidores, juvenils, animalistes, de defensa dels serveis p煤blics, de cooperaci贸, drets humans i pau, etc.

La proposici贸, presentada pel grup municipal d鈥橢RC i que ha comptat amb els vots a favor de Barcelona en Com煤 i JxCAT, expressa la seva preocupaci贸 perqu猫 el tractat 鈥渘o protegeix el medi ambient, el clima, la biodiversitat, ni els principals mitjans de vida鈥, es fa ress貌 de l鈥檌nformes com el 鈥渄鈥橝valuaci贸 de l鈥橧mpacte sobre la Sostenibilitat del tractat encarregat pel govern franc猫s, que preveu un augment del 5% de la desforestaci贸 de l鈥橝maz貌nia, que exercir脿 m茅s pressi贸 sobre els ja fr脿gils ecosistemes i sobre les comunitats ind铆genes鈥. I planteja que, davant pol铆tiques negacionistes i depredadores, com les del president brasiler Jair Bolsonaro 鈥渜ualsevol acord que es negoci茂 ha de comptar amb garanties socials i ambientals vinculants i inviolables鈥.

Tamb茅 expressa la seva preocupaci贸 pel model agroalimentari que es promou amb aquest acord, ja que 鈥渆n lloc de basar el comer莽 en models agr铆coles centrats en el monoconreu extensiu i contaminant, l鈥檈sgotament d鈥檈cosistemes, les importacions i exportacions de les grans cadenes agroaliment脿ries amb baixos controls de seguretat aliment脿ria i amb transg猫nics, necessitem acords que fomentin una agricultura que reposi i regeneri les economies i els ecosistemes locals, que tant essencials s鈥檋an demostrat amb la pand猫mia de la COVID-19, i que refreden el planeta鈥.

La proposici贸 aprovada es fonamenta tamb茅 en la Declaraci贸 d鈥橢merg猫ncia Clim脿tica aprovada pel Consistori el gener d鈥檃quest any, aix铆 com en la resoluci贸 de l鈥橝lian莽a pel Clima, formada per m茅s de 1.800 municipis -de la que Barcelona forma part-, en contra d鈥檃quest tractat.

Tamb茅 recull la preocupaci贸 de les Confederacions Sindicals europea i del Mercosur entorn a 鈥渓a falta de transpar猫ncia i l鈥檕pacitat de les negociacions (鈥) la falta de refer猫ncies a q眉estions relatives a l鈥檕cupaci贸. La falta de desenvolupament sim猫tric i equilibrat entre les dues regions. La liberalitzaci贸 de serveis estrat猫gics. La reducci贸 de la capacitat de compra dels Estats. L鈥檈xtensi贸 de la durada de les patents i la major protecci贸 de les dades de prova dels productes farmac猫utics. La falta de promoci贸 de les petites i mitjanes empreses鈥.

La presentaci贸 d鈥檃questa proposici贸 s鈥檌nscriu dins d鈥檜na campanya de moviments socials d鈥橢uropa i de la regi贸 Mercosur en contra de la ratificaci贸 d鈥檃quest tractat comercial, en un moment en que creix per tota Europa la cr铆tica a la incoher猫ncia que significaria 鈥渃elebrar un acord de comer莽 i inversi贸 que vagi en direcci贸 contr脿ria als objectius de protecci贸 del clima, la biodiversitat i el medi ambient als quals s鈥檋a comprom猫s, com s贸n la reducci贸 del 55% de les emissions al 2030, l鈥橝cord de Par铆s o la estrat猫gia de la UE per a la Biodiversitat鈥.
Fuente: Ecologistasenaccion.org