August 5, 2021
De parte de Nodo50
2,333 puntos de vista

L鈥橝juntament de Castell贸 鈥攇overnat pel PSPV, Comprom铆s i Unides Podem-Castell贸鈥 ha denunciat el centre social antifeixista La Cosa Nostra de la capital de la Plana durant la desena edici贸 del cicle de cinema al carrer, que el diumenge 25 de juliol celebrava la seua quarta sessi贸, amb la projecci贸 de la pel路l铆cula Tomates verdes fritos. La ra贸: no disposar de la llic猫ncia pertinent per a l鈥檕rganitzaci贸 d鈥檈spectacles a l鈥檃ire lliure, tot i que des del centre social asseguren que en les sessions que s鈥檋an pogut celebrar tenien tota la documentaci贸 鈥渆n regla鈥 i no se鈥檒s havia denegat la sol路licitud. Per tant, tal com fixa la normativa per a la celebraci贸 d鈥檃ctes p煤blics, en el cas que no recaiga una resoluci贸 desfavorable amb anterioritat a la data de celebraci贸, 鈥渓a sol路licitud s鈥檈ntendr脿 estimada sempre que s鈥檋agu茅s presentat dins de termini鈥. En total, segons l鈥檃ssociaci贸 juvenil, l鈥橝juntament els ha interposat quatre den煤ncies, per貌 des del consistori encara no han confirmat ni el nombre ni la quantia econ貌mica.

El passat diumenge, al voltant de les nou i mitja de la nit, es van personar dues patrulles de la Policia Local a la pla莽a l鈥橢reta, que, situada al costat de la seu del centre social, s鈥檕mple de gent per gaudir de pel路l铆cules amb un rellevant component social i pol铆tic. 鈥淟a policia arriba amb una actitud desafiant, amena莽ant. Ens diuen que si no desmuntem, ens denunciaran per desobedi猫ncia, per貌 no ho fan mai, perqu猫 saben que no tenen cap motiu鈥, relata un dels socis de La Cosa Nostra que prefereix mantenir-se en l鈥檃nonimat. El patr贸 es repeteix cada diumenge. Els agents, despr茅s de comprovar si es respecten les mesures de seguretat amb motiu de la situaci贸 sanit脿ria derivada de la COVID-19, alcen una acta de den煤ncia. En l鈥櫭簂tima, a la qual ha tingut acc茅s la Directa, fan constar que 鈥渉i ha set persones al voltant de la barra amb mascareta i dist脿ncia social de seguretat鈥, i que un dels organitzadors afirma que disposen de 鈥渓鈥檃utoritzaci贸 verbal鈥 de l鈥橝juntament.

Van decidir reunir-se personalment amb la regidoria de Mobilitat perqu猫 els explicaren de manera detallada els errors que havien de resoldre

Al llarg dels 煤ltims dos mesos, les membres de La Cosa Nostra han mogut cel i terra per poder organitzar el cinema a la fresca. En l鈥櫭簂tima notificaci贸 que van rebre de la Regidoria de Mobilitat, Activitats, 脷s de l鈥檈spai p煤blic i Joventut de Castell贸, se鈥檒s denegava l鈥檃utoritzaci贸, perqu猫, segons va informar l鈥檃ssociaci贸 a trav茅s d鈥檜n comunicat, el pl脿nol que els requerien 鈥攑er comprovar si en la pla莽a caben al voltant de 95 persones amb una dist脿ncia de seguretat d鈥檜n metre i mig鈥 no s鈥檋avia elaborat a 鈥渆scala 1:300鈥. 鈥溍塻 el pl脿nol que aportem cada any, i s铆 que est脿 a l鈥檈scala que ens demanen鈥, contestava l鈥檃ssociaci贸. Aix铆 i tot, van decidir cancel路lar una de les sessions i reunir-se personalment amb la regidoria de Mobilitat perqu猫 els explicaren de manera detallada els errors que havien de resoldre. 鈥淓ns hem trobat dues vegades amb el govern municipal i, despr茅s, hem fet escrupolosament el que ens ha dit鈥, explica el membre entrevistat. 鈥淓ns han dit 鈥攃ontinua鈥 que la persona responsable de signar les llic猫ncies est脿 de vacances i que no poden delegar la seua signatura, per貌 que no tindrem cap problema, ja que tenim presentada la declaraci贸 responsable que permet fer l鈥檈sdeveniment. A m茅s a m茅s, la notificaci贸 del perm铆s pot tardar mesos, fins i tot, anys, en arribar鈥.

Des del departament de premsa de l鈥橝juntament, han explicat a la Directa que la documentaci贸 que es requereix a qualsevol entitat, associaci贸 o col路lectiu que organitza un acte p煤blic consisteix en un informe on s鈥檈xplique l鈥檃ctivitat, l鈥檋orari i el lloc; un pl脿nol on es detalle la posici贸 de les cadires d鈥檃cord amb les mesures sanit脿ries, l鈥檃sseguran莽a de responsabilitat civil i el pagament de la taxa corresponent. En el cas de La Cosa Nostra, subratllen que, malgrat el que estableix la normativa per a la celebraci贸 d鈥檃ctes p煤blics, se鈥檒s ha denunciat perqu猫 鈥渆ncara no tenien l鈥檃utoritzaci贸鈥, la qual afirmen que 鈥渆ncara est脿 en tramitaci贸 i que es resoldr脿 favorablement o no en els pr貌xims dies鈥. Les mateixes fonts tamb茅 expliquen que la primera den煤ncia, interposada el 4 de juliol, va estar motivada per 鈥渃elebrar l鈥檃ctivitat sense autoritzaci贸鈥, aglomeraci贸 鈥渄e m茅s de 350 persones鈥 en la pla莽a l鈥橢reta, 鈥渋ncompliment de les mesures sanit脿ries鈥 i 鈥渄esobedi猫ncia greu a l鈥檃utoritat鈥.


Denuncien censura pol铆tica

Des de fa deu anys, tots els diumenges dels mesos de juliol i agost 鈥攊 en algunes edicions tamb茅 el primer de setembre鈥, la pla莽a l鈥橢reta es converteix en una sala de cinema per a tota mena de ve茂nes i organitzacions amb consci猫ncia social. 脡s una de les maneres que tenen els centres socials, col路lectius i espais ve茂nals de recuperar l鈥檈spai p煤blic, desenvolupar propostes d鈥檕ci i visibilitzar cartelleres no comercials, aix铆 com de fer arribar problem脿tiques invisibilitzades a sectors de poblaci贸 poc polititzats. Des de La Cosa Nostra, ho resumeixen aix铆: 鈥淒avant la manca d鈥檃lternatives culturals en estiu, apostem per fer un cine autogestionat amb pel路l铆cules de contingut social i pol铆tic鈥.

Les dues 煤ltimes edicions, la de l鈥檈stiu de 2020 i l鈥檃ctual, han estat marcades per les restriccions sanit脿ries a causa de la pand猫mia. 鈥淟鈥檈dici贸 de l鈥檃ny passat es va fer amb total normalitat i si cal posar cadires fixes i respectar una dist脿ncia, ho fem. No tenim cap problema amb aix貌鈥, exposa el soci. No obstant aix貌, reconeixen que pot donar-s鈥檋i alguna aglomeraci贸, per貌 鈥渞ecordem en tot moment les mesures de seguretat鈥. 鈥淎mb tot i aix貌 鈥攃ritiquen鈥 l鈥橝juntament utilitza la normativa sanit脿ria com a una excusa per reprimir-nos鈥.

Per a les membres de La Cosa Nostra, es tracta d鈥檜na campanya de 鈥減ersecuci贸鈥 i 鈥渃riminalitzaci贸鈥 contra les organitzacions, col路lectius i assemblees ve茂nals que intenten construir alternatives arreu del territori

脡s el que denuncien que va oc贸rrer el divendres 9 de juliol. L鈥檃ssociaci贸 juvenil havia organitzat una xerrada amb els joves del cas d鈥橝ltsasu 鈥攅n llibertat provisional despr茅s de ser condemnats per una batussa nocturna en un bar amb dos gu脿rdies civils fora de servei i les seues respectives parelles鈥, que va prohibir l鈥橝juntament perqu猫 va pressuposar que 鈥渘o es complirien les mesures sanit脿ries鈥, matisen. Llavors, el centre social va decidir convocar una concentraci贸 d鈥檜rg猫ncia per denunciar l鈥檌ntent d鈥檌mpedir l鈥檃cte, que finalment es va poder celebrar en format de mobilitzaci贸 contra la repressi贸. 鈥淐om a curiositat, s鈥檋i va apropar la regidora de Turisme, Pilar Escuder, molt indignada; i altres regidors van haver de fer-li entendre que pod铆em concentrar-nos鈥, afegeix l鈥檈ntrevistat.

Per a les membres de La Cosa Nostra, es tracta d鈥檜na campanya de 鈥減ersecuci贸鈥 i 鈥渃riminalitzaci贸鈥 contra les organitzacions, col路lectius i assemblees ve茂nals que intenten construir alternatives arreu del territori. 鈥淓ls governs estan censurant nom茅s els actes que els molesten鈥, consideren. Posen com a exemple el cicle de novel路la que va presentar la regidora de Turisme el passat 16 de juliol, en un acte amb el mateix format que el que es pretenia fer en la xerrada dels joves d鈥橝ltsasu. En el cas del centre social de Castell贸, l鈥檃ctual govern castellonenc, amb Amparo Marco (PSPV) al capdavant, sembla haver portat la insist猫ncia a un altre nivell. Des de l鈥檃rribada de l鈥檃nomenat 鈥済overn del canvi鈥, La Cosa Nostra s鈥檋a hagut d鈥檈nfrontar a una clausura del local durant dos mesos, dues multes de 70.000 euros, emparades en la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa; l鈥檕bertura de m茅s d鈥檜na vintena d鈥檈xpedients, aix铆 com sancions econ貌miques i un embargament del n煤mero de compte. 鈥淭ot forma part de la campanya repressiva que van comen莽ar des de fa molts anys. 脡s esgotador haver d鈥檈nfrontar-te amb l鈥檃juntament i la policia, haver de suportar amenaces, per貌 nosaltres tenim clar que no ens rendirem鈥, reblen amb rotunditat.

La Cosa Nostra va obrir les portes en l鈥檃ny 2008 i des de llavors no ha cessat mai la seua activitat. Va n脿ixer de la necessitat de plantar-li cara al feixisme, aix铆 com de construir alternatives en una ciutat que creixia amb la proliferaci贸 de barris obrers. A poc a poc, i amb un treball de barri integrador, la pla莽a l鈥橢reta va deixar de ser un punt de trobada dels grupuscles d鈥檈xtrema dreta de Castell贸 per convertir-se en un espai d鈥檃ssociacionisme juvenil on es donen trobada el ve茂nat i organitzacions per gaudir i formar-se pol铆ticament per mitj脿 d鈥檜na gran diversitat d鈥檃ctivitats.
Fuente: Directa.cat