August 18, 2021
De parte de Asociacion Germinal
455 puntos de vista

Fa poc s鈥檋a editat la traducci贸 al catal脿 de l鈥檕bra d鈥橝lfredo Velasco (Bilbao, 1973) sobre el paper de les mil铆cies antifeixistes basques durant el per铆ode de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Una de les aportacions m茅s rellevants d鈥檃quest breu treball rau en el fet que 茅s un dels pocs estudis que s鈥檋an publicat sobre el paper d鈥檃questes mil铆cies en la lluita contra el cop franquista. Els primers dies de setembre de 1936, Irun va caure a les mans de les tropes feixistes insurrectes. Aquest fet va fer que molts antifeixistes bascos travessessin la frontera i constitu茂ssin una columna per lluitar contra les tropes regulars del colpista general Franco amb l鈥檕bjectiu de marxar a defensar la capital de l鈥橢stat. Es van reagrupar i molts d鈥檃quests van constituir la columna, com a tal, a Barcelona.

Velasco relata la hist貌ria d鈥檃quests combatents als diversos fronts en qu猫 van participar: Navalcarnero, el front de Madrid, els antifeixistes bascos a Catalunya, el front d鈥橝rag贸鈥 i acompanya tots aquests cap铆tols d鈥檜n glossari que ajudar脿 els nouvinguts al m贸n de la Guerra Civil espanyola a entendre millor els fets que van oc贸rrer.

Cal donar l鈥檈nhorabona als editors, Sare Antifaxista i DDT Banaketak, per aquesta traducci贸 al catal脿 de l鈥檕bra de Velasco.

LLIBRE

鈥楲es mil铆cies antifeixistes basques durant l鈥檃l莽ament feixista espanyol (1936-1939)鈥
Alfredo Velasco N煤帽ez
Traducci贸 de Maria Sanz i Guillem Mart铆
Sare Antifaxista i DDT Banaketak (Bilbo, 2021)
111 p脿ginesFuente: Asociaciongerminal.org