February 17, 2021
De parte de La Haine
232 puntos de vista


17/02/2021 :: Nacionales PP.Catalans
x Endavant
Las elecciones del 14 de febrero han puesto fin a una legislatura iniciada el 21 de diciembre de 2017 con las elecciones convocadas por 155

[Catal谩]

Les eleccions i l鈥檃lternativa popular i rupturista

An脿lisi

Les eleccions del 14 de febrer han posat fi a una legislatura iniciada el 21 de desembre de 2017 amb les eleccions convocades pel 155. Una legislatura marcada, d鈥檜na banda, per la derrota de l鈥檌ndependentisme la tardor 2017, i, de l鈥檃ltra, per la irrupci贸 de la pand猫mia de la Covid-19 i les seves nefastes conseq眉猫ncies sanit脿ries, econ貌miques i socials. El govern auton貌mic de Junts i Esquerra acaba aquesta legislatura completament esgotat; paralitzat per les lluites intestines entre socis. En comptes de centrar els esfor莽os a avan莽ar en el proc茅s d鈥檃utodeterminaci贸 i confrontaci贸 amb l鈥檈stat espanyol, posant al centre la defensa dels drets pol铆tics, econ貌mics i socials de les classes populars catalanes, s鈥檋an dedicat a disputar-se aferrissadament les molles del poder auton貌mic i l鈥檋egemonia del sobiranisme transversal. La confrontaci贸 amb l鈥檈stat ha quedat redu茂da al mer simbolisme, a la gesticulaci贸 basada en declaracions grandiloq眉ents sense cap pr脿ctica rupturista que ens permeti avan莽ar socialment i nacional.

Els resultats d鈥檃questes eleccions auton貌miques, d鈥檜na banda, consoliden la for莽a del PSOE des de l鈥檃scens al govern espanyol de la m脿 de Podemos, per貌, de l鈥檃ltra, obren escletxes que, si les sabem aprofitar, poden permetre avan莽ar en la confrontaci贸 amb l鈥檈stat espanyol a trav茅s de l鈥檃rticulaci贸 d鈥檜n bloc de ruptura al conjunt dels Pa茂sos Catalans.

La vict貌ria en vots del PSOE i la recuperaci贸 de la seva hegemonia dins el bloc unionista consoliden el proc茅s de reassentament de l鈥檈stat espanyol i el r猫gim del 78, i converteixen el PSOE en la primera for莽a electoral als Pa茂sos Catalans sota dominaci贸 espanyola. Despr茅s de les sacsejades que van suposar la crisi financera del 2008 i moviments socials i pol铆tics, com el 15-M i el 鈥淧roc茅s鈥 principat铆, l鈥檃scens del PSOE i la seva pol铆tica d鈥檃liances en fronts amplis progressistes -com el mateix govern espanyol amb Podemos, o els pactes del Bot脿nic i el Bellver al Pa铆s Valenci脿 i a les Illes Balears- han refor莽at el seu paper com el m脿xim defensor del r猫gim del 78 i la Constituci贸 Espanyola.

Una altra tend猫ncia que es consolida amb els resultats del 14-F 茅s el gir obertament feixista de les dretes espanyoles. L鈥檈ntrada amb for莽a de Vox al Parlament de Catalunya i el marcat retorc茅s de Ciudadanos i PP en s贸n les conseq眉猫ncies m茅s palpables. Els nous vots a Vox no apareixen del no res: fins ara votaven l鈥檈spanyolisme descaradament de dretes de Ciudadanos i PP, que, amb el seu discurs anticatal脿, antidemocr脿tic i neoliberal, han catapultat Vox cap a la primera posici贸 de les dretes espanyoles al Principat. Caldr脿 lluitar-hi amb totes les eines que tinguem al nostre abast, no cercant-ne nom茅s el retroc茅s electoral, sin贸 sobretot el retroc茅s social, plantant-los cara als carrers dels nostres pobles i barris. Aquesta lluita tamb茅 s鈥檋a de veure reflectida al Parlament: no conformant-nos a crear un front ampli dels 芦dem貌crates禄 o un cord贸 sanitari contra l鈥檈xtrema dreta, sin贸 assumint que tocar脿 a la CUP confrontar-los de cara en els termes de l鈥檃ntifeixisme combatiu.

Un canvi important dels resultats electorals ha estat, d鈥檜na banda, l鈥檃ugment relatiu del vots independentistes, que, tot i el gran increment de l鈥檃bstenci贸 i la imposici贸 de la data les eleccions seguint els interessos electorals del PSOE, no nom茅s ha resistit, sin贸 que ha superat el 50% del total de vots emesos. I, de l鈥檃ltra, un despla莽ament cap a l鈥檈squerra del centre de gravetat del sobiranisme governamental, amb Esquerra superant per primera vegada en vots i escons a Junts. Per貌 l鈥檃genda dels dos grans partits del sobiranisme transversal, amb els seus matisos, 茅s for莽ar una negociaci贸 amb l鈥檈stat per aconseguir l鈥檃utodeterminaci贸 i l鈥檃mnistia, la qual cosa 茅s totalment impossible, perqu猫 l鈥檃utodeterminaci贸 no 茅s nom茅s una q眉esti贸 de democr脿cia, sin贸 que sobretot 茅s una q眉esti贸 de poder. Per aix貌, la vict貌ria democr脿tica de passar la barrera del 50% dels vots emesos no 茅s determinant per a la resoluci贸 del conflicte pol铆tic. La ideologia i la concepci贸 d鈥檕rdre de l鈥檌ndependentisme liberal els impedeix concebre que la independ猫ncia nom茅s pot ser fruit d鈥檜na revoluci贸 pol铆tica. Aquests partits somien amb una independ猫ncia que deixi intactes els fonaments de l鈥檈structura social i econ貌mica del pa铆s. Per aix貌, no poden fer m茅s que rec贸rrer a formulacions m脿giques de la llei a la llei i promeses fraudulentes de negociaci贸 amb l鈥檈stat apel路lant a la democr脿cia en abstracte. La tossuda realitat 茅s que la independ猫ncia 茅s un proc茅s que enfronta directament el poble catal脿 amb l鈥檕ligarquia espanyola -que inclou la burgesia catalana- que defensa l鈥檈stat espanyol i la Uni贸 Europea com a instruments per mantenir la dominaci贸 sobre la classe treballadora i la resta de classes populars dels Pa茂sos Catalans, aix铆 com de la resta de pobles de l鈥檈stat.

La materialitzaci贸 de l鈥檃utodeterminaci贸 requereix una insurrecci贸 popular que, per for莽a, altera no nom茅s l鈥檕rdenament jur铆dic del r猫gim del 78, sin贸 tamb茅 les relacions de poder de classe dins el nostre pa铆s. Per aquest motiu, seria un error confiar en la conformaci贸 d鈥檜n govern unitari independentista com a element que pugui generar per si sol un nou embat independentista amb capacitat de desestabilitzar l鈥檈stat i materialitzar l鈥檃utodeterminaci贸. L鈥橢squerra Independentista, i la CUP en la seva acci贸 institucional, no podem permetre鈥檔s participar en un govern auton貌mic sota la tutela d鈥橢squerra i/o Junts, que sostenen acusacions particulars contra independentistes i activistes de lluites socials, permeten l鈥檃ctuaci贸 dels mossos d鈥檈squadra en els desnonaments i basen l鈥檃cci贸 pol铆tica en un proc茅s de negociaci贸 amb l鈥檈stat que no cerca avan莽ar en la ruptura, sin贸 mantenir-los liderant el sobiranisme.

Un altre element clarament positiu 14-F s贸n els bons resultats de la candidatura liderada per la CUP, que, tot i no arribar al sostre electoral de les eleccions auton貌miques del 2015, ha aconseguit mobilitzar un vot comprom猫s, ha augmentat significativament la representaci贸 al Parlament. Aquest refor莽 electoral pot ser decisiu en la pr貌xima legislatura, com ha va ser en el per铆ode 2015-2017. Els pr貌xims dies s鈥檌niciar脿 el conegut pressing CUP per investir un nou president i garantir la governabilitat. Endavant volem refermar la nostra convicci贸 que, per avan莽ar cap a la ruptura amb l鈥檈stat, la CUP no pot formar part de cap govern autonomista, ni tampoc ser-ne la crossa per a les retallades i privatitzacions que vindran imposades per la UE i l鈥檈stat espanyol. I, encara menys, avalar la idea que l鈥檃utodeterminaci贸 l鈥檃conseguirem a trav茅s d鈥檜n proc茅s de negociaci贸 amb l鈥檈stat espanyol. Insistim, per tant, en la l铆nia aprovada per la CUP en el marc del Consell Pol铆tic del 23 de gener, que refor莽ava un plantejament d鈥檃cci贸 institucional d鈥檕posici贸 tant al sobiranisme governamental com als fronts amplis d鈥檈squerres liderats pel PSOE.

T脿ctica i estrat猫gia

Pensem que cal que la CUP jugui les cartes amb intel路lig猫ncia i aprofiti el fet que el sobiranisme transversal la torna a necessitar parlament脿riament. Cal posar sobre la taula els elements del programa electoral de la CUP que, d鈥檜na banda, aguditzen i posen de manifest les limitacions democr脿tiques del r猫gim del 78 i, de l鈥檃ltra, milloren les condicions materials de vida de la classe treballadora i la resta de la classes populars. Aquests dos elements s贸n imprescindibles, ja que soscaven el poder de les classes dominants del nostre pa铆s. Els seus interessos de maximitzar els beneficis i socialitzar les p猫rdues s贸n el principal fonament sobre el qual se sustenta la subordinaci贸 del poble catal脿 als estats espanyol i franc猫s i a la UE.

Per tant, no ens podem conformar a demanar compromisos abstractes amb l鈥檃utodeterminaci贸 i declaracions simb貌liques sobre girs a l鈥檈squerra a canvi d鈥檃bstencions en investidures i aprovacions de pressupostos. Cal posar sobre la taula des d鈥檈lements de m铆nims, com per exemple que la Generalitat es retiri de les acusacions particulars en causes contra independentistes i activistes de lluites socials o que els mossos deixin de fer de for莽a de xoc dels grans tenidors d鈥檋abitatge en els desnonaments. Fins a elements substantius i imprescindibles per garantir unes m铆nimes condicions materials de vida de la gent, com per exemple la creaci贸 d鈥檜na banca i una farmac猫utica p煤bliques, la nacionalitzaci贸 de sectors estrat猫gics, la reversi贸 de les retallades i el blindatge dels serveis p煤blics, especialment educaci贸 i sanitat o l鈥檌ncrement dels impostos als rics i al Capital.

All貌 que ens permetr脿 avan莽ar en el proc茅s d鈥檃utodeterminaci贸 dels Pa茂sos Catalans i sumar amplis sectors de les classes populars catalanes al projecte de ruptura amb l鈥檈stat ser脿 la constataci贸 que aquestes mesures socials xoquen amb la legalitat espanyola. Nom茅s amb la independ猫ncia podem impulsar les transformacions socials profundes que ens permetran garantir unes condicions materials de vida dignes per a la classe treballadora i la resta de classes populars. Pensem que l鈥檈xperi猫ncia de la legislatura 2015-2017 avala aquest plantejament. La fermesa de la CUP l鈥檃ny 2015 en la negativa a investir Artur Mas com a president de la Generalitat ha estat una de les causes de la desaparici贸 d鈥檜na part molt important de l鈥檋er猫ncia pol铆tica de Converg猫ncia i Uni贸, i el fet que Mas no fos president del govern va ser un factor clau per a la materialitzaci贸 del Refer猫ndum de l鈥1 d鈥橭ctubre.

L鈥檃utodeterminaci贸 no 茅s nom茅s una q眉esti贸 de democr脿cia, sin贸 que sobretot 茅s una q眉esti贸 de poder. Per aix貌, la vict貌ria democr脿tica de passar la barrera del 50% dels vots emesos no 茅s determinant per a la resoluci贸 del conflicte pol铆tic

Pensem que l鈥橢squerra Independentista ha de plantejar una proposta pol铆tica diferenciada tant del sobiranisme transversal com dels fronts amplis d鈥檈squerres que pretenen regenerar el r猫gim del 78; una proposta pol铆tica articulada al voltant del projecte d鈥橴nitat Popular en el marc dels Pa茂sos Catalans que permeti acumular forces per impulsar una ruptura real, no nom茅s amb el r猫gim del 78, sin贸 tamb茅, i especialment, amb els interessos del capital representats per la classe dirigent del nostre pa铆s. Davant el reassentament de l鈥檈stat i els pactes per dalt teixits entre els partits del r猫gim i els actors pol铆tics amb aspiracions de canvi, hem d鈥檌mpulsar una ruptura real, a trav茅s de l鈥檈xercici del dret a l鈥檃utodeterminaci贸 dels Pa茂sos Catalans, ent猫s com un proc茅s permanent de decisi贸 sobre les directrius econ貌miques, pol铆tiques i socials que han de guiar la nostra societat, per tal de capgirar les relacions d鈥檃utoritat i dominaci贸 social imposades per l鈥檕ligarquia i pel capitalisme depredador.

Nom茅s a partir d鈥檜na acci贸 institucional que passi de ser altaveu a ser catalitzador de les lluites socials, refor莽ant el seu desenvolupament en el marc del projecte pol铆tic de la independ猫ncia per canviar-ho tot, podem aspirar a cr茅ixer i disputar l鈥檋egemonia tant del sobiranisme governamental com dels fronts amplis d鈥檈squerres sota tutela del PSOE. Apostem, per tant, per una CUP que esdevingui alternativa popular i rupturista, i no pas la crossa d鈥檜n govern auton貌mic que no resoldr脿 les necessitats b脿siques de les classes populars; un govern que legislar脿 en favor de les elits, i que tampoc no podr脿 avan莽ar en l鈥檃utodeterminaci贸 fins que no accepti que la revoluci贸 pol铆tica que suposa la ruptura amb l鈥檈stat implica for莽osament canvis socials profunds, que posin l鈥檈conomia al servei de les necessitats de les classes populars.

[Castellano]

Las elecciones y la alternativa popular y rupturista

An谩lisis

Las elecciones del 14 de febrero han puesto fin a una legislatura iniciada el 21 de diciembre de 2017 con las elecciones convocadas por 155. Una legislatura marcada, por un lado, por la derrota del independentismo oto帽o 2017, y, de la otra, por la irrupci贸n de la pandemia del Covidien-19 y sus nefastas consecuencias sanitarias, econ贸micas y sociales. El gobierno auton贸mico de Junts y Esquerra acaba esta legislatura completamente agotado; paralizado por las luchas intestinas entre socios. En lugar de centrar los esfuerzos en avanzar en el proceso de autodeterminaci贸n y confrontaci贸n con Espa帽a, poniendo en el centro la defensa de los derechos pol铆ticos, econ贸micos y sociales de las clases populares catalanas, se han dedicado a disputarse encarnizadamente las muelles del poder auton贸mico y la hegemon铆a del soberanismo transversal. La confrontaci贸n con el estado ha quedado reducida al mero simbolismo, a la gesticulaci贸n basada en declaraciones grandilocuentes sin una pr谩ctica rupturista que nos permita avanzar socialmente y nacional.

Los resultados de estas elecciones auton贸micas, por una parte, consolidan la fuerza del PSOE desde el ascenso al gobierno espa帽ol de la mano de Podemos, pero, por otro, abren grietas que, si las sabemos aprovechar, pueden permitir avanzar en la confrontaci贸n con el estado espa帽ol a trav茅s de la articulaci贸n de un bloque de ruptura al conjunto de los.

La victoria en votos del PSOE y la recuperaci贸n de su hegemon铆a dentro del bloque unionista consolidan el proceso de reasentamiento de Espa帽a y el r茅gimen del 78, y convierten el PSOE en la primera fuerza electoral en los Pa铆ses Catalanes bajo dominaci贸n espa帽ola. Despu茅s de las sacudidas que supusieron la crisis financiera del 2008 y movimientos sociales y pol铆ticos, como el 15-M y el 鈥淧roces鈥 en el Principado, el ascenso del PSOE y su pol铆tica de alianzas en frentes amplios progresistas -como el mismo gobierno espa帽ol con Podemos, o los pactos del Bot谩nico y el Bellver en Valencia y las Islas Baleares- han reforzado su papel como el m谩ximo defensor del r茅gimen del 78 y la Constituci贸n Espa帽ola.

Otra tendencia que se consolida con los resultados del 14-F es el giro abiertamente fascista de las derechas espa帽olas. La entrada con fuerza de Vox en el Parlamento de Catalu帽a y el marcado retorciera de Ciudadanos y PP son las consecuencias m谩s palpables. Los nuevos votos a Vox no aparecen de la nada: hasta ahora votaban el espa帽olismo descaradamente de derechas de Ciudadanos y PP, que, con su discurso anticatal谩n, antidemocr谩tico y neoliberal, han catapultado Vox hacia la primera posici贸n de las derechas espa帽olas al Principado. Habr谩 luchar con todas las herramientas que tengamos a nuestro alcance, no buscando su mero retroceso electoral, sino sobre todo el retroceso social, plant谩ndose cara en las calles de nuestros pueblos y barrios. Esta lucha tambi茅n debe verse reflejada en el Parlamento: no conform谩ndonos crear un frente amplio de los 芦dem贸cratas禄 o un cord贸n sanitario contra la extrema derecha, sino asumiendo que tocar谩 a la CUP confrontarlos de cara en los t茅rminos del antifascismo combativo.

Un cambio importante de los resultados electorales ha sido, por un lado, el aumento relativo del votos independentistas, que, a pesar del gran incremento de la abstenci贸n y la imposici贸n de la fecha las elecciones siguiendo los intereses electorales del PSOE, no s贸lo ha resistido, sino que ha superado el 50% del total de votos emitidos. Y, por otro, un desplazamiento hacia la izquierda del centro de gravedad del soberanismo gubernamental, con Esquerra superando por primera vez en votos y esca帽os a Junts. Pero la agenda de los dos grandes partidos del soberanismo transversal, con sus matices, es forzar una negociaci贸n con el estado para conseguir la autodeterminaci贸n y la amnist铆a, lo que es totalmente imposible, porque la autodeterminaci贸n no es s贸lo una cuesti贸n de democracia, sino que sobre todo es una cuesti贸n de poder. Por ello, la victoria democr谩tica de superar la barrera del 50% de los votos emitidos no es determinante para la resoluci贸n del conflicto pol铆tico. La ideolog铆a y la concepci贸n de orden del independentismo liberal les impide concebir que la independencia s贸lo puede ser fruto de una revoluci贸n pol铆tica. Estos partidos sue帽an con una independencia que deje intactos los fundamentos de la estructura social y econ贸mica del pa铆s. Por eso, no pueden hacer m谩s que recurrir a formulaciones m谩gicas de la ley a la ley y promesas fraudulentas de negociaci贸n con el estado apelando a la democracia en abstracto. La tozuda realidad es que la independencia es un proceso que enfrenta directamente el pueblo catal谩n con la oligarqu铆a espa帽ola -que incluye la burgues铆a catalana- que defiende Espa帽a y la Uni贸n Europea como instrumentos para mantener la dominaci贸n sobre la clase trabajadora y el resto de clases populares de los Pa铆ses Catalanes, as铆 como del resto de pueblos del estado.

La materializaci贸n de la autodeterminaci贸n requiere una insurrecci贸n popular que, por fuerza, altera no s贸lo el ordenamiento jur铆dico del r茅gimen del 78, sino tambi茅n las relaciones de poder de clase dentro de nuestro pa铆s. Por este motivo, ser铆a un error confiar en la conformaci贸n de un gobierno unitario independentista como elemento que pueda generar por s铆 solo un nuevo embate independentista con capacidad de desestabilizar el estado y materializar la autodeterminaci贸n. La Izquierda Independentista, y la CUP en su acci贸n institucional, no podemos permitirnos participar en un gobierno auton贸mico bajo la tutela de Esquerra y / o Junts, que sostienen acusaciones particulares contra independentistas y activistas de luchas sociales, permiten la actuaci贸n de los mozos de escuadra en los desahucios y basan la acci贸n pol铆tica en un proceso de negociaci贸n con el estado que no busca avanzar en la ruptura, sino mantenerlos liderando el soberanismo.

Otro elemento claramente positivo del 14-F son los buenos resultados de la candidatura liderada por la CUP, que, a pesar de no llegar al techo electoral de las elecciones auton贸micas de 2015, ha conseguido movilizar un voto comprometido, ha aumentado significativamente la representaci贸n en el Parlamento . Este refuerzo electoral puede ser decisivo en la pr贸xima legislatura, como ha fue en el periodo 2015-2017. Los pr贸ximos d铆as se iniciar谩 el conocido pressing CUP para investir un nuevo presidente y garantizar la gobernabilidad. Endavant queremos reafirmar nuestra convicci贸n de que, para avanzar hacia la ruptura con el estado, la CUP no puede formar parte de ning煤n gobierno autonomista, ni tampoco ser la muleta para los recortes y privatizaciones que vendr谩n impuestas por la UE y Espa帽a. Y, mucho menos, avalar la idea de que la autodeterminaci贸n la conseguiremos a trav茅s de un proceso de negociaci贸n con el estado espa帽ol. Insistimos, por tanto, en la l铆nea aprobada por la CUP en el marco del Consejo Pol铆tico del 23 de enero, que reforzaba un planteamiento de acci贸n institucional de oposici贸n tanto al soberanismo gubernamental como a los frentes amplios de izquierdas liderados por el PSOE.

T谩ctica y estrategia

Pensamos que es necesario que la CUP juegue las cartas con inteligencia y aproveche el hecho de que el soberanismo transversal la vuelve a necesitar parlamentariamente. Hay que poner sobre la mesa los elementos del programa electoral de la CUP que, por un lado, agudizan y ponen de manifiesto las limitaciones democr谩ticas del r茅gimen del 78 y, por otro, mejoran las condiciones materiales de vida de la clase trabajadora y el resto de la clases populares. Estos dos elementos son imprescindibles, ya que socavan el poder de las clases dominantes de nuestro pa铆s. Sus intereses de maximizar los beneficios y socializar las p茅rdidas son el principal fundamento sobre el que se sustenta la subordinaci贸n del pueblo catal谩n a los estados espa帽ol y franc茅s y en la UE.

Por tanto, no nos podemos conformar en pedir compromisos abstractos con la autodeterminaci贸n y declaraciones simb贸licas sobre giros a la izquierda a cambio de abstenciones en investiduras y aprobaciones de presupuestos. Hay que poner sobre la mesa desde elementos de m铆nimos, como por ejemplo que la Generalitat se retire de las acusaciones particulares en causas contra independentistas y activistas de luchas sociales o que los mozos dejen de hacer de fuerza de choque de los grandes tenedores de vivienda en los desahucios. Hasta elementos sustantivos e imprescindibles para garantizar unas m铆nimas condiciones materiales de vida de la gente, como por ejemplo la creaci贸n de una banca y una farmac茅utica p煤blicas, la nacionalizaci贸n de sectores estrat茅gicos, la reversi贸n de los recortes y el blindaje de los servicios p煤blicos, especialmente educaci贸n y sanidad o el incremento de los impuestos a los ricos y al Capital.

Lo que nos permitir谩 avanzar en el proceso de autodeterminaci贸n de los Pa铆ses Catalanes y sumar amplios sectores de las clases populares catalanas al proyecto de ruptura con el estado ser谩 la constataci贸n de que estas medidas sociales chocan con la legalidad espa帽ola. S贸lo con la independencia podemos impulsar las transformaciones sociales profundas que nos permitir谩n garantizar unas condiciones materiales de vida dignas para la clase trabajadora y dem谩s clases populares. Pensamos que la experiencia de la legislatura 2015-2017 avala este planteamiento. La firmeza de la CUP en 2015 en la negativa a invertir Artur Mas como presidente de la Generalitat ha sido una de las causas de la desaparici贸n de una parte muy importante de la herencia pol铆tica de CiU, y el hecho que Mas no fuera presidente del gobierno fue un factor clave para la materializaci贸n del Refer茅ndum del 1 de Octubre.

La autodeterminaci贸n no es s贸lo una cuesti贸n de democracia, sino que sobre todo es una cuesti贸n de poder. Por ello, la victoria democr谩tica de superar la barrera del 50% de los votos emitidos no es determinante para la resoluci贸n del conflicto pol铆tico

Pensamos que la Izquierda Independentista debe plantear una propuesta pol铆tica diferenciada tanto del soberanismo transversal como de los frentes amplios de izquierdas que pretenden regenerar el r茅gimen del 78; una propuesta pol铆tica articulada en torno al proyecto de Unidad Popular en el marco de los Pa铆ses Catalanes que permita acumular fuerzas para impulsar una ruptura real, no s贸lo con el r茅gimen del 78, sino tambi茅n, y especialmente, con los intereses del capital representados por la clase dirigente de nuestro pa铆s. Ante el reasentamiento del estado y los pactos por arriba tejidos entre los partidos del r茅gimen y los actores pol铆ticos con aspiraciones de cambio, debemos impulsar una ruptura real, a trav茅s del ejercicio del derecho a la autodeterminaci贸n de los Pa铆ses Catalanes , entendido como un proceso permanente de decisi贸n sobre las directrices econ贸micas, pol铆ticas y sociales que deben guiar nuestra sociedad, a fin de cambiar las relaciones de autoridad y dominaci贸n social impuestas por la oligarqu铆a y por el capitalismo depredador.

S贸lo a partir de una acci贸n institucional que pase de ser altavoz a ser catalizador de las luchas sociales, reforzando su desarrollo en el marco del proyecto pol铆tico de la independencia para cambiarlo todo, podemos aspirar a crecer y disputar la hegemon铆a tanto del soberanismo gubernamental como de los frentes amplios de izquierdas bajo tutela del PSOE. Apostamos, por tanto, por una CUP que se convierta alternativa popular y rupturista, y no la muleta de un gobierno auton贸mico que no resolver谩 las necesidades b谩sicas de las clases populares; un gobierno que legislar谩 en favor de las 茅lites, y que tampoco podr谩 avanzar en la autodeterminaci贸n hasta que no acepte que la revoluci贸n pol铆tica que supone la ruptura con el estado implica forzosamente cambios sociales profundos, que pongan la econom铆a al servicio de las necesidades de las clases populares.
Fuente: Ppcc.lahaine.org