February 21, 2021
De parte de Nodo50
1,036 puntos de vista

La intervenci贸 dels Mossos d鈥橢squadra per reprimir les protestes contra l鈥empresonament del raper Pablo Has茅l ha comportat una nova mutilaci贸, en aquest cas, la p猫rdua de l鈥檜ll d鈥檜na manifestant per impacte de projectil de foam. Aix铆 ho ha fet p煤blic Ir铆dia, que est脿 en contacte amb la fam铆lia de la v铆ctima, una noia de 19 anys que ja ha estat operada i a hores d鈥檃ra es troba en proc茅s de recuperaci贸. Des del centre per la defensa dels drets humans demanen col路laboraci贸 a la ciutadania per cercar imatges del moment, que va succeir dimarts entre dos quarts i tres quarts de nou del vespre a la Via Augusta de Barcelona, entre l鈥檃vinguda Diagonal i la Travessera de Gr脿cia.

Els Mossos haurien disparat en dues nits d鈥檃ldarulls 420 bales de foam, quatre de les quals han ferit a persones al cap i a l鈥檃bdomen

Durant els aldarulls de dimarts i dimecres arreu del pa铆s, els Mossos haurien disparat 420 bales de foam, segons el seu propi recompte, que ha transcendit via la Cadena SER. Al seu torn, Ir铆dia ha informat que tres persones 鈥揳 banda de la noia que ha perdut l鈥檜ll鈥 han rebut impactes al cap i a l鈥檃bdomen de projectils de foam, mentre altres persones com un fotoperiodista col路laborador d鈥檃quest mitj脿 han estat ferides a altres parts del cos.

Tots aquests fets han tornat a posar al centre del debat p煤blic l鈥櫭簊 d鈥檃quest armament per les unitats antidisturbis. La seva idone茂tat ja havia estat q眉estionada pr猫viament al Parlament de Catalunya, arran d鈥檜na moci贸 presentada al ple per part de Catalunya en Com煤-Podem on van demanar la seva retirada en un termini de sis mesos i nom茅s van comptar amb el suport de la CUP i un sol diputat d鈥橢RC, grup parlamentari que va votar en contra juntament amb els de Junts per Catalunya, Ciutadans, el PSC i el PP.

Les bales de foam i les armes que les disparen van reempla莽ar les popularment conegudes com a pilotes de goma, despr茅s que el mateix Parlament de Catalunya acord茅s la prohibici贸 del seu 煤s per la policia auton貌mica, el 8 de novembre de l鈥檃ny 2013. No obstant aix貌, la decisi贸 no 茅s aplicable a altres cossos policials com la Policia Nacional espanyola, que ha continuat fent 煤s d鈥檃quest material a Catalunya durant la repressi贸 contra el refer猫ndum de l鈥1 d鈥檕ctubre i les protestes contra la sent猫ncia als l铆ders socials i pol铆tics catalans.

El canvi de material es va precipitar arran de la pol猫mica aixecada pel cas d鈥橢ster Quintana, qui va perdre un ull per un tret de bala de goma de l鈥櫭rea de Brigada M貌bil (Brimo) durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. Malgrat que aquesta munici贸 ha quedat reempla莽ada pel foam, els agents d鈥檕rdre p煤blic segueixen emprant les antigues escopetes 鈥搇es italianes Franchi PA6 i Fabarm SDASS i la nord-americana Remington 870鈥 per disparar salves intimidat貌ries sense projectil.


Un llan莽ador de granades adaptat

El Departament d鈥橧nterior de la Generalitat de Catalunya va adquirir les primeres armes de precisi贸 preparades per disparar foam pr猫viament a la prohibici贸 de les bales de goma, i va esdevenir el primer cos policial de l鈥橢stat espanyol en fer-ho. El mes de febrer de 2011, la conselleria aleshores liderada pel convergent Felip Puig va anunciar la compra per 1.800 euros la unitat d鈥檈ntre deu i quinze subfusells LL-06 de l鈥檈mpresa armamentista su茂ssa B&T (Br眉gger & Thomet), puntera en tecnologia militar, exportadora d鈥檃rmes i prove茂dora habitual de l鈥橭TAN. Dos mesos despr茅s, el complex Egara de Sabadell va ser l鈥檈scenari triat pel cos per presentar a la premsa les noves armes. Sergi Pla, Cap de la Comissaria General de Recursos Operatius de l鈥櫭╬oca i avui dia cap de la Regi贸 Policial de la Catalunya Central, afirmava davant les periodistes que 鈥渢enen un efecte menys lesiu que les pilotes de goma, on apuntem, impacte鈥.

El subfusell incorpora un visor de precisi贸 i la munici贸 no t茅 capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe

Deu anys despr茅s, els Mossos d鈥橢squadra han fet diverses licitacions de compra i actualment compten amb aproximadament tres-cents d鈥檃quests subfusells a disposici贸 de la Brimo i les unitats de l鈥櫭rea Regional de Recursos Operatius (ARRO). El subfusell incorpora un visor de precisi贸 i la munici贸 no t茅 capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe.

Les armes s贸n fruit de la recerca en I+D militar su铆s i l鈥檕rigen de la munici贸 de foam rau en la petici贸 expressa que la policia francesa va cursar a la su茂ssa B&T perqu猫 desenvolup茅s un estri m茅s prec铆s en la repressi贸 de multituds, despr茅s de l鈥檈norme lesivitat que van provocar els cartutxos emprats durant la revolta de les banlieues la tardor de 2005. Per aquest motiu, l鈥檈mpresa va aplicar tecnologia militar punta i va reconvertir un subfusell militar de granades 鈥搎ue l鈥檈x猫rcit portugu猫s empra a l鈥橝fganistan鈥 en una arma aplicable als conflictes urbans. Aquesta eina repressiva 茅s capa莽 d鈥檌mpactar en un objectiu de quinze cent铆metres a 50 metres, tot i que pot arribar a fer blanc a una dist脿ncia de 80 metres, aix铆 com a disparar vint projectils per minut. El llan莽agranades incorpora la denominaci贸 LL-Less Letal (Lesivitat Menor) i els seus distribu茂dors comercials en destaquen la precisi贸.

Dos projectils de foam de diferents graus de duresa disparats pels Mossos d鈥橢squadra durant una protesta a les portes del Parlament |Guye Sancho

El projectil emprat, de 40脳46 mil路l铆metres, 茅s similar a una pilota de golf i est脿 recobert de foam, una escuma viscoel脿stica de poliuret脿 d鈥檃lta densitat coneguda per la seva resist猫ncia i utilitzada entre altres en la ind煤stria de la construcci贸 o com a embalatge de cuina i electr貌nica. Els projectils tenen set graus diferents de duresa i el seu impacte sobre el cos produeix inhibici贸 muscular immediata i paralitza la persona, que no pot caminar fins al cap d鈥檜n minut: la coixesa posterior es perllonga durant dies i les seq眉eles podem durar fins a quaranta-cinc dies.


Sense protocol d鈥櫭簊 p煤blic

鈥淣o est脿 publicat el protocol d鈥櫭簊 i de regulaci贸 de l鈥檃rma i aix貌 suposa un problema de transpar猫ncia, perqu猫 l鈥檋em demanat molt铆ssimes vegades a Interior junt amb Amnistia Internacional i tamb茅 ho ha demanat el parlament de Catalunya en una resoluci贸, per貌 Interior ho rebutja per motius de seguretat, argumentant que si ho publiquen la gent sabr脿 quan poden utilitzar i quan no鈥, assegura Ana茂s Franquesa, advocada penalista i codirectora d鈥橧r铆dia.

Quan es van comen莽ar a instaurar als Mossos d鈥橢squadra els subfusells de precisi贸 i els projectils de foam, la conselleria va destacar dos elements importants que en teoria diferenciaven aquest material de les escopetes de bales de goma: la tra莽abilitat i la geolocalitzaci贸. El primer hauria de servir per enregistrar quants trets es duen a terme i saber exactament quan s鈥檋an disparat; la geolocalitzaci贸 determinaria la ubicaci贸 exacta en temps i espai de l鈥檃gent escopeter. 鈥淎vui dia, desconeixem totalment el tema de la geolocalitzaci贸, sobre la tra莽abilitat el comissari Joan Carles Molinero ha dit que s鈥檈st脿 fent un informe per determinar quan es va disparar i per part de quins agents鈥, explica Franquesa.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, s鈥檋a mostrat contrari a encetar un debat sobre la idone茂tat dels subfusells de foam en dispositius d鈥檕rdre p煤blic

Dijous al mat铆 han comparegut en roda de premsa el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, qui ha assegurat que han obert una investigaci贸 sobre les intervencions d鈥檃quests dies i ha assegurat que el protocol que tenen 茅s l鈥檃dequat. Sobre la p猫rdua de l鈥檜ll de la noia ferida dimarts a Barcelona, Ferrer ha afirmat 鈥渘i desmentim, ni pressuposem res, volem aclarir al m脿xim qu猫 va passar鈥, alhora que s鈥檋a mostrat contrari a encetar un debat sobre la idone茂tat dels subfusells de foam en dispositius d鈥檕rdre p煤blic.

鈥淎quest cas 茅s el primer que podem dir segur que 茅s foam, perqu猫 l鈥檕ctubre de 2019 a les protestes de Barcelona hi havia operatius conjunts amb escopeters de Mossos i Policia Nacional en el mateix cord贸, per aix貌 no podem saber si era bala de goma o foam鈥, aclareix la codirectora d鈥橧r铆dia respecte de les quatre lesions oculars greus que van patir manifestants durant els aldarulls postsent猫ncia. 鈥淭ornem a demanar que es publiquin els protocols de foam, els est脿ndards internacionals de l鈥橭SCE i l鈥橭NU donen directrius que diuen que aquest tipus de projectils d鈥檈nergia cin猫tica de precisi贸 no es poden disparar indiscriminadament a la massa perqu猫 aix貌 茅s perill贸s, augmenta les possibilitats de lesions greus鈥, rebla.

Alguns periodistes han documentat aquesta setmana com alguns agents disparaven indiscriminadament des de les furgonetes policials. 鈥淪贸n armes que no estan pensades per dispersar, s贸n de precisi贸 i s鈥檋an de disparar sempre per sota l鈥檃bdomen nom茅s a persones que estiguin posant en risc la vida o integritat d鈥檃ltres persones, ciutadans o policies鈥, clou Franquesa.
Fuente: Directa.cat