February 18, 2021
De parte de Nodo50
241 puntos de vista


鈥淰ol铆em donar vida a un espai okupat, alhora que hi cre脿vem un espai comunitari que la gent del barri pogu茅s utilitzar鈥. Aix铆 rememora Mireia Cameno els comen莽aments de l鈥橢scola Popular, un col路lectiu que va n茅ixer el 2016 i que actualment acompanya en el seu proc茅s d鈥檃prenentatge una seixantena d鈥檌nfants i joves, part d鈥檈lles en risc d鈥檈xclusi贸 social. La pr脿ctica que porten a terme es caracteritza per tenir una intenci贸 transformadora i partir d鈥檜na pedagogia que defineixen com a popular i cr铆tica. L鈥檃ctivitat, per貌, s鈥檈st脿 veient amena莽ada a causa del fet que el local on es desenvolupa t茅 data de desallotjament prevista l鈥1 de mar莽. Propietat de la societat p煤blica que administra actius bancaris t貌xics, la Sareb, el grup impulsor de l鈥橢scola Popular denuncia que l鈥檌mmoble estava 鈥渢otalment abandonat鈥 fins que l鈥檃ny 2015 va ser okupat per la Plataforma d鈥橝fectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages.

Va ser precisament en les assemblees de la PAHC on es va detectar que molts infants tenien la necessitat d鈥檃ssistir a refor莽 escolar, i que no hi podien accedir ni rebien cap soluci贸 des de l鈥檃dministraci贸 p煤blica. 脡s per aix貌 que un grup de persones, de diverses edats i 脿mbits, per貌 en la seva majoria provinents dels moviments socials de la ciutat, es van posar mans a l鈥檕bra per suplir aquesta mancan莽a des de l鈥檃utogesti贸. Durant l鈥檈stiu del 2016 es van reunir en unes primeres assemblees en les quals van anar tra莽ant les bases del que acabaria sent l鈥橢scola Popular. Des del col路lectiu impulsor es recorda que una de les primeres tasques que van haver de fer va ser posar a punt el local, amb llargues jornades de treball i recorrent incl煤s a una recollida de fons a trav茅s de la plataforma de microfinan莽ament Verkami. 鈥淢茅s enll脿 de les obres鈥, reflexiona la Dolors Pujols, membre tamb茅 de l鈥橢scola Popular, 鈥渉em omplert de vida un local que, com passa habitualment, molt probablement els seus propietaris volien per un 煤s purament especulatiu鈥. 鈥淥kupant aquest espai鈥, continua, 鈥渆l que hem fet 茅s recuperar col路lectivament all貌 que entenem que 茅s nostre, des d鈥檜n model basat en la m茅s estricta autogesti贸 en tots els 脿mbits鈥.

鈥淟鈥檈ducaci贸 no pot ser neutral鈥, afirma Mireia Cameno, integrant del projecte. 鈥淟鈥檈scoleta 茅s un espai de contrapoder, on s鈥檈stan generant noves formes de relacionar-nos鈥

I 茅s que, per a les acompanyants de l鈥橢scola Popular, el seu 茅s un projecte fonamentalment pol铆tic. T茅 un objectiu molt clar, que intenten que impregni tota la seva pr脿ctica: transformar la realitat. 鈥淟鈥檈ducaci贸 no pot ser neutral鈥, afirma Mireia Cameno, tamb茅 integrant del projecte. 鈥淟鈥檈scoleta 茅s un espai de contrapoder, on s鈥檈stan generant noves formes de relacionar-nos entre les peques, entre el grup, entre les acompanyants, amb el barri, amb Manresa鈥︹. Consideren que el dret a l鈥檈ducaci贸 que estan fent efectiu 茅s un dret fonamental que ha de prevaldre sobre del dret a la propietat privada. 

Per evitar el desallotjament, des de l鈥橢scola Popular s鈥檋a iniciat una campanya de protesta i visibilitzaci贸. Sota el lema de 鈥淟鈥檈ducaci贸 no es desallotja. L鈥橢scola Popular ens quedem al barri鈥, aquesta est脿 centrada a recollir suports, tant de moviments i col路lectius autogestionats de la ciutat i el barri, com de l鈥檈ntorn educatiu i ve茂nal. Les formes de difusi贸 s贸n diverses: han publicat un manifest que compta amb m茅s d鈥檜n miler de signatures i 123 col路lectius adherits, han repartit octavetes a les ve茂nes i han penjat pancartes als carrers. El divendres que ve han convocat una concentraci贸 al centre de la ciutat. Tamb茅 recorren a les xarxes socials, que els s贸n d鈥檈special utilitat en temps de restriccions per la pand猫mia de la COVID-19. Una altra de les iniciatives que han portat a terme ha estat posar a la venda banderoles amb un missatge de suport, una iniciativa que, per a Dolors, 鈥渢茅 l鈥檕bjectiu d鈥檕mplir de color i reivindicacions els balcons del barri i de diferents punts del territori que ens mostren solidaritat i comparteixen la nostra lluita鈥.

Un dels objectius de l鈥橢scoleta ha estat des del seu inici acompanyar els infants amb els deures, per貌 tamb茅 fer-ho d鈥檜na manera que no cre茂 depend猫ncia respecte a l鈥檃dult que explica |Marc Baylina

Acompanyants i infants s鈥檋an posat mans a l鈥檕bra en una campanya en qu猫 tothom aporta el seu granet de sorra. Mohamed Amine, de deu anys, ha participat en algunes de les accions que s鈥檋an portat a terme, com una manifestaci贸 o una roda de premsa. Explica que fa tres anys que assisteix a l鈥橢scoleta, com la solen anomenar, i que hi ha fet molts amics. 鈥淓m diverteixo, jugo, estudio, repasso i faig de tot鈥, relata amb un somriure, mentre mou les cames assegudes en una taula. 鈥淢鈥檃grada venir perqu猫 em diverteixo amb gent nova, i si la desallotgen em sentir茅 trist perqu猫 no m鈥檃grada que un lloc on aprenc se鈥檔 vagi鈥. 


鈥淎prenem a partir de la realitat, parlant de coses de la vida鈥

Cada dia, els infants arriben a l鈥橢scoleta esglaonadament, sense pressa. Els grups acostumen a ser de deu infants i tres acompanyants, i cadascun d鈥檈lls es troba un dia diferent de la setmana. El primer que fan en arribar 茅s crear un espai de confian莽a on explicar-se com estan i com ha anat la setmana. Aquelles que ho necessiten tenen una estona per fer els deures, mentre la resta juguen, dibuixen, llegeixen鈥 M茅s tard, tot fent rotllana, berenen plegades fruita i fruits secs. L鈥檈stona restant 茅s per fer els jocs i din脿miques que les acompanyants preparen cada dia. 

Els grups acostumen a ser de deu infants i tres acompanyants, i cadascun es troba un dia diferent de la setmana. El primer que fan en arribar 茅s crear un espai de confian莽a on explicar-se com ha anat la setmana

La Rosa 茅s una d鈥檃questes acompanyants. La jove viu en una masia de Camps, un poble petit situat a la comarca del Bages, i treballa pasturant el seu ramat. Va decidir ser acompanyant perqu猫 鈥揺xplica amb il路lusi贸鈥 鈥渟empre m鈥檋a agradat compartir espais amb nens i nenes per jugar i aprendre m煤tuament鈥. A l鈥橢scola Popular hi ha trobat l鈥檕portunitat, expressa, de 鈥渃r茅ixer com a persona i compartir aprenentatges amb els infants鈥.

Les mostres de suport a l鈥橢scola Popular s鈥檋an fet habituals aquests 煤ltims dies en moltes finestres i balcons de Manresa |Arxiu

 

Abans de comen莽ar cada acompanyament, les acompanyants decideixen qu猫 volen fer i qu猫 volen transmetre mentre duri aquest. Ho fan conjuntament, posant en com煤 les idees i les eines que tenen, unes eines adquirides en diverses quotidianitats: 鈥渁prenentatges que hem fet en el m贸n del lleure, organitzant les festes del poble, estudiant o de moltes altres maneres鈥, enumera la Rosa. Subjau una idea: 鈥渁daptar-nos nosaltres als nens, i no pas que ells s鈥檃daptin a nosaltres鈥.

Mireia afirma que aquesta preparaci贸 d鈥檃companyaments es fa amb una idea sempre present: 鈥減arlar de coses de la vida, del que afecta les peques, perqu猫 l鈥檃prenentatge ha de ser de la vida i per la vida鈥. Pels membres de l鈥檈scoleta 茅s important que el que fan estigui contextualitzat en les experi猫ncies dels infants, i en relaci贸 amb les seves realitats. Intenten que les activitats que els proposen tinguin una intenci贸 pedag貌gica al darrere i puguin fomentar l鈥檈sperit cr铆tic, aix铆 com realitzar-les des de la manera m茅s horitzontal possible i des de la certesa que ells tamb茅 tenen coses a aprendre dels petits. 鈥淣o ens mostrem com a persones que ho sabem tot鈥, apunta la Mireia, 鈥渟in贸 com alg煤 que est脿 amb ells, els estima i els dona un cop de m脿 si ho necessiten鈥. 

En el proc茅s d鈥檌mplantaci贸 de les din脿miques d鈥檃companyament subjau una idea: 鈥渁daptar-nos nosaltres als nens, i no pas que ells s鈥檃daptin a nosaltres鈥

Un dels objectius de l鈥橢scoleta ha estat des del seu inici acompanyar els infants amb els deures, per貌 tamb茅 fer-ho d鈥檜na manera que no cre茂 depend猫ncia respecte a l鈥檃dult que explica. Una de les preocupacions de les acompanyants 茅s assegurar-se que entenguin els conceptes i la seva utilitzaci贸 en la vida quotidiana, i amb aquest objectiu utilitzen diversos materials visuals o manipulatius: per exemple, els de Montessori, o altres que elaboren elles mateixes. 鈥淰eiem que, quan la peque ha fet els deures a l鈥橢scoleta, despr茅s a l鈥檈scola quan li demanen aixeca el bra莽 s煤per contenta, i se sent segura鈥, comparteix Mireia. 鈥淧er aix貌, fer els deures tamb茅 茅s una necessitat emocional que intentem acompanyar potenciant, a la vegada, la seva autonomia鈥. 

En un inici, l鈥橢scola Popular nom茅s acollia infants de prim脿ria, per貌 a mesura que aquests han anat creixent i han passat a l鈥橢SO s鈥檋an creat grups de joves |Marc Baylina

En un inici, l鈥橢scola Popular nom茅s acollia infants de prim脿ria, per貌 a mesura que aquests han anat creixent i han passat a l鈥橢SO s鈥檋an creat grups de joves. Dolors Pujols 鈥搎ue n鈥檃companya un鈥 explica que, quan preparen els acompanyaments, s贸n conscients que l鈥檃ctivitat probablement no funcionar脿: 鈥渄e vegades, el que necessiten o volen les joves 茅s parlar, compartir an猫cdotes o neguits; llavors entaulem una conversa que fa que caigui l鈥檃ctivitat programada, per貌 que crea un espai de seguretat molt potent per totes鈥.

Unes reflexions que comparteix la Mireia Cameno, des de l鈥檈xperi猫ncia de portar des del comen莽ament del projecte fent acompanyaments. 鈥淰am veure que el que necessiten principalment les peques 茅s tenir un espai on poder-se deixar anar i ser elles mateixes鈥, explica. 鈥淟es peques, en el seu dia a dia, han d鈥檕beir tota l鈥檈stona i acaben rebent molta viol猫ncia. Tenen unes necessitats d鈥檈xpressi贸 emocional molt grans i no pod铆em limitar-nos a fer els deures: hav铆em d鈥檃nar molt m茅s enll脿 i crear un espai on les peques se sentin segures i s脿piguen que les estimarem incondicionalment i que les acompanyarem si els passa alguna cosa, si estan contentes, si estan tristes, o si peten de r脿bia鈥.

鈥淒e vegades, el que necessiten o volen les joves 茅s parlar, compartir an猫cdotes o neguits; llavors entaulem una conversa que fa que caigui l鈥檃ctivitat programada per貌 que crea un espai de seguretat molt potent per totes鈥

No hi ha grans teories a l鈥橢scoleta: es tracta d鈥檜na experi猫ncia 鈥渕olt pr脿ctica鈥, afirma Mireia, 鈥渆n la qual, sempre partim de l鈥檈xperi猫ncia i del dia a dia鈥. Per ella, 茅s 鈥渦n cam铆 que anem recorrent, i anem veient quines necessitats hi ha, cap on anem i cap on volem anar. Constantment ho revisem per veure qu猫 funciona i qu猫 no鈥. Dolors comparteix aquestes reflexions i posa de relleu l鈥檃prenentatge constant que suposa estar a l鈥橢scola Popular. 鈥淒ir que aprenem juntes no 茅s una frase bonica鈥, assegura. 鈥淓ntendre鈥檔s amb les joves i cr茅ixer col路lectivament 茅s el que fa m茅s gran aquest projecte鈥. 

L鈥1 de mar莽 els tocar脿 defensar l鈥橢scola Popular del desallotjament, i estan decidides a aconseguir-ho. 鈥淟鈥橢scoleta ser脿 un mur鈥, avisen.
Fuente: Directa.cat