December 13, 2020
De parte de Nodo50
230 puntos de vistaAUTOR脥A: CORRENT ROIG

El passat dimecres dia 9 de desembre una nau industrial del Gorg que ocupaven al voltant de 150 persones es va incendiar a causa d鈥檜na gran explosi贸. La trag猫dia va oc贸rrer poc despr茅s de les nou del vespre i es van necessitar 30 dotacions de bombers treballant tota la nit per apagar el foc. A la matinada del dijous es van trobar tres persones sense vida i, per la magnitud de l鈥檌ncendi, no es descarta que se鈥檔 puguin trobar m茅s un cop es pugui accedir a l鈥檈difici. Tot i que encara no se n鈥檋an pogut determinar les causes, alguns testimonis van assegurar que s鈥檋avia tractat d鈥檜na sobrec脿rrega de la xarxa el猫ctrica per la quantitat de persones que hi estaven connectades (incident que ja es va donar el gener del 2019 a la mateixa localitat).

A la nau feia m茅s de deu anys que estava ocupada per entre 100 i 150 persones que en molts casos no havien pogut regularitzar la seva situaci贸 i que, a m茅s, suportaven unes condicions de vida deplorables. L鈥檃lcalde de la ciutat, Xavier Garc铆a Albiol, ha declarat que l鈥檃juntament coneixia la situaci贸 del pol铆gon: sabien aproximadament les persones que l鈥檋abitaven i que hi havia risc d鈥檌ncident. Eren perfectament conscients de la situaci贸 dram脿tica en la qual es trobaven les fam铆lies, ha explicat fins i tot que havien regulat fa poc temps la situaci贸 d鈥檌nfants que habitaven el pol铆gon.

A continuaci贸, Albiol ha destacat que la majoria d鈥檋abitants eren immigrants subsaharians per tal de criminalitzar-los dient que causaven problemes. L鈥檃lcalde ha afegit tamb茅 que s鈥檋an intentat censar les persones que eren al pol铆gon durant l鈥檌ncendi, i que de les 60 que han registrat, nom茅s 15 han acceptat ajuda dels serveis socials i passar la nit en un centre d鈥檃collida. Una 鈥渁juda鈥 que arriba tard i malament, i a sobre pretenent culpabilitzar les v铆ctimes en lloc d鈥檃cceptar responsabilitats.

Diverses fonts, testimonis, ocupants i la mateixa exalcaldessa de Badalona han denunciat la pres猫ncia desproporcionada de policia (que clarament no 茅s necess脿ria en aquestes proporcions per a aturar un incendi) i el tracte denigrant que molts dels supervivents han rebut, havent d鈥檈sperar fins a tres hores per a poder rebre ajuda dels serveis socials de la ciutat.

脡s m茅s que evident que l鈥檌ncident, lluny de ser responsabilitat de les persones que ocupaven la nau, ha estat un cas de neglig猫ncia reiterada per part de l鈥檃dministraci贸, que sabent les condicions en les quals estaven no van proporcionar una alternativa residencial digna.

Aquesta, per貌, no 茅s ni molt menys una situaci贸 a茂llada. La gesti贸 de la pand猫mia per part de governs estatals, auton貌mics i municipals ha suposat l鈥檃bandonament absolut dels sectors m茅s miserables. Els ERTOs i EROs que no s鈥檋an cobrat, les ajudes que no han arribat als qui m茅s les necessitaven, la continuaci贸 dels desnonaments i les mesures que salven les grans empreses i deixen als treballadors a l鈥檈stacada no han fet m茅s que empobrir la classe treballadora, que, com sempre, ha d鈥檃ssumir les conseq眉猫ncies d鈥檜na crisi de la qual no n鈥櫭﹕ culpable. Aquestes conseq眉猫ncies les han patit de forma desproporcionada els sectors m茅s vulnerables, entre ells, els i les migrants, que davant la impossibilitat de regularitzar la seva situaci贸, d鈥檃ccedir a cap mena d鈥檃juda o a un habitatge digne, queden relegats a la mis猫ria.

Aix铆, com es pot entendre que en una ciutat amb m茅s de 500 habitatges buits des de fa anys en mans de grans tenidors, hi hagi centenars de persones vivint en condicions p猫ssimes en un pol铆gon i no se鈥檒s hi ofereixi ajuda?

Per aix貌 exigim un pla de xoc sociosanitari per la classe treballadora, la joventut i el poble pobre. Comen莽ant per la prohibici贸 real de tots els desnonaments i tots els acomiadaments i passant tamb茅 per l鈥檈xpropiaci贸 dels pisos buits en mans de grans tenidors, la suspensi贸 del deute amb els bancs prioritzant el benestar de la poblaci贸 envers els guanys dels banquers i grans empresaris. 脡s imprescindible, a m茅s, la derogaci贸 de la llei estrangeria i la regularitzaci贸 de totes les per-sones migrants, la garantia d鈥檋abitatges i d鈥檌ngressos suficients per a tota la classe treballadora.

Per altra banda, sabem que aquestes mesures mai seran promogudes per Xavier Garc铆a Albiol, que, tot i con猫ixer la situaci贸 que es donava al pol铆gon, no nom茅s ha mirat cap a una altra banda durant tot aquest temps sin贸 que a m茅s ha volgut defugir la seva responsabilitat criminalitzant a les v铆ctimes. Les seves pol铆tiques racistes i profundament classistes han estat assassines, per aix貌 EXIGIM LA SEVA DIMISSI脫.

L鈥檃dministraci贸 era conscient del que estava succeint i, com a la gran majoria de ciutats de Catalunya, es va mirar cap a un l鈥檃ltre costat en comptes de garantir el dret a un habitatge digne. Mai falta temps per salvar a les grans empreses; es prenen les mesures que siguin necess脿ries per rescatar els bancs, per貌 no hi ha pressa per salvar la vida de la gent humil i treballadora. Els rebrots fulminants a les resid猫ncies de gent gran, la falta de transport p煤blic en plena segona onada, els contagis en massa entre treballadores irregulars als camps en s贸n nom茅s alguns exemples. El que ha passat a Badalona 茅s nom茅s una expressi贸 m茅s d鈥檜n sistema on prima que uns pocs segueixen enriquint-se per davant de la vida i la salut de la gran majoria.

Amb tot aix貌, volem transmetre tot el nostre suport als familiars i amics de les v铆ctimes. En un moment aix铆 茅s quan m茅s f脿cil es fa comprendre el fet que, tal com deia Rosa Luxemburg, es tracta de SOCIALISME O BARB脌RIE.

Publicat a Articles

Fuente: Correntroig.org