January 27, 2021
De parte de CGT CEB-IMEB Educacio
1,000 puntos de vista
L’inici de curs 2020-2021 ha comen莽at amb males not铆cies per a les treballadores de la Xarxa Municipal d’Escoles Bressol de Barcelona. Despr茅s d’un inici de curs rocambolesc amb uns protocols de seguretat per a la COVID incongruents, que han trastocat el funcionament dels centres i que van arribar el mateix dia que comen莽脿vem el curs, i despr茅s d’haver lluitat per la retirada d’una cl脿usula abusiva al nostre contracte que pretenia deixar-nos al carrer en cas d’un nou confinament, ens trobem amb la intenci贸 per part de l’Ajuntament de Barcelona de rebaixar la nostra categoria laboral a C1. 
Aquest curs veiem com es posa en perill un cop m茅s la qualitat educativa i es precaritza les professionals que el sustenten amb la voluntat de convocar unes oposicions amb una categoria C1 que equival a una titulaci贸 de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Mitj脿; mentre la llei obliga que els llocs de treball estiguin ocupats per professionals titulades amb Cicles Formatius de Grau Superior (categoria B) i gaireb茅 un ter莽 de la plantilla tingui estudis Universitaris (categoria A2). 
Denunciem 
Ab煤s de temporalitat. Fa onze anys que no hi ha convocat貌ries d’oposicions. Tenim un gruix de personal substitut insostenible que no ha tingut oportunitat de consolidar el seu lloc de feina en molts anys. La categoria Educador/a Bressol t茅 la taxa m茅s gran d’interinitat de l’Ajuntament de Barcelona, quasi un 70%. Despr茅s de tant de temps les casu铆stiques familiars i personals de les treballadores han canviat i poden sortir perjudicades davant d’un concurs d’oposici贸. 
Ampliaci贸 de l’esquerda salarial, tot precaritzant-nos laboralment. L’Ajuntament est脿 contribuint a ampliar l’esquerda salarial entre homes i dones, castigant les seves treballadores d’un sector majorit脿riament feminitzat i, alhora, repercutint en el reconeixement professional i social d’aquestes com a servidores p煤bliques. 
Rebaixa de la categoria laboral a conseq眉猫ncia d’una incompet猫ncia administrativa. El col路lectiu d’escola bressol fa molts anys que t茅 la categoria A2, aquesta hauria de ser un dret adquirit. L’Ajuntament exigeix el Cicle Formatiu de Grau Superior i un percentatge obligatori a cada escola de mestres titulades. Aquestes titulacions en cap cas es corresponen amb la categoria C1, la qual correspon al personal auxiliar. 
L’Ajuntament diu apostar per les escoles bressol p煤bliques, per貌 a la vegada ens est脿 rebaixant dues categories laborals a conseq眉猫ncia d’una incompet猫ncia administrativa. Reivindiquem un cop m茅s l’etapa 0-3 com una etapa plenament educativa, aquesta rebaixa precaritza les treballadores i alhora posa en perill la qualitat educativa de les nostres escoles. 
鈥 Ens acostem m茅s a un model assistencialista amb aquesta mesura. En lloc d’avan莽ar cap a millorar el model educatiu de les escoles p煤bliques, tornem un cop m茅s a la p猫rdua del reconeixement de l’etapa 0-3 com una etapa plenament educativa. Amb aquesta rebaixa laboral es denigra la nostra tasca educativa i es tira per terra anys de lluita de moltes educadores i mestres.
Com a mestres i educadores que som, basem la nostra pr脿ctica d’acord amb els principis d’educaci贸 inclusiva i coeducadora que s’estableixen per Decret. Assumim tutories, acompanyem als infants en el seu proc茅s de creixement en edats molt sensibles, realitzem planificacions, informes, entrevistes, reunions amb fam铆lies, coordinacions amb altres serveis educatius, etc. 
Eliminaci贸 de l’esquerda salarial. Que no es produeixi cap mena de discriminaci贸 per ra贸 de sexe, ni s’infravalori al col路lectiu feminitzat de les escoles bressol. Una baixada de categoria implica una desvaloraci贸 de la feina i perjudica econ貌micament tamb茅 a efectes de jubilaci贸. D’entrada l’Ajuntament pot arribar a prometre mantenir les condicions, per貌 amb un canvi de govern aix貌 es pot veure modificat. 
Manteniment de la categoria laboral actual. A falta de qu猫 es desenvolupi una categoria B i fins que aquesta no es vegi ben regulada i ben definida, exigim l’absorci贸 de totes les treballadores amb serveis prestats dins de la categoria A2 i formar part del cos de funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona tal com s’ha fet fins ara. L’Ajuntament de Barcelona 茅s responsable d’aquesta situaci贸 i ha de cercar alternatives que no afectin les seves treballadores. No acceptem una rebaixa laboral per culpa d’una incompet猫ncia administrativa. 
RECONEIXEMENT DE LA NOSTRA TASCA EDUCATIVA, NO SOM GUARDERIES, SOM ESCOLES BRESSOL!! Recon猫ixer el 0-3 com a etapa plenament educativa implica el reconeixement de la nostra tasca com a educadores i mestres, posar les cures al centre implica cuidar tamb茅 a les que cuiden. 
Actualment, ens trobem un cop m茅s davant d’un atac a l’escola p煤blica, a les seves treballadores, precaritzaci贸 i desvaloritzaci贸 de la tasca que fem sota aquestes condicions anteriorment esmentades, a m茅s amb la situaci贸 desbordada a conseq眉猫ncia d’anys de retallades (r脿tios excessives, privatitzaci贸 de l’estona del migdia, nul路la aportaci贸 econ貌mica per part de la Generalitat…), NO HI HA ESCOLA P脷BLICA DE QUALITAT SENSE UNES CONDICIONS LABORALS DIGNES! Fuente: Cgtcebimeb.blogspot.com