October 13, 2020
De parte de Solidaridad Obrera
174 puntos de vista

Foto del archivo de la Fundaci贸n Anselmo Lorenzo (CNT)

[CAT]

La reedici贸 de les seves peces period铆stiques durant 1936 i 1937 ajuda a acostar-se a aquest personatge que va rec贸rrer nombrosos fronts abans de 1939, any en qu猫 els feixistes el van crivellar a tirs a la porta de la seva casa.

Escriure entre trets, metralletes, caces, fred i fam mai va ser f脿cil. Les cr貌niques del milici脿 Mauro Bajatierra, ara reeditades, aix铆 ho confirmen. El seu periple pel front de Madrid i la batalla de Guadalajara va deixar desenes de peces publicades en el peri貌dic CNT, malgrat que el periodista, forner per her猫ncia familiar, sempre va militar en la UGT. El consens historiogr脿fic determina que els seus escrits s贸n els millors del moment en unir la informaci贸 de primera m脿, perqu猫 Bajatierra es despla莽ava cont铆nuament als diferents fronts, amb una lleu p脿tina d鈥檋umor i un to menys bel路lic贸s, al que afegia grans pinzellades d鈥檋umanisme, la qual cosa li caracteritzava enfront dels seus col路legues periodistes, tal com assegura Juli谩n Vadillo, historiador, professor en la Universitat Carles III de Madrid (UC3M) i prologuista d鈥檃questa nova i cuidada edici贸 de Pedra, Paper, Llibres. Bajatierra (1884-1939), madrileny de naixement, va dedicar la major part de la seva vida a l鈥檌deal del comunisme llibertari. Fundador del moviment anarquista en la capital, fins i tot iniciador de la Federaci贸 Anarquista Ib猫rica (FAI) segons G贸mez Casas, durant la segona d猫cada del segle XX es va introduir en la ma莽oneria, en la l貌gia La Cantoniana. En aquests moments comparteix milit脿ncia amb altres prestigiosos republicans de l鈥櫭╬oca. 鈥淓l seu nom simb貌lic, el que tot ma莽贸 ha de triar quan entra a formar part, va ser Just铆cia, i va arribar a estar en el grau 3, el de mestre, que 茅s el m茅s alt dins dels graus simb貌lics dins de l鈥檕rganitzaci贸鈥, completa Vadillo.

Una foto de Mauro Bajatierra enviada al seu germ脿 en 1914. Cortesia de la Fundaci贸 Anselmo Lorenzo. Exiliat amb la dictadura de Primo de Rivera, la seva entrada en la ma莽oneria li va permetre trobar refugi a Fran莽a i rebre ajuda dels seus germans ma莽ons de B猫lgica i Alemanya. 鈥淎l cap i a la fi, Bajatierra 茅s d鈥檃quests anarquistes a cavall entre els primers, quan arriba La Internacional a Espanya, com Anselmo Lorenzo i Francisco Ferrer i Gu脿rdia, i la tercera generaci贸 de llibertaris, que presencien en primera persona la revoluci贸 social de 1936 i que ja han abandonat l鈥檌deari ma莽贸 en considerar-lo una cosa estreta i incomplet鈥, encerta a assenyalar el professor.

750 CR脪NIQUES DE GUERRA EN TRES ANYS
D鈥檃questa manera, des del principi de la contesa espanyola, Bajatierra 茅s comissari de guerra, ocupant aix铆 una important posici贸 dins de la representaci贸 de les diferents organitzacions pol铆tiques i sindicals en l鈥檈x猫rcit. 鈥淎mb una milit脿ncia llibert脿ria, no 茅s que pegu茅s tirs, no es trobava enquadrat en cap unitat de milicians, per貌 s铆 que es movia armat鈥, precisa el prologuista. En els gaireb茅 tres anys que va durar la guerra, el forner convertit en periodista va arribar a escriure 750 cr貌niques, la majoria d鈥檈lles publicades en el peri貌dic de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT). 鈥淚 quin llibre de guerra, camarades! Fet en les primeres l铆nies de foc, on esclaten els obusos i on els dinamiteros juguen cada dia cent vegades amb la mort鈥, deia Federica Montseny en la primera edici贸 del llibre, en 1937. La primera edici贸 de Cr貌niques del front de Madrid es va realitzar en 1937, prologada en aquella ocasi贸 per Federica Montseny, tamb茅 militant anarcosindicalista que va arribar a ocupar un ministeri en el Govern republic脿. Les paraules que dedica als escrits del seu company ja entrellucaven quin tipus de cr貌niques escrivia Bajatierra: 鈥淚 quin llibre de guerra, camarades! Fet en les primeres l铆nies de foc, on esclaten els obusos i on els dinamiteros juguen cada dia cent vegades amb la mort鈥, comen莽ava dient Montseny. I aix铆 茅s. El 鈥減eriodista que mai va deixar de treballar en la seva professi贸 de forner鈥, tal com explicita Vadillo, aconsegueix recrear l鈥檃mbient b猫l路lic, per貌 tamb茅 hum脿, que es respira a la fi de 1936 a Madrid i a principis de 1937 en la zona de la Alcarria. Les refer猫ncies al bon fer del b脿ndol republic脿 amb els captius enfront de les temeritats reprodu茂des pel costat facci贸s s贸n constants: 鈥(鈥) no s鈥檃fusella ni a moros ni als del Ter莽 que es passen volunt脿riament a les nostres files. Som homes, i conseg眉entment obrem鈥, arriba a escriure el 6 de desembre del 36.

REFER脠NCIES Al CENSOR
Els textos, plagats d鈥檌nformaci贸 detallada a causa de l鈥檃costament que el propi Bajatierra t茅 amb els milicians del front, no es deslliuren de la censura governamental. Fins a 17 ocasions actua el censor canviant alguna dada, nom o lloc concret per una 鈥瀀鈥 o una 鈥濧鈥. Aix铆 mateix, les al路legacions al censor apareixen de manera expl铆cita en les cr貌niques: 鈥(鈥) aqu铆 anava el meu article d鈥檃hir, tan maltractat, sense mer猫ixer-ho, pel censor (鈥)鈥; o 鈥淗em atacat amb aquest coratge que tenim els espanyols, els pobles de les Fregues, Majadahonda i Villanueva del Passerell (censor 鈥渃ol路lega鈥, aquests noms els publica tota la premsa del mat铆 i els va donar anit la r脿dio oficialment)鈥. Vadillo, autor de la biografia Mauro Bajatierra. Anarquista i periodista d鈥檃cci贸, explica que la censura era exercida pel Govern: 鈥淟a defensa de Madrid si que tenia censors propis. Qui pertanyia a ells? Les diferents organitzacions. El que es buscava era no donar determinades ubicacions precises o informacions que poguessin resultar inc貌modes. Per exemple, se censurava aquells articles que es poguessin considerar derrotistes, encara que aix貌 en concret succe茂a m茅s amb els corresponsals estrangers鈥. Pr貌xim a l鈥檋ora de tractar amb els seus companys en el front, sempre els oferia un glop que compartir. Aix铆 els coneixia i aix铆 s鈥檌nvolucrava de ple en la primera l铆nia de foc, arribant a haver de transportar a ferits en el seu propi cotxe, segons recull en les seves cr貌niques. El periodista tamb茅 va estar destinat en altres fronts, com el d鈥橝ndalusia, assenyala Vadillo, fins que al mar莽 de 1939 es troba a Madrid. 鈥淐ada vegada que veig a Mauro Bajatierra m鈥檃comiado d鈥檈ll amb una mica d鈥檈moci贸. Penso que no li tornar茅 a veure m茅s, que el vell periodista est脿 destinat a morir en aquesta guerra, de la qual la seva exist猫ncia i el seu entusiasme s贸n com una encarnaci贸 sint猫tica i viva鈥, s鈥檃venturava a escriure Montseny en 1937.

LA IMPOSICI脫 DEL SILENCI DURANT EL TARDOFRANQUISMO
Bajatierra va ser crivellat a tirs el 28 de mar莽; el seu cad脿ver el van trobar l鈥檈ndem脿 en un garatge d鈥檜n carrer pr貌xim a la qual ell vivia. 鈥淧er a ell la derrota havia estat molt dura i els feixistes sabien que no s鈥檈xiliaria鈥, comenta el professor de la UC3M abans d鈥檌ncidir que 鈥渆l certificat de defunci贸 no deixa de ser una 貌pera bufa del que va ser el franquisme, ja que en ell es recull que va morir per una s铆ncope quan realment li van disparar repetidament a la porta de la seva casa鈥.

Una q眉esti贸 diferent 茅s la forma en la qual es produeix l鈥檃ssassinat. 鈥淟es visions m茅s rom脿ntiques afirmen que Bajatierra es va atrinxerar a la seva casa i va comen莽ar a disparar contra aquells que havien anat a detenir-li. Fins i tot es parla que va baixar a la porta de la seva casa al carrer Torrijos, en el barri de Guindalera, amb una cadira i va esperar all铆 als seus botxins鈥, escriu Vadillo en el pr貌leg. Aquesta aur猫ola de mitologia entorn del personatge no quitaci贸 perqu猫 l鈥檕corregut realment fos el m茅s l貌gic: que la refrega exist铆s, per貌 donada la seva popularitat, els assassins li estarien esperant a la porta de la seva casa o als voltants, parafrasejant al mateix historiador. 鈥淓ncara hi ha familiars de Bajatierra que fins fa uns anys a penes sabien el que li havia ocorregut o qui va arribar a ser鈥, afirma l鈥檋istoriador Juli谩n Vadillo Sigui com sigui, el militant anarquista va acabar enterrat en una tomba de tercera en el cementiri de l鈥橝lmudena. 鈥淓ncara hi ha familiars de Bajatierra que fins fa uns anys a penes sabien el que li havia ocorregut o qui va arribar a ser. Quan vaig con猫ixer a la seva neboda-n茅ta mentre realitzava la recerca, vaig veure com aix貌 que succeeix ben entrat el segle XXI no deixa de ser un reflex del silenci que el tardofranquismo va imposar en la cotidianeidad鈥, conclou Vadillo abans d鈥檃nunciar que la biografia de la qual 茅s autor tamb茅 es reeditar脿 d鈥檃qu铆 a uns mesos.

[CAST]

Mauro Bajatierra, el cronista de la CNT que mejor cont贸 la Guerra Civil

La reedici贸n de sus piezas period铆sticas durante 1936 y 1937 ayuda a acercarse a este personaje que recorri贸 numerosos frentes antes de 1939, a帽o en el que los fascistas le acribillaron a tiros en la puerta de su casa.

Escribir entre disparos, metralletas, cazas, fr铆o y hambre nunca fue f谩cil. Las cr贸nicas del miliciano Mauro Bajatierra, ahora reeditadas, as铆 lo confirman. Su periplo por el frente de Madrid y la batalla de Guadalajara dej贸 decenas de piezas publicadas en el peri贸dico CNT, pese a que el periodista, panadero por herencia familiar, siempre milit贸 en la UGT. El consenso historiogr谩fico determina que sus escritos son los mejores del momento al unir la informaci贸n de primera mano, pues Bajatierra se desplazaba continuamente a los diferentes frentes, con una leve p谩tina de humor y un tono menos belicoso, a lo que a帽ad铆a grandes pinceladas de humanismo, lo que le caracterizaba frente a sus colegas periodistas, tal y como asegura Juli谩n Vadillo, historiador, profesor en la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) y prologuista de esta nueva y cuidada edici贸n de Piedra, Papel, Libros. Bajatierra (1884-1939), madrile帽o de nacimiento, dedic贸 la mayor parte de su vida al ideal del comunismo libertario. Fundador del movimiento anarquista en la capital, incluso iniciador de la Federaci贸n Anarquista Ib茅rica (FAI) seg煤n G贸mez Casas, durante la segunda d茅cada del siglo XX se introdujo en la masoner铆a, en la logia La Cantoniana. En esos momentos comparte militancia con otros reputados republicanos de la 茅poca. 鈥淪u nombre simb贸lico, el que todo mas贸n tiene que elegir cuando entra a formar parte, fue Justicia, y lleg贸 a estar en el grado 3, el de maestro, que es el m谩s alto dentro de los grados simb贸licos dentro de la organizaci贸n鈥, completa Vadillo.

Una foto de Mauro Bajatierra enviada a su hermano en 1914. Cortes铆a de la Fundaci贸n Anselmo Lorenzo. Exiliado con la dictadura de Primo de Rivera, su entrada en la masoner铆a le permiti贸 encontrar refugio en Francia y recibir ayuda de sus hermanos masones de B茅lgica y Alemania. 鈥淎l fin y al cabo, Bajatierra es de esos anarquistas a caballo entre los primeros, cuando llega La Internacional a Espa帽a, como Anselmo Lorenzo y Francisco Ferrer i Guardia, y la tercera generaci贸n de libertarios, que presencian en primera persona la revoluci贸n social de 1936 y que ya han abandonado el ideario mas贸n al considerarlo algo estrecho e incompleto鈥, acierta a se帽alar el profesor.
750 CR脫NICAS DE GUERRA EN TRES A脩OS
De esta forma, desde el principio de la contienda espa帽ola, Bajatierra es comisario de guerra, ocupando as铆 una importante posici贸n dentro de la representaci贸n de las distintas organizaciones pol铆ticas y sindicales en el ej茅rcito. 鈥淐on una militancia libertaria, no es que pegase tiros, no se encontraba encuadrado en ninguna unidad de milicianos, pero s铆 que se mov铆a armado鈥, precisa el prologuista. En los casi tres a帽os que dur贸 la guerra, el panadero convertido en periodista lleg贸 a escribir 750 cr贸nicas, la mayor铆a de ellas publicadas en el peri贸dico de la Confederaci贸n Nacional del Trabajo (CNT). 鈥溌 qu茅 libro de guerra, camaradas! Hecho en las primeras l铆neas de fuego, donde estallan los obuses y donde los dinamiteros juegan cada d铆a cien veces con la muerte鈥, dec铆a Federica Montseny en la primera edici贸n del libro, en 1937 La primera edici贸n de Cr贸nicas del frente de Madrid se realiz贸 en 1937, prologada en aquella ocasi贸n por Federica Montseny, tambi茅n militante anarcosindicalista que lleg贸 a ocupar un ministerio en el Gobierno republicano. Las palabras que dedica a los escritos de su compa帽ero ya atisbaban qu茅 tipo de cr贸nicas escrib铆a Bajatierra: 鈥溌 qu茅 libro de guerra, camaradas! Hecho en las primeras l铆neas de fuego, donde estallan los obuses y donde los dinamiteros juegan cada d铆a cien veces con la muerte鈥, empezaba diciendo Montseny. Y as铆 es. El 鈥減eriodista que nunca dej贸 de trabajar en su profesi贸n de panadero鈥, tal y como explicita Vadillo, consigue recrear el ambiente b茅lico, pero tambi茅n humano, que se respira a finales de 1936 en Madrid y a principios de 1937 en la zona de la Alcarria. Las referencias al buen hacer del bando republicano con los cautivos frente a las temeridades reproducidas por el lado faccioso son constantes: 鈥(鈥) no se fusila ni a moros ni a los del Tercio que se pasan voluntariamente a nuestras filas. Somos hombres, y como tales obramos鈥, llega a escribir el 6 de diciembre del 36.

REFERENCIAS AL CENSOR
Los textos, plagados de informaci贸n detallada debido al acercamiento que el propio Bajatierra tiene con los milicianos del frente, no se libran de la censura gubernamental. Hasta en 17 ocasiones act煤a el censor cambiando alg煤n dato, nombre o lugar concreto por una 鈥瀀鈥 o una 鈥濧鈥. Asimismo, las alegaciones al censor aparecen de forma expl铆cita en las cr贸nicas: 鈥(鈥) ah铆 iba mi art铆culo de ayer, tan maltratado, sin merecerlo, por el censor (鈥)鈥; o 鈥淗emos atacado con ese coraje que tenemos los espa帽oles, los pueblos de Las Rozas, Majadahonda y Villanueva del Pardillo (censor 鈥渃olega鈥, estos nombres los publica toda la prensa de la ma帽ana y los dio anoche la radio oficialmente)鈥. Vadillo, autor de la biograf铆a Mauro Bajatierra. Anarquista y periodista de acci贸n, explica que la censura era ejercida por el Gobierno: 鈥淟a defensa de Madrid s铆 que ten铆a censores propios. 驴Qui茅n pertenec铆a a ellos? Las distintas organizaciones. Lo que se buscaba era no dar determinadas ubicaciones precisas o informaciones que pudieran resultar embarazosas. Por ejemplo, se censuraba aquellos art铆culos que se pudieran considerar derrotistas, aunque esto en concreto suced铆a m谩s con los corresponsales extranjeros鈥. Cercano a la hora de tratar con sus compa帽eros en el frente, siempre les ofrec铆a un trago que compartir. As铆 los conoc铆a y as铆 se involucraba de lleno en la primera l铆nea de fuego, llegando a tener que transportar a heridos en su propio coche, seg煤n recoge en sus cr贸nicas. El periodista tambi茅n estuvo destinado en otros frentes, como el de Andaluc铆a, se帽ala Vadillo, hasta que en marzo de 1939 se encuentra en Madrid. 鈥淐ada vez que veo a Mauro Bajatierra me despido de 茅l con un poco de emoci贸n. Pienso que no le volver茅 a ver m谩s, que el viejo periodista est谩 destinado a morir en esta guerra, de la que su existencia y su entusiasmo son como una encarnaci贸n sint茅tica y viva鈥, se aventuraba a escribir Montseny en 1937.

LA IMPOSICI脫N DEL SILENCIO DURANTE EL TARDOFRANQUISMO
Bajatierra fue acribillado a tiros el 28 de marzo; su cad谩ver lo encontraron al d铆a siguiente en un garaje de una calle cercana a la que 茅l viv铆a. 鈥淧ara 茅l la derrota hab铆a sido muy dura y los fascistas sab铆an que no se exiliar铆a鈥, comenta el profesor de la UC3M antes de incidir que 鈥渆l certificado de defunci贸n no deja de ser una 贸pera bufa de lo que fue el franquismo, ya que en 茅l se recoge que muri贸 por un s铆ncope cuando realmente le dispararon repetidamente en la puerta de su casa鈥.

Una cuesti贸n diferente es la forma en la que se produce el asesinato. 鈥淟as visiones m谩s rom谩nticas afirman que Bajatierra se atrincher贸 en su casa y comenz贸 a disparar contra aquellos que hab铆an ido a detenerle. Incluso se habla de que baj贸 a la puerta de su casa en la calle Torrijos, en el barrio de Guindalera, con una silla y esper贸 all铆 a sus verdugos鈥, escribe Vadillo en el pr贸logo. Esa aureola de mitolog铆a en torno al personaje no quita para que lo ocurrido realmente fuese lo m谩s l贸gico: que la refriega existiese, pero dada su popularidad, los asesinos le estar铆an esperando en la puerta de su casa o en los alrededores, parafraseando al mismo historiador. 鈥淎煤n hay familiares de Bajatierra que hasta hace unos a帽os apenas sab铆an lo que le hab铆a ocurrido o qui茅n lleg贸 a ser鈥, afirma el historiador Juli谩n Vadillo Sea como fuere, el militante anarquista termin贸 enterrado en una tumba de tercera en el cementerio de La Almudena. 鈥淎煤n hay familiares de Bajatierra que hasta hace unos a帽os apenas sab铆an lo que le hab铆a ocurrido o qui茅n lleg贸 a ser. Cuando conoc铆 a su sobrina-nieta mientras realizaba la investigaci贸n, vi c贸mo esto que sucede bien entrado el siglo XXI no deja de ser un reflejo del silencio que el tardofranquismo impuso en la cotidianeidad鈥, concluye Vadillo antes de anunciar que la biograf铆a de la que es autor tambi茅n se reeditar谩 dentro de unos meses.

FUENTE:

https://www.elsaltodiario.com/memoria-historica/mauro-bajatierra-el-cronista-de-la-cnt-que-mejor-conto-la-guerra-civil
Fuente: Lasoli.cnt.cat