September 19, 2021
De parte de Nodo50
151 puntos de vista


El Diari de Balears celebra aquest dissabte una jornada festiva per commemorar els seus 25 anys d’informaci贸 di脿ria en catal脿. La celebraci贸 d’aquest mat铆 s’ha centrat en unes jornades amb el t铆tol gen猫ric d’‘El futur dels mitjans de comunicaci贸’ en les quals hi han participat una cinquantena de persones.

L’acte, celebrat al museu d’Es Baluard, ha comen莽at amb una trobada de mitjans de comunicaci贸 locals. A continuaci贸 s’ha celebrat la sessi贸 titulada ‘Globalitzaci贸, lleng眉es i mitjans de comunicaci贸’ amb la participaci贸 de Vicent Partal, director de Vilaweb, Martxelo Otamendi, director de Berria i Maria Obelleiro directora de N贸s Diario. La moderaci贸 ha estat a c脿rrec d’Aina Vives, Periodista i articulista a Ultima Hora i dBalears.

Maria Obelleiro ha explica que N贸s Diario 芦茅s un diari que tracta temes gallecs, per貌 tamb茅 temes internacionals des de la nostra 貌ptica禄. 芦Vol铆em un diari en gallec i vivim b脿sicament dels nostres subscriptors禄, ha afegit.

Obelleiro ha assegurat que 芦La Voz de Galicia rep 700 vegades m茅s ajudes que nosaltres per dedicar-li al gallec un espai residual. T茅 molt poc comprom铆s amb la llengua禄. 芦Per貌 no es tracta de queixar-nos, es tracta de fer una bona feina, periodisme valent, socialment responsable禄, ha dit.

Per part seva, Otamendi, ha explicat que Berria 芦compta amb 24.000 accionistes des de 2003. Som el major diari en llengua no estatal i tenim 150 treballadors, 60 a la redacci贸禄.

Segons ha assegurat Otamendi 芦茅s important tenir l’ambici贸 de fer una feina professional i no tenir por de competir amb els grans per tenir un diari en llengua minoritzada禄. 芦No cal tenir cap complex per estar fent feina en un diari en llengua minoritzada. A nosaltres tots els presidents espanyols ens han rebutjat entrevistes, per貌 no ser脿 perqu猫 no les hem demanades禄, ha dit. 芦Som m茅s bons que els mitjans m茅s grans, desacomplexem-nos per tenir una llengua minoritzada禄, ha sentenciat.

El tactament de les not铆cies de l’Estat espanyol

Sobre el tractament de les not铆cies de l’Estat, Partal ha assegurat que el seu diari tenen seccions de pa铆s, 芦no ens guiem per Espanya禄. 芦Els Jocs Ol铆mpics, per exemple, no els hem seguit, per貌 s铆 que hem fet els medallistes dels Pa茂sos Catalans禄, ha afirmat.

Obelleiro ha explicat que tot el referent a Espanya 芦ho tractam en la secci贸 d’internacional. Prestam especial atenci贸 a les nacions sense Estat i a Portugal禄.

En aquest sentit, Otamendi tamb茅 ha explicat que les not铆cies d’Espanya del seu diari 芦tamb茅 van a la secci贸 d’internacional. Quan hi ha un assassinat masclista a Sevilla no fem not铆cia sobre aix貌禄. 芦Ja tenim la radiotelevisi贸 basca per a contar aix貌, que arranca l’informatiu amb aquest tema ‘Accident d’aviaci贸 al L铆ban, no hi ha espanyols entre els morts’, aix铆 es configura un pa铆s? No m’agradaria dirigir un diari que fes aix貌禄, ha dit.

Per part seva, Partal ha explicat que hi ha 芦una voluntat d’atendre els lectors. Estam al seu servei. Jo pens que si un lector de Perpiny脿, un de Palma i un d’Alacant se sentiran identificats禄. 芦Cal pensar coms ens llegiran els nostres lectors des de les diferents parts del territori禄, ha afirmat.

El debat de l’extrema dreta

Sobre el tractament de les not铆cies relacionades amb l’extrema dreta, Partal ha assegurat que 茅s un debat que es t茅 a tot el m贸n. 芦Nosaltres tendim a minimitzar la pres猫ncia de l’extrema dreta. Per exemple, a les eleccions v脿rem entrevistar els caps de llista menys el de Vox perqu猫 no t茅 cap sentit. Els periodistes tenim l’obligaci贸 de dir si un pol铆tic menteix禄, ha asseverat.

Per part seva, Obelleiro ha assegurat que 芦actuam com a dic de contenci贸 de l’ultraespanyolisme禄. 芦Vox no t茅 representaci贸 a Gal铆cia ni rellev脿ncia al carrer禄, ha afegit. 芦Com a mitj脿 progressista destacam en la immigraci贸, el feminisme, etc. Feim molta pedagogia禄, ha sentenciat.
Fuente: Dbalears.cat