February 9, 2023
De parte de Nosaltres
1,184 puntos de vista

SOBRE L鈥橝SSEMBLEA CIUTADANA DE MALLORCA PEL CLIMA

Acci贸 de XR Mallorca per demanar una Assemblea Ciutadana pel clima 20/08/2021
Acci贸 de XR Mallorca per demanar una Assemblea Ciutadana pel clima 20/08/2021

AUTOR/A  Comissi贸 Assemblees Ciutadanes XR       CONTACTE AUTOR xrmallorca@protonmail.com

El 19 de novembre va arrencar un proc茅s democr脿tic carregat de potencial, l鈥橝ssemblea Ciutadana de Mallorca pel Clima (ACMC), cosa que va fer de la nostra illa la primera comunitat a realitzar una experi猫ncia d鈥檃quest tipus. Ho reclamen moviments per la democr脿cia i ecosocials a tot el m贸n com una manera de superar el bloqueig pol铆tic davant l鈥檃ctual intersecci贸 d鈥檈merg猫ncies. L鈥檕rganitzaci贸 茅s a c脿rrec d鈥檜n equip de la UIB, el finan莽ament ve de l鈥橢uropean Climate Foundation i compta amb el suport de Govern i Consell de Mallorca.
La democr脿cia participativa i directa disposa d鈥檜na 脿mplia gamma de mecanismes democr脿tics que ha superat la prova de l鈥檈xperi猫ncia. Cadascun d鈥檃quests s鈥檃justa a una determinada situaci贸 o 脿rea de la vida p煤blica. El mecanisme de l鈥橝C 茅s el m茅s apropiat per encaminar la pol铆tica davant q眉estions de llarg termini, complexos i polaritzants que condueixen al bloqueig pol铆tic, la negaci贸 de la realitat, l鈥檈vasi贸 del problema i el seu agreujament. Les AC s鈥檈mmarquen en la Democr脿cia Deliberativa, un conjunt de pr脿ctiques que fomenten la presa de decisions basades en l鈥檃prenentatge, la reflexi贸, l鈥檈scolta i l鈥檈mpatia, una negociaci贸 reflexiva i acurada entre les parts implicades i afectades. Una AC 茅s una manera d鈥檌ntegrar experi猫ncia i diversitat, prenent l鈥檈xperi猫ncia tant de figures expertes com d鈥檃gents socials implicats en un assumpte determinat com l鈥檈xperi猫ncia i diversitat de necessitats i interessos del conjunt de la societat, en un proc茅s multifac猫tic i robust que facilita la construcci贸 d鈥檜n programa pol铆tic amb participaci贸 de totes les parts.

ENFRONT DE LA POSSIBILITAT DE COL路LAPSE: DEMOCR脌CIA
Comencem per explicar per qu猫 ho necessitem i, a m茅s, 茅s essencial que funcioni. I 茅s que davant la megacrisi -clim脿tica i ecol貌gica, energ猫tica i de recursos, aliment脿ria, geopol铆tica i de civilitzaci贸 tecnoindustrial globalitzada鈥- la democr脿cia parlament脿ria de partits -per si sola- condueix al col路lapse i a l鈥檈xtinci贸. Necessitem superar l鈥檃ctual model per, almenys, cinc raons:
1) El curtterminisme del per铆ode de legislatura impedeix tra莽ar plans estables sobre aquestes q眉estions, totes de mitj脿 i llarg termini.
2) M脿rqueting electoral: partits i governs calculen les seves pol铆tiques sobre la base de sondejos d鈥檕pini贸 en comptes d鈥檈scoltar directament la gent. S鈥檈xclouen les q眉estions poc vendibles com una crisi civilitzat貌ria.
3) S鈥檃cata l鈥檃genda oculta de lobbies poderosos.
4) Ideologies limitades i polaritzaci贸 que impedeixen l鈥檈merg猫ncia de la saviesa col路lectiva en una emerg猫ncia que transcendeix tot el conegut.
5) Confusi贸, desinformaci贸, fake news i postveritat en comptes d鈥檃prenentatge i debat col路lectiu.

VALORACI脫 DE L鈥橝CMC: 
La convocat貌ria implica un reconeixement de la insufici猫ncia del marc pol铆tic actual per a la presa de decisions necess脿ries. Per貌, 茅s fiable? Compleix garanties de qualitat? Quin nivell de potencial t茅?

PUNTS POSITIUS:

Garanties i encerts
1) Compleix m茅s est脿ndards que l鈥橝C Estatal finalitzada al maig 2022.
2) Vinculaci贸 de les mesures: Govern i Consell han adquirit un comprom铆s de portar a terme les propostes amb un 90% o m茅s d鈥檃provaci贸. Encara que no hi ha garanties que un govern diferent assumeixi aquest mandat.
3) Garanties en el sorteig: l鈥檈ntitat que coordina el sorteig estratificat 茅s Sortition Foundation, organitzaci贸 internacional amb anys d鈥檈xperi猫ncia en aquesta activitat.
4) Les assembleistes gaudeixen de cures i facilitats a la participaci贸: es protegeix la seva identitat durant el proc茅s, se鈥檒s compensa econ貌micament i s鈥檕fereixen facilitats per la seva participaci贸 efectiva en el proc茅s.
5) Facilitaci贸 de grups: clau per a facilitar l鈥檈mpatia, la inclusivitat i la creativitat de les persones de l鈥橝ssemblea, aix铆 com el seu benestar emocional.
6) Credibilitat de les sessions que hem pogut seguir a la p脿gina de l鈥橝ssemblea: reconeixement de complexitat, preguntes intel路ligents de les assembleistes, satisfacci贸 expressada鈥

PUNTS NEGATIUS:

Est脿ndards incomplerts
1) Temps insuficient per a deliberar adequadament. Altres Assemblees Clim脿tiques duren almenys deu dies, mentre que aquesta ofereix nom茅s la meitat, cinc dies per a tot (!). La Democr脿cia Deliberativa requereix temps per escoltar, aprendre, reflexionar, explorar punts de vista, negociar resolucions i condicions que harmonitzen. Preocupa que tal brevetat a penes permeti reproduir una llista de propostes prefabricades ni enriquir la informaci贸 amb altres punts de vista. Altres punts fracassen per la mateixa limitaci贸.
2) Difusi贸 insuficient. La legitimitat social va en relaci贸 directa a la difusi贸 del proc茅s a fi de generar inter猫s, espai per dubtes i cr铆tiques constructives, aportacions i validaci贸 social perqu猫 resulti transformador. Quanta gent al carrer coneix l鈥橝CM, sap com funciona o quin n鈥櫭﹕ el potencial?
3) L鈥橝ssemblea manca d鈥檃utonomia per a convocar experts que no estiguin pr猫viament seleccionats. Hauria de poder cridar a altres punts de vista per contrastar i completar la seva perspectiva.
4) L鈥橝ssemblea no pot rebre comunicacions que no estan pr猫viament acordades. Aix貌 impedeix l鈥檌ntercanvi d鈥檜na part del saber i la intel路lig猫ncia col路lectiva amb l鈥橝ssemblea.
5) Abs猫ncia d鈥檜na comissi贸 de seguiment independent que reuneixi diferents actors socials per a afavorir les garanties del proc茅s.
6) Finan莽ament insuficient: Idealment, seria 100% p煤blica i suficient per a garantir l鈥檃bs猫ncia d鈥檃gendes ocultes i assegurar el compliment del conjunt d鈥檈st脿ndards essencials. El car 茅s col路lapsar, finan莽ar una AC resulta, en comparaci贸, molt econ貌mic.
7) Deixa fora Menorca, Eivissa i Formentera impedint una oportunitat justa per al conjunt de la societat de les Illes Balears.
8) Arriba despr茅s de la pol铆tica; Llei de canvi clim脿tic, assignaci贸 fons Next Generation鈥

QU脠 SOM A TEMPS DE MILLORAR?

Demandes de millora
1) Estendre el proc茅s com a m铆nim un dia en la sessi贸 final de conformaci贸 definitiva de les propostes.
2) Portar a realitzaci贸 les propostes que tinguin un 80% (no el 90%) o m茅s de suport com 茅s habitual en moltes ACs.
2) Difusi贸 massiva de les intervencions d鈥檈xpertes i agents socials, encara que sigui en diferit, per a incloure la ciutadania en el proc茅s d鈥檃prenentatge i discussi贸. Encara que les sessions estan disponibles a la p脿gina web de l鈥檃ssemblea, el proc茅s hauria de cobrir-se en canals p煤blics i privats. La premsa hauria d鈥檌mplicar-se en cobrir les sessions. Sempre pensant en el b茅 com煤. Podria haver-hi una campanya creativa de difusi贸 per part de l鈥檕rganitzaci贸. Est脿 succeint? Difonguem l鈥檃ssemblea JA!
3) Dinamitzar la implicaci贸 d鈥檃ctors socials perqu猫 realitzin aportacions a l鈥橝C.
4) Que les propostes es tinguin en compte en la redacci贸 del Pla Territorial Insular del Consell i el Pla de Transici贸 Energ猫tica i Canvi Clim脿tic del Govern que defineix zones de desenvolupament priorit脿ries per a la implementaci贸 d鈥檈nergies renovables. A fi de resoldre el conflicte entre parcs fotovoltaics i terres cultivables: ja hi ha agricultors expulsats dels seus camps en un moment en qu猫 la Sobirania Aliment脿ria hauria de ser prioritat.

QUIN POTENCIAL T脡 L鈥橝CMC EN AQUEST MOMENT?
Els nivells d鈥檈fectivitat d鈥檜na AC poden mesurar-se en tres nivells d鈥檃ssoliment pol铆tic-social. 1) Propositiu: que l鈥橝C generi propostes deliberades i 煤tils. 2) Formatiu: que gr脿cies a la difusi贸 massiva representi una experi猫ncia de reflexi贸 i aprenentatge per a la poblaci贸. 3) Transformatiu: el m茅s ajustat a la intersecci贸 de crisi actual, aconsegueix canalitzar una ona de pol铆tiques ambicioses i valentes en un clima social d鈥檈stabilitat i harmonia. De moment l鈥橝CMC reuneix condicions per ser, b脿sicament, del primer tipus, propositiu, i, si arriba al segon (informatiu) i tercer (transformatiu), dependr脿 en bona part de la societat civil durant i despr茅s del proc茅s.

Des d鈥橢xtinction Rebellion la nostra posici贸 茅s ferma a escala internacional: rebutgem el greenwashing institucional i en la nostra Tercera Demanda demanem ACs que acompleixin les garanties per a resultar transformadores -si no les acompleixen, no ens representa. Des de 2019 hem vist resultats mediocres en l鈥橝C estatal pel clima, la del Regne Unit, Esc貌cia, Alemanya, la Francesa, o una AC gaireb茅 invisible ara en curs a Barcelona. Nombrosos col路lectius i moviments demanen ACs vinculants i amb garanties: a Catalunya ho demana la Xarxa per la just铆cia clim脿tica, en la resta de l鈥檈stat ho demana la Marea Deliberativa, intel路lectuals varis, i la discreta AC estatal va rebre al路legacions de gaireb茅 cent organitzacions que demanaven millores a les seves garanties, cosa no es va produir.

QU脠 FEM COM A MOVIMENTS SOCIALS I CIUTADANIA?
1) Aprendre quins s贸n els est脿ndards que atorguen capacitat transformadora a les AC (XR els difonem per les nostres xarxes).
2) Seguir les sessions, ajudar a difondre-les, aprendre i fomentar el debat.
3) Exigir a mitjans de comunicaci贸 la retransmissi贸 del proc茅s.
4) Assegurar-nos que la classe pol铆tica mantingui el seu comprom铆s a rebre les propostes de l鈥橝C. I si Govern i Consell fan un Macron? La for莽a del carrer i l鈥檃cci贸 directa noviolenta com a 煤ltim recurs.
5) Si sorgeix un Sans Filtre* de Mallorca, secundar-ho. Sans Filtre 茅s el moviment de les Assembleistes participants en l鈥橝C francesa que es van organitzar despr茅s del proc茅s per a defensar el valor de les seves mesures que el president Macron va rebutjar de forma gaireb茅 total.
6) Demanar m茅s i millors processos democr脿tics i que les ACs s鈥檌nstal路lin com a mecanisme permanent (com acaba de passar a Brussel路les), tant per a aprofundir en la intersecci贸 de q眉estions del clima com per a altres tants temes complexos i de llarg termini (sobirania aliment脿ria, transici贸 laboral justa, gesti贸 de pand猫mies, xarxa 5G鈥).

UN MITJ脌 EN SI MATEIX O NOM脡S EL PRINCIPI?
Continuen apareixent m茅s ACs en el m贸n, les 煤ltimes a Guip煤scoa, Tolosa i Catalunya, com a part del que s鈥檋a anomenat l鈥櫬玂na Deliberativa禄. En aquest moment de tensi贸 generalitzada necessitem una transformaci贸 cultural i democr脿tica basada en el respecte, empatia, intel路lig猫ncia col路lectiva, cultura de suport mutu i confian莽a enfront de la possibilitat de col路lapses m煤ltiples. Per la regeneraci贸 de sols, ecosistemes i relacions: Obrim la Democr脿cia!

XR Balears. Som societat civil organitzada, ens necessitem i, si vols col路laborar-hi, aqu铆 t鈥檋i esperem

Facebook, Instagram, Twitter: XR Mallorca

xrmallorca@protonmail.com

P脿gina del proc茅s: https://www.assembleapelclima.net
Fuente: Nosaltres.noblogs.org