March 29, 2021
De parte de Nodo50
101 puntos de vista


Aquest dimecres vam presentar la desena edici贸 de l鈥Anuari M猫dia.cat, una publicaci贸 coeditada amb Pol路len edicions que repassa els silencis i sorolls de l鈥檃ny 2020 als mitjans de comunicaci贸 des d鈥檜n punt de vista cr铆tic i reflexiona tamb茅 sobre com informar de l鈥檈xtrema dreta. L鈥檃cte es va retransmetre a Youtube des de la seu del Col路legi de Periodistes de Catalunya, on hi van poder assistir alguns mecenes del projecte. Hi van participar Ferran Casas, president del Grup Barnils; V铆ctor Yustres i Elisenda Rovira, coordinadors de l鈥橝nuari; i tamb茅 periodistes que han participat en la publicaci贸 com Miquel Ramos, Alba Sidera, Arturo Puente o Sandra Vicente; aix铆 com Joan Maria Morros, dega虁 del Col路legi de Periodistes de Catalunya; i Ricard Gene虂, president de la Fundacio虂 Catalunya.

L鈥橝nuari obre amb una investigaci贸 sobre el Pla Tremall dels Mossos d鈥橢squadra, a c脿rrec de la periodista Sandra Vicente. Aquest pla per lluitar contra els delictes reiteratius, que es va posar en marxa l鈥1 de juny de 2020 a Barcelona, ha posat el focus en barris amb alta concentraci贸 de poblaci贸 migrant. Els Mossos declaren que ha estat un 猫xit i pretenen replicar-lo a la resta de Catalunya. Per貌 sense con猫ixer els criteris que es fan servir per detectar les persones multireicidents, entitats com SOS Racisme apunten a una possible recerca encoberta de persones en situaci贸 irregular. Entre el gener i l鈥檕ctubre de 2020, m茅s del 77% de les persones identificades no tenien la nacionalitat espanyola i el 96% dels detinguts en controls de multireincid猫ncia eren estrangers.

La retallada de drets durant la crisi del coronavirus i el seu impacte en col路lectius ja vulnerabilitzats s贸n un eix central en l鈥橝nuari aquest any. La repressi贸 al dret a la protesta al carrer, la retallada de drets a les dones embarassades, les barreres i l鈥檃i虉llament del col路lectiu LGTBI i de les persones dependents durant el confinament i la desescalada o l鈥檈stocada al ja fra虁gil sector cultural so虂n alguns dels temes de reportatges d鈥檃questa edici贸.

El periodisme davant l鈥檈xtrema dreta

L鈥橝nuari inclou un dossier tema虁tic dedicat a analitzar el paper del periodisme davant del creixement de l鈥檈xtrema dreta. S鈥檋i aporten claus per informar de l鈥檈xtrema dreta sense alimentar-la, una entrevista a la periodista cr铆tica nord-americana Amy Goodman sobre el paper dels mitjans en l鈥檈ra Trump als Estats Units i una an脿lisi de com s鈥檈st脿 vencent l鈥alt-right a la xarxa, amb la participaci贸 de periodistes especialitzats com Miquel Ramos i Alba Sidera.

鈥淟鈥檈ntrada de l鈥檈xtrema dreta a les institucions arreu dels Pai虉sos Catalans i la propagacio虂 del seu discurs d鈥檕di hauria de fer saltar moltes alarmes. El periodisme tambe虂 ha d鈥檈xercir de dic de contencio虂 i per aix貌 a l鈥Anuari reflexionem sobre com hem d鈥檌nformar de l鈥檈xtrema dreta sense amplificar-ne el discurs ni fer-ne propaganda鈥, expliquen els coordinadors del projecte, Elisenda Rovira i Vi虂ctor Yustres.

La desena edicio虂 de l鈥Anuari M猫dia.cat es podra虁 trobar a les llibreries d鈥檃rreu dels Pai虉sos Catalans. El projecte ha estat possible gra虁cies a una campanya de microfinanc抬ament amb el suport de Verkami, que va recollir 13.155 euros de 393 mecenes. Tambe虂 compta amb el suport de la Fundacio虂 Catalunya i el Col路legi de Periodistes de Catalunya. Hi col路laboren tambe虂 la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Vic, alumnes de les quals han escrit reportatges de la publicacio虂.
Fuente: Media.cat