November 12, 2020
De parte de La Haine
204 puntos de vista


12/11/2020 :: Nacionales PP.Catalans
x Endavant OSAN
La pand猫mia no afluixa i segueix infectant centenars de persones cada dia, i el capitalisme tampoc no ho fa i segueix empitjorant les nostres condicions de vida

La pand猫mia no afluixa i segueix infectant centenars de persones cada dia, i el capitalisme tampoc no ho fa i segueix empitjorant les nostres condicions de vida, cada dia tamb茅.

Les darreres setmanes hem pogut veure i ser part铆cips d鈥檜n increment de la resposta mobilitzadora en contra de les mesures actuals per mirar de controlar el virus, reduint els contagis, i posar fre a la sagnia econ貌mica i social que est脿 sofrint l鈥檈conomia i que paga la classe treballadora. Cada vegada m茅s gent se sent desemparada: perqu猫 no pot pagar el lloguer, perqu猫 se l鈥檋a acomiadat de la feina, perqu猫 est脿 malalta i la sanitat no pot atendre-la com necessita, perqu猫 veu com les factures de la compra, la llum i el gas no paren de cr茅ixer i ara els bancs s鈥檈mbutxacaran milers de milions d鈥檈uros per l鈥檈sc脿ndol del Castor de Florentino.

I qu猫 ens toca fer a les revolucion脿ries?

Ens toca una tasca dif铆cil, a l鈥檃ltura de la complexitat que vivim. Treballar per generar conflicte aqu铆 i ara, en moments en qu猫 s鈥檋a de reduir el contacte social per tal de frenar la propagaci贸 del virus. Ens toca ser inventives, audaces i repensar els mecanismes cl脿ssics amb els quals actuem en la societat, per貌 la urg猫ncia social ens mana: cal lluitar ja per cobrir les necessitats b脿siques de tota la classe treballadora. Ja v脿rem pagar les conseq眉猫ncies de la crisi del 2008 i ara ens enfrontem a una nova crisi en pitjors condicions que llavors, i aquesta batalla no la podem perdre. Hem de for莽ar la maquin脿ria del capitalisme, que no regala res i encara menys ara. Nom茅s si som capaces de generar un conflicte suficientment gran, fer por al capital, mostrar la nostra for莽a, serem capaces d鈥檌mposar mesures urgents per garantir la vida a la classe treballadora dels Pa茂sos Catalans.

Per貌 la lluita urgent per aquestes condicions de vida no pot deslligar-se de la lluita pol铆tica revolucion脿ria, perqu猫 茅s aquella que aporta dues idees essencials: d鈥檜na banda, que en el sistema capitalista no existeix un horitz贸 que asseguri una vida digna per a la nostra classe i, per tant, que les reivindicacions socials que s贸n clarament necess脿ries per al moment actual s贸n insuficients per garantir la vida en el futur; de l鈥檃ltra que nom茅s la perspectiva revolucion脿ria 茅s capa莽 d鈥檃glutinar un plantejament pol铆tic que albiri un canvi de sistema. Una proposta revolucion脿ria basada en la construcci贸 d鈥檜n bloc pol铆tic al voltant del Programa Feminista de la Unitat Popular i una estrat猫gia que marqui l鈥檈xercici de l鈥檃utodeterminaci贸 dels Pa茂sos Catalans com a marc pol铆tic per construir una forma diferent de gestionar els recursos, repartir el treball i la riquesa, la superaci贸 del capitalisme patriarcal com a marc d鈥檈xplotaci贸, exclusi贸 i viol猫ncia. La rep煤blica socialista i feminista dels Pa茂sos Catalans.

En aquest sentit, volem marcar tres principis pol铆tics que ens permeten mirar el moment present i el futur a curt termini des de l鈥櫭瞤tica revolucion脿ria i des del clar lligam amb el moviment popular i la lluita social que desenvolupem en tots els fronts i 脿mbits:

Contra la tutela de la patronal!

Avui dia, el gran poder econ貌mic controla els passos que es fan tant per al control de la pand猫mia, com per a la lluita contra la crisi econ貌mica capitalista. Mostra d鈥檃ix貌 茅s que, en els moments de quasi col路lapse sanitari, quan es va decretar una paralitzaci贸 total de l鈥檈conomia, aquesta paralitzaci贸 va durar massa poc temps per fer abaixar el contagi d鈥檜na forma dr脿stica, perqu猫 la patronal no ho acceptava. Tamb茅 n鈥櫭﹕ una mostra el fet que la protecci贸 de l鈥檈stat est脿 garantint principalment les grans empreses i sobretot l鈥橧bex, mentre que Pimes i aut貌noms tenen molts m茅s problemes. Cal rompre amb aquesta l貌gica: els interessos de la patronal i els de les classes populars s贸n contraposats i, per tant, s贸n contraposats als de la immensa majoria de la poblaci贸. La tutela de la patronal per formular les mesures sanit脿ries i socials per fer front a les diferents crisis significa posar la l貌gica del capital davant les necessitats de la vida; significa que manin els de sempre, que res no canvi茂 i que, com sempre, siguem les treballadores qui paguem la crisi.

Repartim el treball, repartim la riquesa!

Si hem de seguir una m脿xima durant els mesos que ens han passat i els que venen, 茅s la de garantir la vida davant de tot. Garantir la vida significa garantir l鈥檃cc茅s a recursos b脿sics per a la subsist猫ncia de la gent i les fam铆lies que estan pagant d鈥檜na manera m茅s virulenta la situaci贸 actual. En un moment d鈥橢RTOs, EROs i persones sense acc茅s a cap de les prestacions socials actuals, el que toca 茅s lluitar perqu猫 tothom tingui acc茅s a unes m铆nimes condicions de vida, indiferentment d鈥檕n visqui, de la seva proced猫ncia i de si t茅 acc茅s al mercat laboral. L鈥橧ngr茅s M铆nim Vital, la publicitat del Gobierno com la pol铆tica m茅s progressista possible, s鈥檋a mostrat fortament inefica莽, ja que, d鈥檜na banda, la majoria de la poblaci贸 que necessita una prestaci贸 com aquesta no hi t茅 acc茅s i, de l鈥檃ltra, no va l鈥檃rrel del problema, que 茅s la necessitat de repartir racionalment el treball productiu i de cures per tal construir una societat en qu猫 cadasc煤 aporti segons les seves capacitats i rebi segons les seves necessitats. Nom茅s repartint el treball i la riquesa podrem garantir unes condicions materials de vida dignes per a tothom.

Propietat p煤blica i social dels recursos que reprodueixen la vida!

La situaci贸 cr铆tica que vivim, agreujada per la pand猫mia i la crisi econ貌mica que l鈥檃companya, no t茅 les seves arrels en aquesta situaci贸 extraordin脿ria que vivim, sin贸 en la incompatibilitat del model neoliberal pel que fa a la provisi贸 de serveis que tenen relaci贸 directa amb la reproducci贸 de la vida. En aquests moments cr铆tics hem de posar sobre la taula mesures de xoc com la suspensi贸 dels pagaments de lloguers, de subministraments, una sanitat p煤blica al 100% i moltes altres. Per貌 no ens podem quedar en aix貌: hem de partir de l鈥檃ssumpci贸 que tothom t茅 dret a una llar amb salubritat, a serveis essencials, a uns ingressos que li permetin no patir per al manteniment de la seva vida i a uns serveis p煤blics que garanteixin l鈥檃cc茅s als serveis necessaris en cada edat de la vida. Cal posar en q眉esti贸 la propietat privada del s貌l i dels habitatges buits, les empreses privades que exploten els serveis essencials i tamb茅 les que col路laboren en els serveis p煤blics o els gestionen. Nom茅s des de la propietat p煤blica i el control social podrem garantir les condicions que permetin a totes les persones accedir als recursos que garanteixen una vida digna.

Toca plantar-se, toca sumar i toca espr茅mer al m脿xim les nostres capacitats militants.
Perqu猫 la vict貌ria 茅s en el futur, per貌 la lluita 茅s en el present.

Plantem-nos, perqu猫 nom茅s lluitant tenim futur
Fuente: Ppcc.lahaine.org