December 14, 2020
De parte de Nodo50
2,466 puntos de vista

Aquest dilluns, 14 de desembre, al voltant de les huit del mat铆, un fort dispositiu de la Policia Nacional espanyola, format per almenys huit furgons ha ocupat el barri de Benimaclet de Val猫ncia. L鈥檕bjectiu: desallotjar el Centre Social Okupat i Anarquista (CSOA) l鈥橦orta, ubicat al final del carrer Di贸genes L贸pez Mecho, junt a la pla莽a de les Tretze Roses. Els agents, sense cap ordre judicial i cap comunicaci贸 pr猫via, han canviat els panys de les portes de l鈥檃lqueria, han instal路lat alarmes i han col路locat almenys tres portes antiokupa. Segons ha pogut comprovar la Directa, en la zona d鈥檋orta que rodeja l鈥檈difici, hi havia almenys una persona, que l鈥檋an feta fora.

Diverses persones han respost a la crida de suport i s鈥檋an concentrat davant la porta d鈥檈ntrada, per貌 han estat encapsulades pels agents. Despr茅s de diversos moments de tensi贸 entre les activistes i els agents i de les c脿rregues policials, la Policia ha abandonat l鈥檈spai i centenars de persones, membres del CSOA l鈥橦orta i ve茂nes de diferents barris de Val猫ncia, han aconseguit entrar i han tornat a alliberar l鈥檈spai. Aquesta vesprada, a les 19.00 h, s鈥檋a convocat una concentraci贸 en la pla莽a de Benimaclet en rebuig al que han considerat un 鈥渁tac il路legal鈥.

El centre social es troba immers en un proc茅s judicial contra la Societat de Gesti贸 d鈥橝ctius Procedents de la Reestructuraci贸 Banc脿ria (la Sareb), qui vol fer-se amb la propietat de l鈥檈difici

El centre social es troba immers en un proc茅s judicial contra la Societat de Gesti贸 d鈥橝ctius Procedents de la Reestructuraci贸 Banc脿ria (la Sareb), qui vol fer-se amb la propietat de l鈥檈difici. Segons ha explicat un dels advocats i membre de la cooperativa El Rogle, Nacho Collado, en l鈥檃ctualitat, la Sareb nom茅s 茅s propiet脿ria d鈥檜na parcel路la d鈥檋orta de 100 metres quadrats, dels aproximadament dotze mil metres quadrats que composen l鈥檈spai, amb l鈥檃lqueria i els horts del seu voltant. 鈥淎quest mat铆, ens hem adonat que la nota simple no era de la casa. S鈥檋a produ茂t un desallotjament en un lloc en qu猫 no constava cap proc茅s鈥, explica Collado, fent refer猫ncia al fet que l鈥檃ctuaci贸 policial d鈥檃quest mat铆 s鈥檋auria d鈥檋aver limitat nom茅s a una parcel路la de l鈥檈spai i, per tant, l鈥檃ctuaci贸 ha sigut completament 鈥渋l路legal鈥. L鈥檃ssemblea del CSOA l鈥橦orta, qui demanar脿 responsabilitats per l鈥檌ntent de desallotjament de l鈥檃lqueria, ha guanyat ja dos dels quatre procediments judicials iniciats per la Sareb, i subratlla que tots es van impugnar, perqu猫 no es van realitzar correctament. 鈥淗i havia una manca d鈥檌nformaci贸 perqu猫 no ens arribara cap notificaci贸鈥, asseguren.

Els agents han accedit a l鈥檈spai i han canviat els panys de les portes de l鈥檃lqueria

El CSOA l鈥橦orta del barri de Benimaclet de Val猫ncia naix en l鈥檃ny 2012 de la voluntat i l鈥檈sfor莽 d鈥檜n grup de persones que volien dotar a Val猫ncia d鈥檜n espai de trobada per a col路lectius, aix铆 com enriquir el teixit social de la ciutat. Des dels seus inicis, les seues membres han treballat per crear un ambient 鈥渆xempt de relacions de dominaci贸 i submissi贸鈥, apostant per l鈥檕rganitzaci贸 assemble脿ria i horitzontal, l鈥檃utogesti贸, la solidaritat i la reciprocitat.

Tot comen莽a a finals de mar莽 de 2012, quan al caliu del Moviment 15-M i seguint l鈥檈xemple del moviment llibertari de la d猫cada dels 90, una trentena de joves van reapropiar-se d鈥檜na alqueria abandonada. Aquesta havia sigut propietat d鈥檜na fam铆lia, que l鈥檋avia utilitzada com a local de la seua floristeria. Tanmateix, els processos d鈥檈speculaci贸 urban铆stica a l鈥檋orta de Val猫ncia amena莽aren el futur del negoci i comportaren que la fam铆lia es desfera d鈥檈lla en l鈥檃ny 2003. M茅s tard, va ser ocupada per una fam铆lia en situaci贸 de vulnerabilitat i tamb茅 per altres joves, fins que l鈥檃ssemblea del CSOA l鈥橦orta va decidir 鈥渢reure la parcel路la del gueto, portar-la a primera l铆nia pol铆tica i crear un espai d鈥檃utonomia i resist猫ncia鈥.
Fuente: Directa.cat