July 23, 2021
De parte de La Haine
1,664 puntos de vista

El Servei Catal脿 de la Salut ha decretat una nova figura normativa: l’estat d’emerg猫ncia sanit脿ria a criteri del Conseller, sense passar ni per cap Consell de Govern de la Generalitat o Consell de Ministres i ,molt menys, pel Parlament de Catalunya o el Congr茅s de Diputats.

 La realitat 茅s que l’assumpci贸 d’aquestes facultats descrites en l’ordre suposen pr脿cticament la militaritzaci贸 del sistema sanitari p煤blic catal脿 i encara pitjor tot el seu personal.

 Com que no ha refor莽at l’atenci贸 prim脿ria com havia de ser , imprescindible pel seguiment de la pand猫mia i pel control de salut p煤blica en resid猫ncies aix铆 com pel proc茅s de vacunaci贸 , la cinquena onada ha dut al sistema sanitari p煤blic catal脿 a la seva m脿xima tensi贸 en un moment amb treballadors i treballadores de baixa , altres esgotats i altres en leg铆times i necess脿ries vacances. 

 La ren煤ncia a l’accessibilitat a l’atenci贸 prim脿ria, al seguiment de cr貌nics s贸n vies de sortida f脿cils per貌 que posen tamb茅 en perill la salut p煤blica, gaireb茅 al mateix nivell que la pand猫mia. Aquestes restriccions abunden en la ja disminuida activitat que es du a terme en els centres d’atenci贸 prim脿ria, que en plena cinquena onada han perdut el refor莽 dels gestors COVID i tenen nombroses treballadores de baixa per infecci贸 o per contacte amb la malaltia. L’emerg猫ncia ha de servir per contractar m茅s personal i per regular les absurdes tasques administratives, com les incapacitats laborals, que ocupen part important del temps de les professionals. L’emerg猫ncia ha de servir per optimitzar els serveis i establir mesures de suport al personal sanitari que est脿 en pitjor situaci贸, que s贸n els de l’atenci贸 prim脿ria, no per limitar el dret a l’atenci贸 sanit脿ria de la poblaci贸 atesa pel SISCAT. L’emerg猫ncia ha de servir per posar sota control p煤blic tots els recursos, tamb茅 els privats. 

 Finalment en un context social on les mesures epidemiol貌giques es dicten en Tribunals , aquest decret permet desnaturalitzar el servei nacional de Salut i a sobre sense cap mena de control democr脿tic . Una vegada m茅s es perjudicar脿 la poblaci贸 m茅s pobre, perqu猫 qui pugui podr脿 accedir igualment als serveis de pagament.

 Barcelona, 23 de juliol de 2021
Fuente: Lahaine.org