February 17, 2023
De parte de SOS Racisme
1,027 puntos de vista

El Tribunal d鈥橝pel路laci贸 dels Pa茂sos Baixos ha dictat una sent猫ncia hist貌rica en el cas de dos ciutadans, en un causa presentada per Amnistia Internacional, Control Alt Delete, RADAR i NJCM-PILP contra l鈥櫭簊 de perfils 猫tnics per part de la policia de fronteres neerlandesa (Royal Marechaussee)

14 de febrer de 2023- El Tribunal ha resolt que l鈥檃ctual pr脿ctica constitueix una forma de discriminaci贸 racial i l鈥檋a prohibit. Tamb茅 ha resolt que la policia de fronteres ha de modificar les seves pr脿ctiques immediatament, independentment de si l鈥橢stat apel路la contra la sent猫ncia.

La causa tractava sobre la q眉esti贸 de si la policia de fronteres pot seleccionar persones per a donar-los l鈥檃lto i verificar la seva situaci贸 a la frontera (parcialment) a causa de la seva ra莽a. La coalici贸 que va engegar la causa al路legava que l鈥櫭簊 de la ra莽a en les decisions sobre la selecci贸 茅s una forma de discriminaci贸 racial.

Forma especialment greu de discriminaci贸

El Tribunal d鈥橝pel路laci贸 ha sostingut que la policia de fronteres discrimina sobre la base de la ra莽a en la seva pr脿ctica di脿ria de seleccionar gent per a verificar-ne la situaci贸, i ha concl貌s que es tracta d鈥檜na forma especialment greu de discriminaci贸. El Tribunal ha reconegut que la utilitzaci贸 de perfils 猫tnics fa que la gent senti que no 茅s acceptada en la societat i que 茅s tractada com a ciutadania de segona.

鈥淪ento que s鈥檋a refor莽at la meva convicci贸 que el racisme no t茅 cabuda en la nostra societat. Aquesta 茅s una gran vict貌ria, no tan sols per mi i per la gent de color, sin贸 per a totes les persones que, durant anys, han lluitat contra el racisme i la utilitzaci贸 de perfils 猫tnics i en favor de la igualtat de tracte鈥, ha manifestat Mpanzu Bamenga, un dels demandants.

Estigmatitzaci贸 i impacte negatiu

El Tribunal d鈥橝pel路laci贸 ha subratllat que els m猫todes de la policia de fronteres provoquen estigmatitzaci贸 i sentiments de dolor i frustraci贸 entre les persones que s贸n seleccionades per a controls fronterers, inclosos els dos ciutadans que van contribuir a la presentaci贸 d鈥檃questa demanda. El Tribunal ha subratllat aix铆 mateix l鈥檌mpacte negatiu que la utilitzaci贸 de perfils 猫tnics t茅 en la societat.

鈥淓l tribunal ha aclarit que l鈥檃specte i el color d鈥檜na persona no indiquen la seva nacionalitat. Aquesta 茅s una important correcci贸 a la sent猫ncia anterior del tribunal de primera inst脿ncia que va impactar moltes persones de color i les va fer sentir ciutadanes de segona鈥, ha manifestat Dionne Abdoelhafiezkhan, de l鈥檕rganitzaci贸 contra el racisme Control Alt Delete.

I ara qu猫?

Aquesta 茅s una sent猫ncia hist貌rica. Es tracta d鈥檜n pas important en l鈥檈liminaci贸 de la utilitzaci贸 de perfils 猫tnics per part de la Royal Marechaussee, la policia i altres cossos encarregats de fer complir la llei.

鈥淟a coalici贸 que va presentar aquesta demanda porta anys lluitant contra la utilitzaci贸 de perfils 猫tnics. Aquesta vict貌ria mostra que, si ens unim, podem aconseguir-ho鈥, ha manifestat Dagmar Oudshoorn, directora d鈥橝mnistia Internacional Pa茂sos Baixos. 鈥淓ns inspira a continuar amb l鈥檈sfor莽 col路lectiu per a eliminar el racisme i la discriminaci贸 en les tasques de compliment de la llei.鈥
Fuente: Sosracisme.org