February 2, 2021
De parte de Nodo50
1,898 puntos de vista

[CAT]

Originalment a loquesomos.org *

Una llarga hist貌ria de depredaci贸

La funer脿ria Grup M茅mora, gestora del Tanatori Sancho d鈥櫭vila de Barcelona, va ser informada per primera vegada a la fi de 2018, de l鈥檃ctitud depredadora i d鈥檃ssetjament constant contra la secci贸 de CNT que practicava Eurest-Compass Group. Va ser novament informada al setembre de 2019, i una altra vegada al juny de 2020, tant de la traject貌ria d鈥橢urest-Compass Group, com de les noves irregularitats que es venien cometent. Les 2 煤ltimes, comunicacions formals que Grup M茅mora s鈥檋a obstinat a ignorar. Com la proposta de reuni贸 enviada fa uns dies per part nostra, per a buscar una soluci贸.

No sols aix貌. La comunicaci贸 a Grup M茅mora de 2020, inclo茂a una reivindicaci贸, que ja havia estat realitzada un any abans als responsables d鈥橢urest-Compass Group. Que s鈥檃cab茅s amb la invisibilitzaci贸 del servei d鈥檋ostaleria del centre de treball (No estant ni retolat ni visibilitzat en tot el complex del Tanatori, i en el qual ens impedien exposar el men煤 de migdia en les vetlles, com un altre dels serveis que ofereix el centre). Mentre la resta de Tanatoris de l鈥檈mpresa aix铆 feien. Ens tem铆em que Eurest-Compass Group i Grup M茅mora tenien un pla, tallar-nos l鈥檃cc茅s als usuaris per a baixar artificialment la facturaci贸, i el temps ha acabat demostrant que ten铆em ra贸. Ara pretenen acomiadaments fent-lo servir com a causa.

Res a perdre, tot per guanyar

Durant els nostres mes de sis anys de traject貌ria mai hav铆em realitzat cap mena d鈥檃cci贸 en els tanatoris, malgrat ser els centres de treball de la major part de la secci贸 sindical de CNT a Eurest-Compass Group. Per貌 donada la situaci贸 d鈥檃茂llament i assetjament a la qual tant Eurest-Compass Group com a Grup M茅mora ha jugat amb nosaltres, al juny de 2020 ens vam veure obligats a iniciar-les. Primer concentracions silencioses, despr茅s una vaga de 3 dies en la cafeteria dels tanatoris Sancho d鈥櫭vila i Les Corts amb piquets. I ara, quan la meitat de la plantilla ja tenim un peu fora del centre, gr脿cies a la pin莽a Eurest-M茅mora estem defensant el lloc de treball amb contund猫ncia, i emprarem la que sigui necess脿ria.

Ho hem advertit i ho reiterem, ens espanta molt mes la mis猫ria que la pres贸. No permetrem que se鈥檔s apliqui un ERO motivat per repressi贸 sindical, en un centre que factura cinc vegades mes del que costen les nomines dels treballadors i treballadores, vulnerant el nostre dret fonamental de llibertat sindical. I ni molt menys donar脿 fi a les accions la seva aplicaci贸, cosa que no faria mes que enquistar i allargar el conflicte, almenys fins a novembre de 2022, data en la qual finalitzen els processos judicials croats entre Eurest-*Compass Group i la secci贸 de CNT ja plantejats. Sense comptar els que estan per venir.

Mantindrem l鈥檃cci贸 en defensa dels llocs de treball, tal com hem fet durant mes de sis anys, fins a les seves 煤ltimes conseq眉猫ncies. Som treballadors d鈥檋ostaleria, i per davant nom茅s tenim anys d鈥檃tur i mis猫ria, per aix貌 no tenim res a perdre. Aquestes accions de protestes en el Tanatori Sancho d鈥櫭vila, s鈥檈stan estenent en altres centres de Barcelona i per tot l鈥檈stat (1).

Interfer猫ncies鈥

Eurest Col路lectivitats S.L.O., 茅s una empresa de restauraci贸 i servei d鈥櫭爌ats que forma part de la multinacional brit脿nica Compass Group (propietat del Fons Voltor BlackRoc) i 茅s titular d鈥檜n bon grapat de contractes p煤blics en les diverses administracions de tot l鈥檈stat espanyol: col路legis, museus, resid猫ncies, menjadors socials o hospitals, i que en l鈥檃ctualitat acaba de presentar un ERO per a tots els seus centres a nivell nacional (2).

脡s un bon moment per a recordar que 茅s una de les empreses sempre beneficiada per la Comunitat de Madrid des de l鈥檌nici de la pand猫mia (3), fins al recent contracte amb el 鈥淶endal鈥 (4).

Amb dades de 2018: el gegant de la restauraci贸 per a col路lectivitats va facturar 23.200 milions de lliures (uns 27.000 milions d鈥檈uros), 茅s present en 50 pa茂sos, compta amb 600.000 empleats a tot el m贸n i reparteix cada dia 5.500 milions de menjars. A Espanya es van facturar 378 milions d鈥檈uros.

Continuar脿鈥

  • http://loquesomos.org/asusta-mas-la-miseria-que-el-calabozo/

[CAST]

ASUSTA M脕S LA MISERIA QUE EL CALABOZO

Una larga historia de depredaci贸n

La funeraria Grupo M茅mora, gestora del Tanatorio Sancho de 脕vila de Barcelona, fue informada por primera vez a finales de 2018, de la actitud depredadora y de acoso constante contra la secci贸n de CNT que practicaba Eurest-Compass Group. Fue nuevamente informada en septiembre de 2019, y otra vez en junio de 2020, tanto de la trayectoria de Eurest-Compass Group, como de las nuevas irregularidades que se ven铆an cometiendo. Las 2 煤ltimas, comunicaciones formales que Grupo M茅mora se ha empe帽ado en ignorar. Como la propuesta de reuni贸n enviada hace unos d铆as por nuestra parte, para buscar una soluci贸n.

No s贸lo eso. La comunicaci贸n a Grupo M茅mora de 2020, inclu铆a una reivindicaci贸n, que ya hab铆a sido realizada un a帽o antes a los responsables de Eurest-Compass Group. Que se acabara con la invisibilizaci贸n del servicio de hosteler铆a del centro de trabajo (No estando ni rotulado ni visibilizado en todo el complejo del Tanatorio, y en el cual nos imped铆an exponer el men煤 de mediod铆a en los velatorios, como otro de los servicios que ofrece el centro). Mientras el resto de Tanatorios de la empresa as铆 hac铆an. Nos tem铆amos que Eurest-Compass Group y Grupo M茅mora ten铆an un plan, cortarnos el acceso a los usuarios para bajar artificialmente la facturaci贸n, y el tiempo esta demostrando que ten铆amos raz贸n. Ahora pretenden despidos us谩ndolo como causa.

Nada que perder, todo por ganar

Durante nuestros mas de seis a帽os de trayectoria nunca hab铆amos realizado ning煤n tipo de acci贸n en los tanatorios, a pesar de ser los centros de trabajo de la mayor parte de la secci贸n sindical de CNT en Eurest-Compass Group. Pero dada la situaci贸n de aislamiento y acoso a la que tanto Eurest-Compass Group como Grupo M茅mora han jugado con nosotros, en junio de 2020 nos vimos obligados a iniciarlas. Primero concentraciones silenciosas, despu茅s una huelga de 3 d铆as en la cafeter铆a de los tanatorios Sancho de 脕vila y Les Corts con sendos piquetes. Y ahora cuando la mitad de la plantilla ya tenemos un pie fuera del centro, gracias a la pinza Eurest-M茅mora estamos defendiendo el puesto con contundencia, y emplearemos la que sea necesaria.

Lo hemos advertido y lo reiteramos, nos asusta mucho mas la miseria que el calabozo. No vamos a permitir que se nos aplique un ERE motivado por represi贸n sindical, en un centro que factura cinco veces mas de lo que cuestan las nominas de los trabajadores y trabajadoras, vulnerando nuestro derecho fundamental de libertad sindical. Y ni mucho menos dar谩 fin a las acciones su aplicaci贸n, cosa que no har铆a mas que enquistar y alargar el conflicto, al menos hasta noviembre de 2022, fecha en la cual finalizan los procesos judiciales cruzados entre Eurest-Compass Group y la secci贸n de CNT ya planteados. Sin contar los que est谩n por venir.

Mantendremos la acci贸n en defensa de los puestos de trabajo, tal y como hemos venido haciendo durante mas de seis a帽os, hasta sus 煤ltimas consecuencias. Somos trabajadores de hosteler铆a, y por delante s贸lo tenemos a帽os de paro y miseria, por eso no tenemos nada que perder. Estas acciones de protestas en el Tanatorio Sancho de 脕vila, se est谩n extendiendo en otros centros de Barcelona y por todo el Estado (1).

Interferencias鈥

Eurest Colectividades S.L.U., es una empresa de restauraci贸n y catering que forma parte de la multinacional brit谩nica Compass Group (propiedad del Fondo Buitre BlackRoc) y es titular de un buen pu帽ado de contratos p煤blicos en las diversas administraciones de todo el Estado espa帽ol: colegios, museos, residencias, comedores sociales u hospitales, y que en la actualidad acaba de presentar un ERE para todos sus centros a nivel nacional (2).

Es un buen momento para recordar que es una de las empresas siempre beneficiada por la Comunidad de Madrid desde el inicio de la pandemia (3), hasta el reciente contrato con el 鈥淶endal鈥 (4).

Con datos de 2018: el gigante de la restauraci贸n para colectividades factur贸 23.200 millones de libras (unos 27.000 millones de euros), est谩 presente en 50 pa铆ses, cuenta con 600.000 empleados en todo el mundo y reparte cada d铆a 5.500 millones de comidas. En Espa帽a se facturaron 378 millones de euros.

Continuar谩鈥

* Con la informaci贸n de la Secci贸n Sindical CNT 鈥 Eurest/Compass Group

Notas
1.- 驴Despidos en el comedor social que garantiza m谩s de 300 comidas al d铆a?
2.- No al ERE 隆Ni un despido en Eurest Compass Group
3.- Ayuso pag贸 2,3 millones de euros en sobrecostes por men煤s que nunca se comieron los pacientes y sanitarios de Ifema
4.- 2021: odisea en el Zendal

S铆guenos en Facebook: LoQueSomos Twitter@LQSomos Telegram: LoQueSomosWeb Instagram: LoQueSomos
Fuente: Lasoli.cnt.cat