February 13, 2023
De parte de SOS Racisme
1,027 puntos de vista

Tant Fiscalia com l鈥檈ntitat acusen treballador de l鈥檈mpresa de transport p煤blic per delicte d鈥檕di

Barcelona, 7 de febrer de 2023- SOS Racisme Catalunya acompanya com a acusaci贸 particular a la fam铆lia que va ser v铆ctima de l鈥檃gressi贸 racista d鈥檜n conductor d鈥檃utob煤s de TMB. L鈥檈mpresa tamb茅 est脿 acusada com a responsable civil subsidi脿ria.

L鈥檃gressi贸 va oc贸rrer el maig de 2020 en un autob煤s que cobreix la l铆nia V, des de la pla莽a d鈥橝lfonso Com铆n fins a la Barceloneta. Tal com es relata a l鈥檈scrit de Fiscalia 鈥淟鈥檃cusat, en aquell temps conductor de l鈥檃utob煤s per compte de l鈥檈mpresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) havia reparat en la proced猫ncia de la fam铆lia quan es van dirigir a ell des de la zona de validaci贸 de bitllets a causa d鈥檜n problema suscitat amb el t铆tol de transport d鈥檜n dels menors鈥.Aleshores 茅s quan l鈥檃cusat, 鈥渧a decidir ridiculitzar-los per ra贸 del seu origen, que menysprea. 

Aix铆, en arribar a la parada de  Passeig de Sant Joan, va comen莽ar a baladrejar: 鈥淯s agrada viure gratis en aquest pa铆s鈥, convidant-los al fet que abandonessin el mateix i provocant l鈥檃dhesi贸 d鈥檃lguns passatgers a tals consignes. A m茅s, tant l鈥檃gressi贸 com els insults van ser vitorejats per alguns passatgers de l鈥檃utocar. 

La fam铆lia va haver de baixar del vehicle i una vegada al carrer, amb l鈥檃utob煤s aturat, el conductor va seguir insultant-los i va ser quan va agredir als menors, que havien sortit en defensa de la mare.

SOS Racisme demana un any de pres贸 m茅s la compensaci贸 econ贸mica

Tant la fiscalia com l鈥檃cusaci贸 particular de SOS Racisme demanem la condemna del conductor per tres delictes lleus de lesions -un per cadascuna de les agressions que van patir les menors- i un delicte d鈥檕di de l鈥檃rt. 510.2 del Codi Penal, per lesionar la dignitat de la fam铆lia per motius racistes. Per aquest darrer delicte la fiscalia sol路licita una pena de pres贸 de 10 mesos i 1 any per part de l鈥檃cusaci贸 particular de SOS Racisme. Aix铆 mateix, tamb茅 se li demana una multa econ貌mica, pel mateix delicte d鈥檕di i les lesions lleus. D鈥檃ltra banda, les acusacions reclamen una indemnitzaci贸 per les lesions f铆siques que van patir les menors, a m茅s des de SOS Racisme demanem la quantia de 1000 Euros per cada una dels 4 membres de la fam铆lia pels danys morals patits, en el cas de la fiscalia, sol路licita 500 euros per cadascuna. Ambdues acusacions sol路liciten la responsabilitat civil subsidi脿ria per part de TMB en produir-se els fets quan l鈥檃gressor desenvolupava feines de conductor d鈥檃utob煤s.

El judici s鈥檋a celebrat el passat dimarts 7 de febrer a les 11 hores a l鈥橝udi猫ncia Provincial de Barcelona, i ara queda a l鈥檈spera de sent猫ncia.

Den煤ncies de racisme al transport p煤blic

Des de SOS Racisme volem assenyalar que aquest no 茅s el primer cas d鈥檃gressions racistes als serveis de transport p煤blic que arriba al Servei d鈥橝tenci贸 i Den煤ncia de SOS Racisme Catalunya, que normalment no compten amb l鈥檃cci贸 de l鈥檈mpresa de la ciutat responsable. De fet, concretament de TMB al SAiD ens han arribat diversos casos en els quals es denuncia a responsables de la seguretat privada de l鈥檈mpresa.

Invisibilitzaci贸 de la nostra feina

Des de fa m茅s de dos anys des del SAiD estem acompanyant a la fam铆lia com a acusaci贸 particular despr茅s que l鈥橭ND ens el va derivar. Ens sembla b茅 que aquest i altres casos de racisme es poden difondre sempre i quan les persones v铆ctimes estiguin d鈥檃cord, preparades i els representants informats, per貌 茅s fonamental a nivell pol铆tic que quan el tingui, el treball de la societat civil organitzada no s鈥檌nvisibilitzi.

Aquest cas arriba a la OND, que el deriva a SOS Racisme. Durant aquests anys hem estat acompanyant a la familia en el proc茅s.  Tanmateix, hem notat que ni des de la Regiduria de Barcelona, com en totes les notes que ha publicat la premsa, no ha aparegut la nostra participaci贸 com a acusaci贸 particular en aquest cas. La qual cosa ens sembla greu ja que s鈥檌nvisibilitza la feina que fem com a entitat acompanyant als processos judicials i psicol貌gics en casos de racisme a tota catalunya. Aquesta, 茅s una feina ardua, que duem a terme un equip de tantsols 10 persones.

Agra茂m per tant,  que rectifiquin es  tant totes les publicacions com la nota de premsa, ja que s鈥檋a trasllat a tots els mitjans aquesta informaci贸 err貌nia i sense participaci贸 de les persones agredides.
Fuente: Sosracisme.org