November 26, 2020
De parte de Nodo50
916 puntos de vista

鈥淣o es tracta ja de parlar del dret d鈥檃utodeterminaci贸, si no d鈥檃companyar-vos en la vostra lluita fins la vict貌ria final.鈥 Aquesta declaraci贸 va ser pronunciada pel llavors l铆der del PSOE, i futur president del Govern espanyol, Felipe Gonz谩lez, en un discurs davant la poblaci贸 sahrau铆 que vivia als campaments refugiades de Tinduf 鈥揳l sud-oest d鈥橝lg猫ria鈥 el 14 de novembre de 1976. Just un any abans s鈥檋avien signat els Acords Tripartits de Madrid, mitjan莽ant els quals l鈥橢stat espanyol transferia l鈥檃dministraci贸 del S脿hara Occidental a Marroc i a Maurit脿nia i, per tant, deixava de ser una prov铆ncia espanyola. Sobre aquests acords, Gonz谩lez mostrava una clara 鈥渞epulsa i reprovaci贸鈥, argumentant que resultaven molt perjudicials pel poble sahrau铆.

Quan va arribar a la presid猫ncia del govern, en 1982, la postura de Gonz脿lez, i per tant la del PSOE, van canviar dr脿sticament, passant a convertir-se en un dels principals ambaixadors del Marroc a Europa i deixant de banda completament la q眉esti贸 sahrau铆. Mostra d鈥檃ix貌 es que en 2010 el rei Mohamed VI regalava a Gonz谩lez una parcel路la de 5.000 metres quadrats en primera l铆nia de platja molt aprop de Tanger, perqu猫 es contruira una mansi贸 al seu gust. Un altre president socialista, Jose Luis Rodriguez Zapatero, rebia en 2016 una de les m茅s altes condecoracions de l鈥檈stat marroqu铆 per part del rei Mohamed VI, i es declarava 鈥渦n ferm amic de Marroc鈥, lloc on habitualment passa les vacances amb la seva fam铆lia.

Per al metge sahrau铆 Hamadi Mohamed 鈥渓鈥橢stat espanyol tindria la clau per for莽ar a Marroc a respectar la legalitat internacional al S脿hara tancant la frontera comercial una setmana鈥

Hamadi Mohamed, metge sahrau铆 nascut als campaments de refugiats de Tinduf que actualment viu a l鈥橢stat espanyol, explica que tant el PP com el PSOE, quan han arribat al poder 鈥渟empre han prioritzat les relacions econ貌miques i comercials amb Marroc per sobre dels drets fonamentals del poble sahrau铆 i la legalitat internacional鈥, especialment els socialistes: 鈥渓鈥橢stat marroqu铆 茅s expert en comprar a pol铆tics espanyols amb tot tipus de regals i favors, i aquesta 茅s l鈥檈strat猫gia que venen seguint des dels acords de Madrid, especialment amb el PSOE鈥. Mostra d鈥檃questa relaci贸 s贸n les freq眉ents visites oficials, que tant des de la Casa Reial espanyola com des del govern, que s鈥檋an incrementat des de l鈥檃rriba de Pedro S谩nchez a la presid猫ncia.


Marroc, el gran client de l鈥橢stat espanyol

Actualment l鈥檈stat marroqu铆 aglutina el 45% del total d鈥檈xportacions espanyoles a l鈥櫭frica, i 茅s el seu principal client en aquest continent i la seva principal via d鈥檈ntrada. Les exportacions marroquines cap a l鈥檈stat espanyol representen el 17% del PIB del pa铆s afric脿, amb un valor al voltant dels 15.000 milions d鈥檈uros, i tamb茅 茅s la seua principal via d鈥檈ntrada a Europa. Per al metge sahrau铆, 鈥渓鈥橢stat espanyol tindria la clau per for莽ar Marroc a respectar la legalitat internacional al S脿hara simplement tancant la frontera comercial durant una setmana. Les transaccions comercials amb Marroc no superen el 1,5% del PIB espanyol. Per tant, 茅s una relaci贸 desigual, per貌 Marroc sempre juga amb el rol de ser un dels principals agents de control de la migraci贸 cap a Europa i per tant t茅 la capacitat de desestabilitzar la pol铆tica espanyola en aquest sentit鈥.

Trenta anys de desesperan莽a i impunitat fan esclatar la guerra al S脿hara
Concentraci贸 davant del consolat Marroqu铆 en protesta per la intervenci贸 marroquina al S脿hara Occidental |Bruna Casas

Precisament per tractar aquest tema 鈥搇鈥檃rribada de 2,300 persones migrants a Canaries en les darreres dues setmanes鈥, el ministre d鈥橧nterior espanyol, Fernando Grande Marlaska, viatjava el passat divendres d鈥檜rg猫ncia a Rabat per reunir-se amb el seu hom貌nim marroqu铆. Tot i que el conflicte al S脿hara havia esclatat feia una setmana, Grande Marlaska es va limitar a recordar la 鈥渂ona salut鈥 de les relacions bilaterals entre ambd贸s estats i que 鈥淓spanya dona suport a una soluci贸 pac铆fica, justa, duradora, m煤tuament acceptada i en el marc de l鈥橭NU鈥.

Segons Hamadi Mohamed, des que es van signar els acords de pau i l鈥檃lto en foc entre l鈥檈stat marroqu铆 i el Frente Polisario el 1991 鈥揺stablint la Missi贸 de las Nacions Unides pel Refer猫ndum del S谩hara Occidental (Minurso) com l鈥檕rganisme internacional encarregat de supervisar i organitzar la votaci贸鈥 el regne alauita no ha parat de saltar-se la legalitat internacional i ficar pal a les rodes a l鈥檈laboraci贸 d鈥檜n cens que permetria donar pas al refer猫ndum. 鈥淯n exemple clar d鈥檃questa impunitat 茅s el que est脿 passant al pas fronterer del Guerguerat -on va esclatar el conflicte el passat 13 de novembre- que, tot i ser declarat il路legal per l鈥橭NU als acords de pau de 1991, es va obrir excepcionalment en 1995 per deixar passar la carrera del Paris Dhakar, amb la pressi贸 de l鈥檈stat franc猫s, i a partir d鈥檃h铆 Marroc va comen莽ar a utilitzar-lo diariament com una v铆a de sortida de subministraments cap a Mauritania i el Senegal i aix铆 millorar la seua economia鈥.

Al铆 Alien Fadli, jove sahrau铆 nascut al campament de Tinduf que viu a la Vall d鈥橝lbaida, remarca que 鈥渓a inacci贸 del Polisario tamb茅 ens ha portat a aquesta situaci贸 d鈥檈stancament鈥

Segons el metge sahrau铆, el Frente Polisario ha denunciat aquest incompliment en nombroses ocasions davant els organismes internacionals sense rebre cap resposta, i en el moment que un grup de civils protesta en la zona, l鈥檈stat marroqu铆 envia l鈥檈xercit per reprimir-lo davant la mirada passiva dels membres de la MINURSO. 鈥淓l que es va signar en els acords de pau va ser l鈥檕rganitzaci贸 d鈥檜n refer猫ndum d鈥檃utodeterminaci贸. On est脿 aix貌?鈥, es pregunta Hamadi. 鈥淛a hem intentat la via pacifica i la denuncia internacional durant trenta anys, i el resultat 茅s que l鈥橢stat marroqu铆 continua actuant amb total impunitat. No ens queda altra opci贸 que tornar a la lluita armada per pressionar i aconseguir el nostre objectiu. Els m茅s joves, que van n脿ixer despr茅s de signar els acords del 91, ja fa temps que venen reclamant aquest canvi d鈥檈strat猫gia al Polisario, i ara per fi sembla que aix貌 est脿 passant鈥.

Un exemple d鈥檃questa posici贸 茅s el que opina Al铆 Alien Fadli, un jove sahrau铆 nascut als campaments de refugiats a Tinduf en 1995 que va comen莽ar a passar alguns estius amb una fam铆lia de Bocairent 鈥揳 la comarca valenciana de la Vall d鈥橝lbaida鈥 , on finalment va decidir quedar-se a viure per tractar-se un tema de salut que no podien atendre en el seu lloc d鈥檕rigen. 鈥淓n la meua opini贸 no tot es responsabilitat d鈥檃ltres pa茂sos, la inacci贸 del Polisario durant tots aquests anys tamb茅 ens ha portat a aquesta situaci贸 d鈥檈stancament鈥, explica. Alien considera que hi ha joves sahrau铆s molt ben preparats i amb estudis superiors que podrien entrar a ocupar posicions de poder dins del moviment i canviar d鈥檈strat猫gia. 鈥淎 cap pa铆s li interessa ja el refer猫ndum i els acords de pau, la paraula drets humans en 脌frica 茅s una tapadora. Han vingut moltes ONG que viuen dels mateixos pa茂sos que ens estan saquejant i que a sobre viuen de la nostra desgracia. N鈥檈stem farts, l鈥櫭簄ica via possible perqu猫 ens escolten 茅s anar de veres, tallar la frontera i no aturar la guerra fins que ens escolten i aconseguim el nostre objectiu, i per aix貌 necessitarem aconseguir aliats que donen suport a la nostra lluita鈥.


Negocis per sobre dels drets humans

Mahfud Bechri 茅s un activista sahrau铆, membre de l鈥橧nstitut Internacional per a l鈥橝cci贸 No Violenta (Novact) i Coordinador de la Federaci贸 d鈥橢ntitats Catalanes Solid脿ries amb el Poble Sahrau铆 (ACAPS) als campaments de refugiats de Tinduf. Bechri tamb茅 considera que la impunitat de la que gaudeix l鈥橢stat marroqu铆 i la protecci贸 d鈥檈stats com l鈥檈spanyol, el franc猫s  o els EUA ha acabat amb la paci猫ncia del jovent, que des de fa anys demana un canvi urgent d鈥檈strat猫gia al Polisario. 鈥淎l principi ten铆em una mica d鈥檈speran莽a quan formacions pol铆tiques com Podemos i Esquerra Unida, que suposadament donen suport a la nostra causa, van arribar al govern d鈥橢spanya. Per貌 ara veiem que a banda de tuits solidaris poca cosa m茅s estan fent, i aix貌 a nosaltres no ens serveix de res鈥.

Trenta anys de desesperan莽a i impunitat fan esclatar la guerra al S脿hara
Concentraci贸 davant del consolat marroqu铆 a Barcelona en protesta de l鈥檌ntervenci贸 del Marroc al S脿hara occidental |Bruna Casas

A banda d鈥檃ixecar la ma o ser menys permissiu amb el control migratori segons el context, Bechri explica que el Marroc te altres eines de pressi贸 per coartar al govern espanyol. 鈥淧er exemple, en els acords de pesca entre la UE i el Marroc, Espanya n鈥櫭﹕ el principal beneficiari ja que el 80% dels vaixells de pesca que treballen en aig眉es del S脿hara son espanyols鈥. Tot i que el Tribunal de Justicia de la Uni贸 Europea (TJUE) ha em茅s tres sent猫ncies declarant il路legal aquest acord pesquer, els vaixells espanyols continuen treballant en aquestes aig眉es territorials diariament: 鈥渁quests vaixells capturen peix i polps en la zona propera a la costa de Dajla, i despr茅s els venen processat a empreses com Mercadona o El Corte Ingl茅s, enganyant el consumidor i dient que el peix prov茅 del Marroc鈥.

鈥淢arroc s鈥檋a saltat els acords internacionals tot oferint contractes a multinacionals per espoliar els nostres territoris鈥 apunta Mahfud Bechri, coordinador d鈥橝CAPS al camp de Tinduf

Segons que explica igualment Mahfud Bechri, tot i que les accions legals del Frente Polisario en els darrers anys han aconseguit reduir l鈥檈spoli dels fosfats en les mines ubicades als territoris ocupats degut a la il路legalitat de fer negocis en aquesta zona, la companyia espanyola d鈥檈nergies renovables Siemens-Gamesa 鈥揹e matriu alemanya鈥 aconseguia en 2012 diverses licitacions per part del govern marroqu铆 per la construcci贸 de parcs e貌lics en la zona del S脿hara Occidental. El passat 13 de novembre 鈥揺l mateix dia que es trencava l鈥檃lto el foc鈥, dinou membres del Parlament Europeu donaven un toc d鈥檃tenci贸 a la multinacional Siemens 鈥減els grans riscos legals i morals de fer negocis amb un ocupant il路legal鈥, i recordaven 鈥渜ue el S脿hara Occidental segueix figurant com un territori no aut貌nom a l鈥檈spera de descolonitzaci贸鈥 i que, per tant 鈥渆ls bens produ茂ts en territoris ocupats sahrau铆s han de deixar de comercialitzar-se en el mercat europeu com si estiguessin produ茂ts al Marroc鈥. Per tant, segons l鈥橭NU, actualment no existeix ninguna autoritat, govern o entitat reconeguda amb capacitat de determinar la concessi贸 o vet d鈥檜n contracte en el S脿hara ocupat.

鈥淢arroc ha anat saltant-se els acords internacionals tot oferint contractes a empreses multinacionals per espoliar els nostres territoris. La seva intenci贸 es crear una nova normalitat sobre l鈥檕cupaci贸 mitjan莽ant el xantatge comercial鈥, explica el coordinador d鈥橝CAPS. 鈥淚 els pitjor de tot 茅s el silenci internacional i la impunitat amb la qual actuen. Esperem que amb la tornada a les armes obligue la comunitat internacional a posicionar-se i els obligue a acatar la legalitat internacional鈥, conclou.


Blogueig informatiu i repressi贸 a activistes i periodistes

Segons Bechri aquest silenci medi脿tic 鈥渘o 茅s casual鈥, ja que el Marroc no permet accedir als periodistes ni observadors internacionals als territoris ocupats per reportar el que passa: 鈥渟i vens al S脿hara identificant-te com a periodista, o intueixen que vas a informar sobre el que passa, ser脿s expulsat autom脿ticament鈥. Mostra d鈥檃ix貌 茅s que el passat mes de febrer l鈥檈stat marroqu铆 expulsava 鈥搉i tans sols deixava baixar de l鈥檃vi贸鈥 una delegaci贸 d鈥檕bservadores internacionals entre els quals hi havia Susana Segovia, Ferran Civil i Vidal Aragon茅s, representants del Parlament de Catalunya.

La periodista Hayat Rguibi, refugiada a les Can脿ries, recorda que 鈥渉i dues companyes en presons marroquines pel simple fet d鈥檌nformar del que passa als territoris ocupats鈥

Aquesta repressi贸 contra l鈥檃ctivisme la coneix b茅 Hayat Rguibi, nascuda als territoris ocupats, col路laboradora del mitj脿 de comunicaci贸 Equipe M茅dia i presidenta del Forum Juvenil per la Potecci贸 dels Drets humans i el Medi Ambient, que mitjan莽ant la seua tasca pret茅n precisament trencar el blogueig informatiu que envolta el conflicte del S脿hara Occidental. Degut a la seua activitat pol铆tica i period铆stica, Hayat va ser empresonada en 2010, acusada de participar en el campament de protesta en Gdeim Izik, i va passar sis mesos privada de llibertat. Actualment es troba en llibertat provisional i des de 2013 resideix a les illes Can脿ries.

Segons que explica, la vida en els territoris ocupats cada cop 茅s m茅s dif铆cil per als periodistes i activistes: 鈥渁ctualment hi ha 24 defensores de drets humans condemnades a cadena perpetua en presons marroquines, entre elles dues companyes d鈥Equipe M茅dia, pel simple fet d鈥檌nformar del que est脿 passant als territoris ocupats, i cada dia es produeixen detencions鈥. Tot i que li agradaria que el conflicte 茅s resolgues de forma pac铆fica i la ONU obligues a l鈥檈stat marroqu铆 a complir els acords internacionals no ho veu clar: 鈥渇a trenta anys que lluitem de forma pac铆fica, i que hem aconseguit? El poble sahrau铆 ja est脿 fart de viure agenollat i ha decidit passar a l鈥檃cci贸 davant tanta impunitat. Veurem si aix铆 la comunitat internacional mou fitxa i es posiciona d鈥檜na forma real鈥.
Fuente: Directa.cat