June 21, 2021
De parte de Nodo50
1,698 puntos de vista

El 17 d鈥檕ctubre del 2018, col路lectius ve茂nals i pel dret a l鈥檋abitatge de Barcelona van ocupar la seu de l鈥橧nstitut Francis, de la fam铆lia Mas-Beya Fradera, propiet脿ria d鈥檜n edifici del carrer Floridablanca del barri de Sant Antoni. Del bloc ja havien estat expulsades tres fam铆lies i la d鈥橝lpha i Fran estava en perill. El seu contracte havia acabat el mes de juliol i no els hi havien renovat. La propietat va presentar una querella per coaccions i amenaces contra la fam铆lia i contra el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, i el 28 de juny se celebrar脿 el judici, en qu猫 l鈥檃cusaci贸 particular demana 21 mesos de pres贸, i la Fiscalia tres anys per a cadasc煤. Coneguda durant molts anys per esponsoritzar el popular consultori radiof貌nic d鈥橢lena Francis, la propietat est脿 emparentada amb el clan Fradera i ocupa el lloc 29 de les grans fortunes catalanes, segons el r脿nquing de la revista Forbes.

Tot i que la protesta al centre de bellesa va ser pac铆fica, que no va impedir que el personal continu茅s fent la seva feina i que es va arribar a un acord per celebrar una reuni贸, des del Sindicat denuncien que volen fer-la passar 鈥減er un acte de viol猫ncia鈥 i consideren que 鈥渄espr茅s de la vict貌ria del dret a l鈥檋abitatge, arriba la repres脿lia鈥. La vict貌ria va arribar despr茅s de dos anys sense contracte, i davant d鈥檜na possible multa per incompliment de la llei 17/2019. La normativa, que el Tribunal Constitucional va  revocar el mes de febrer, obligava els grans tenidors a oferir lloguer social a fam铆lies en situaci贸 de vulnerabilitat, com la d鈥橝lpha i Fran, i per aquesta ra贸, la propietat va haver de concedir un lloguer social de cinc anys a 255 euros mensuals, que es va signar el desembre del 2019.

Com tants altres edificis que viuen processos d鈥檈xpulsi贸 similars a Barcelona, el ve茂nat de Floridablanca va denunciar reiteradament la deixadesa de la propietat: baixants d鈥檃ig眉es residuals espatllats i canonades amb vuit vegades m茅s plom del perm猫s i termites, entre altres. Alpha i Fran es van unir amb el ve茂nal de l鈥檈scala i van interposar dues den煤ncies el 2015 per assetjament immobiliari, en considerar que era una manera de fer-los fora. L鈥橝juntament de Barcelona va sancionar la propietat amb 90.000 euros, el primer cas d鈥檃ssetjament immobiliari que ha acabat amb una sanci贸 per part del consistori.

Moment de l鈥檈ntrada al centre de bellesa el 2018 |Freddy Davies


Hist貌ria i els negocis familiars

La saga per part de pare 茅s ben reconeguda en l鈥櫭爉bit dels negocis i tot un puntal de la burgesia catalana del segle XX. La fam铆lia Fradera se situa entre les 200 m茅s riques de l鈥橢stat espanyol i entre la primera quarantena de Catalunya, segons la revista Forbes. En concret, l鈥檃ny 2016, ocupaven el lloc 29 entre les principals fortunes personals de Catalunya. L鈥檌mperi dels Fradera es va forjar a partir d鈥檜na f脿brica de rajoles que tenia una popular botiga al carrer de Pelai i m茅s endavant, a principis del segle XX, de la cimentera Fradera (que als anys setanta va adoptar el nom d鈥橴niland) que t茅 el seu principal centre extractiu a Vallcarca (Sitges). El 2006, a les portes de l鈥檈sclat de la bombolla immobili脿ria, va vendre la companyia i va invertir a Lumbier Inversiones. L鈥檃ctivitat de la nova societat era precisament invertir en altres empreses, entre les quals destaquen els negocis immobiliaris, fins i tot als Estats Units.

La saga per part de pare 茅s ben reconeguda en l鈥櫭爉bit dels negocis i tot un puntal de la burgesia catalana del segle XX. La fam铆lia Fradera se situa entre les quaranta m茅s riques de Catalunya

Un dels membres del clan Fradera, Josep Fradera i Bustems, es va casar amb Francisca Bes Calbet, hereva de la firma de cosm猫tica Bel, que als anys quaranta es va transformar en Institut Francis. Amb aquesta denominaci贸 comercial, l鈥檃ny 1947 va comen莽ar a produir per a R脿dio Barcelona un consultori sentimental de gran 猫xit, que es va mantenir en antena fins al 1984. Adre莽at exclusivament a un p煤blic femen铆 tot i que el gui贸 l鈥檈laboraven homes, el programa estava dinamitzat per una fict铆cia doctora Elena Francis, que adoctrinava les oients en la disciplina de la submissi贸 marital de les dones.
Fuente: Directa.cat