September 8, 2022
De parte de Grup Antimilitarista Tortuga
201 puntos de vista

En un dels seus articles a El Pa铆s, Ana Iris Simon plantejava un tema fonamental: mentre els governs europeus, i l鈥檈spanyol en particular, atien la guerra en Ucra茂na, l鈥檕pini贸 p煤blica s鈥檌nclina m茅s aviat per un pacte pacificador (35%), malgrat que aix貌 suposara una certa p猫rdua de territori per als ucra茂nesos.

Ben cert que hi ha un altre sector important que s铆 est脿 per la 鈥榡ust铆cia鈥 (22%), o m茅s aviat per la venjan莽a contra Putin i no l鈥檌mporta sostenir una guerra. Tot aix貌 ho treia d鈥檜n estudi del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) nomenat aix铆: Pau contra just铆cia: la propera divisi贸 europea.https://ecfr.eu/publication/peace-v…

Segons aquest estudi d鈥橧van Krastev i Mark Leonard, llevat de Pol貌nia, a la majoria de pa茂sos europeus predomina el primer sector, amb la qual cosa tenim una situaci贸 certament significativa per contradict貌ria entre l鈥檃ctuaci贸 dels governs i la poblaci贸. Els ciutadans europeus es troben preocupats pel cost econ貌mic de les sancions i per la possible escalada nuclear. No volen una guerra perllongada.

D鈥檃ltra banda, nom茅s en Pol貌nia, Alemanya, Su猫cia i Finl脿ndia hi ha opini贸 favorable a l鈥檌ncrement del pressupost militar. Un pressupost que, d鈥檃ltra banda, ja s鈥檃costa en Espanya al fam贸s 2% del PIB si es tenen en compte les despeses no incloses al ministeri de defensa, com ara el pagament del personal armat [1].

Els autors d鈥檃quest informe proposen, com a soluci贸 d鈥檃queix problema, presentar i vendre la guerra com a defensiva. Tanmateix, all貌 que caldria 茅s, a m茅s de signar la pau, recomposar les relacions amb una R煤ssia que durant d猫cades va tractar d鈥檃costar-se a occident (recordeu Mijail Gorbachov, Boris Yeltsin i el primer Putin) i que ha acabat decebuda d鈥檃queix acostament. Caldria apuntar en la l铆nia que defensava l鈥檃ra recordat Gorbachov i que ha esdevingut impopular a la mateixa R煤ssia.

Potser no siga f脿cil, evidentment, per貌 val m茅s aquest cam铆 que no el d鈥檃profundir en els odis i les polaritzacions; en la depend猫ncia dels EEUU i en la destrucci贸.

[1] Son ben interessants les aportacions de Juan Carlos Rois en la web del grup Tortuga sobre les despeses militars en altres ministeris que no s贸n el de defensa.Per exemple…

Font: https://jesuseduard.blogspot.com/20…
Fuente: Grupotortuga.com