November 4, 2021
De parte de Nodo50
1,267 puntos de vista

El realitzador brit脿nic Kevin Macdonald (El 煤ltimo rey de Escocia) ha alternat amb naturalitat els documentals, les ficcions pures i les pel路l铆cules basades en fets reals. No ha de sorprendre, per tant, que recuper茅s una hist貌ria d鈥檃busos comesos en nom de la lluita antiterrorista. El protagonista 茅s Mohamedou Ould Slahi, un fals culpable dels atemptats de l鈥11S que va romandre encarcerat sense judici als llimbs de Guant谩namo i altres presons durant set anys. La intervenci贸 de la just铆cia i la corresponent sent猫ncia absolut貌ria no van acabar amb el seu patiment.

Macdonald i el seu equip donen forma de drama legal a l鈥檈xperi猫ncia extrema viscuda per Slahi. Aix貌 permet fer incorporacions occidentals en el dramatis personae: les dues advocades del personatge principal (una veterana de la defensa dels drets civils encarnada per Jodie Foster, una lletrada jove i m茅s sentimental) i el fiscal militar interpretat per Benedict Cumberbatch (Sherlock). The mauritanian projecta una certa por de fons: que la hist貌ria no interessi uns p煤blics acostumats als potenciadors del gust propis de l鈥檈ntreteniment audiovisual. Aix铆 que l鈥檕bra assumeix un cert efectisme general que es materialitza en uns treballs de c脿mera vistosos i una mica agressius, en l鈥櫭簊 de m煤sica contundent o en la tend猫ncia al di脿leg efectista. El film tamb茅 serveix com a cat脿leg sobre les variacions possibles de la imatge hipster al servei de la narrativa visual mainstream, des dels inevitables salts enrere nost脿lgics als moments de la bellesa de les petites coses entre l鈥檋orror penitenciari. I recorda al Hollywood propagand铆stic de tota la vida, en aquesta ocasi贸 amb agenda progressista, quan utilitza la *conversi贸 progressiva del fiscal per acompanyar el p煤blic menys procliu a empatitzar amb Slahi.

The mauritanian genera dubtes leg铆tims. Donar a con猫ixer un cas particular entre els horrors estructurals de la 鈥済uerra contra el terrorisme鈥, incorporar protagonismes i imatges inusuals dins dels corrents audiovisuals mainstream, t茅 una certa v脿lua intr铆nseca. Alhora, el possibilisme amb qu猫 es dona forma a la proposta pot arribar a esgotar. I no nom茅s per la manera, sempre q眉estionable, com es visualitza una realitat tan sensible com la tortura. Sembla que Macdonald i companyia paguin un peatge quan escullen que el personatge central, un musulm脿 afric脿, comparteixi temps de pantalla amb coprotagonistes anglosaxons interpretats per estrelles globals. En aquesta l铆nia d鈥檃mbival猫ncies, l鈥檈p铆leg amb imatges de l鈥橲lahi real culmina la humanitzaci贸 de la v铆ctima i alhora pot veure鈥檚 com un afegit feel good que dissipa el cop de puny final brutal descarregat contra les institucions estatunidenques i l鈥檃dministraci贸 Obama-Biden.

CINEMA

The mauritanian
Kevin Macdonald
Rory Haines, Sohrab Noshirvani i M.B. Traven, sobre el llibre de Mohamedou Ould Slahi
129 minuts
Fuente: Directa.cat