November 14, 2020
De parte de Heura Negra
202 puntos de vista

Davant la crisi clim脿tica que est脿 ocupant l鈥檃genda internacional aquesta setmana, considerem que el problema 茅s m茅s profund del que ens estan explicant. Aquest drama ecol貌gic 茅s estructural, fruit d鈥檜n sistema capitalista basat en el creixement continu i sense fre. Evidentment, sempre a costa del Sud global i de les pobres. El model de vida actual no 茅s sostenible per a tota la poblaci贸 a mitj脿 termini: i aqu铆 est脿 la clau del problema. Quan parlarem de refugiades clim脿tiques? Les morts al Mediterrani, aix铆 com els conflictes b猫lics dels 煤ltims anys (Afganistan, Irak, L铆bia, S铆ria鈥) tamb茅 van lligats a tot aix貌.

Ens han conven莽ut que les responsables de l鈥檈merg猫ncia clim脿tica som nosaltres: les prec脿ries que no estalviem energia i aigua a casa, les que no comprem eco, a granel i de proximitat. I evidentment que un dels passos que hem de donar va en aquesta direcci贸: com a col路lectiu llibertari conscienciat intentem portar totes aquestes premisses dia a dia, a les nostres pr脿ctiques quotidianes i col路lectives. Per貌 som nosaltres realment les responsables? Quin impacte t茅 que tot un barri tingui una alimentaci贸 ecol貌gica, davant la ind煤stria del pl脿stic, liderada per titans del capitalisme com Coca Cola? Quin 茅s el valor que t茅 comprar productes de proximitat quan les pol铆tiques europees s贸n les m茅s proteccionistes i s鈥檃profiten de l鈥檈xplotaci贸 de pa茂sos m茅s oprimits? I m茅s enll脿, qui es pot permetre aquesta vida d鈥檌mpacte zero? Potser el que volen 茅s que les pobres deixem de contaminar perqu猫 les riques puguin seguir anant en cotxe i viatjant per tot el m贸n. I de passada, fent dels productes 鈥榚co鈥 el nou negoci, l鈥檃nomenat 鈥渃apitalisme verd鈥. I qu猫 hi ha de la Injust铆cia Clim脿tica? El model energ猫tic actual, basant en l鈥檈xtracci贸 exponencial de mat猫ries primeres, 茅s una altra de les principals causes del 鈥淐anvi Clim脿tic鈥. Explotem els Suds per nodrir els Nords d鈥檈nergia, mentre destrossem la terra i la vida. De la mateixa manera, la ind煤stria de l鈥檃limentaci贸 opera amb l貌giques calcades, amb la conseg眉ent explotaci贸 humana, animal i de la terra.

Sabem que nom茅s aconseguirem un canvi real si assumim que hem de decr茅ixer com a societat. No podem viure com fins ara: el model de consum actual no 茅s sostenible. Per貌 estem disposades a decr茅ixer? Si volem seguir habitant el planeta terra, no tenim m茅s remei que transformar les nostres vides i assumir que haurem de perdre h脿bits que ens fan la vida m茅s complexa i suposadament 鈥渕茅s f脿cil鈥, sobretot les que habitem a l鈥檃nomenat 鈥淧rimer M贸n鈥. I aix貌 nom茅s ser脿 possible amb un canvi de sistema social, pol铆tic i econ貌mic, ja que l鈥檃pocalipsi clim脿tica 茅s la darrera conseq眉猫ncia del capitalisme. Estem fartes que ens tractin per ximples, els governs fa d猫cades que s贸n conscients del desastre clim脿tic: demanar-los que ho solucionin 茅s ensopegar amb la mateixa pedra. No hem d鈥檈sperar que els governs salvin el planeta, hem de salvar el planeta dels governs.

脡s per tot aix貌 que apostem per un activisme que reforci el suport mutu entre les de baix. Ens hem de protegir de la viol猫ncia del capitalisme: necessitem m茅s solidaritat i eines d鈥檈mpoderament. Un exemple s贸n els sindicats d鈥檋abitatge, que lluiten per molt m茅s que per defendre llars: demostren que la solidaritat i l鈥檃cci贸 directa s贸n la forma m茅s efectiva per doblegar a les que ens oprimeixen di脿riament -que s鈥檃turi un enderroc tamb茅 vol dir una casa menys a terra i una construcci贸 menys a aixecar, amb el conseg眉ent impacte ecol貌gic. Com tamb茅 apostem pels sindicats laborals per fer front a la precaritzaci贸, construint la resist猫ncia del dem脿.

L鈥櫭簄ic ecologisme possible 茅s el que es crea entre la gent organitzada, des de la base i apuntant clar a les grans responsables d鈥檃quest desastre. Nom茅s aix铆 les nostres petites accions di脿ries tindran valor i for莽a col路lectiva i no es veuran minvades per pol铆tiques que segueixin permetent a les grans ind煤stries acabar amb els recursos del planeta i dels 茅ssers que l鈥檋abitem. Per aix貌, creiem que l鈥檃narquisme 茅s l鈥櫭簄ica forma de futur desitjable.

Heura Negra Assemblea Llibert脿ria de Vallcarca

*Ens adherim a les convocatories d鈥檃quest dies, liderades i impulsades per Extinction Rebellion i la Greta Thunberg, tot i ser conscients que ha calgut que una persona blanca repeteixi el que ens porta suplicant des de fa d猫cades la Terra i moltes altres 鈥淕retes鈥, ind铆genes, assassinades pel seu activisme, per aconseguir que la lluita pel clima esdevingui medi脿tica. Tamb茅 q眉estionem cr铆ticament el moviment internacional Extinction Rebellion, que pot acabar sent la muleta del 鈥淐apitalisme Verd鈥 que abans denunci脿vem. Per貌 no alienes a tot aix貌, considerem que com anarquistes, hem de participar d鈥檃quests espais i d鈥檃questes mobilitzacions, per compartir les nostres eines de lluita i estendre el nostre discurs.
Fuente: Heuranegra.net